Hoppa till innehåll

Ungdomstjänsternas höst är full av verksamhet

Verksamheten i ungdomslokalerna fortsätter efter sommarpausen, och lokalerna har öppet på eftermiddagarna i centrum, Vårberga och Gammelbacka. Från september har ungdomslokalerna öppet också på kvällarna och då är en del av ungdomslokalerna öppna för högstadieelever även på lördagar. Lokalernas öppettider och åldersgrupper varierar beroende på lokal och noggrannare information finns på webben. 

Nuori pelaa biljardia.

I ungdomslokalerna erbjuds mångsidig ledd fritidsverksamhet som det är gratis att delta i. I ungdomslokalerna kan unga spela, pyssla, träffa kompisar och delta i klubbverksamhet eller temakvällar. Det finns alltid vuxna anställda inom ungdomsarbetet på plats, vilka leder verksamheten och planerar verksamhetens innehåll tillsammans med de unga. Förutom den öppna verksamheten i ungdomslokalerna ordnar ungdomstjänsterna olika evenemang och läger, och har ett tätt samarbete med skolorna på olika sätt.

På fredags- och lördagskvällar i augusti rör sig Borgå stads ungdomsarbetare på platser som är populära bland unga. Ungdomsarbetarna finns till för de unga så att man till exempel kan komma och prata med dem, och de hjälper vid eventuella problem. Under jourtiderna nås ungdomsarbetarna som rör sig i staden på nummer 040 192 8728. 

Stöd i olika livssituationer

Det målinriktade ungdomsarbetet och det uppsökande ungdomsarbetet hjälper unga mer individuellt och stöder dem i olika livssituationer.

Det målinriktade ungdomsarbetet stöder unga i högstadieåldern samt i övergångsskedet till andra stadiet i olika utmanande livssituationer. Målinriktat ungdomsarbete genomförs individuellt och i smågrupper och genom utflykts- och lägerverksamhet i samarbete med andra aktörer som arbetar med unga.
Det uppsökande ungdomsarbetet hjälper unga i åldern 16–29 år som står utanför arbetslivet, utbildning eller andra stöd i samhället eller riskerar att falla utanför dem. Man kan söka sig till det uppsökande ungdomsarbetet själv eller bli styrd dit av en närstående via webbplatsen yhteysetsivaan.fi eller genom att kontakta de uppsökande ungdomsarbetarna direkt. De uppsökande ungdomsarbetarna kan hjälpa till exempel om man är orolig för den ungas livssituation eller den unga behöver stöd i ärenden som gäller till exempel studier, boende eller att söka arbete.

Verkstadsverksamhet för unga 

Borgå stads ungdomstjänster inleder verkstadsverksamhet för unga i september 2024. Verkstadsverksamheten för unga riktar sig till unga i åldern 15–29 år som står utanför utbildning eller arbetsliv eller riskerar att falla från dem, eller som omfattas av den utvidgade läroplikten, men studierna riskerar att avbrytas eller har avbrutits. Verksamheten stöder de unga i att utveckla sin identitet, sina styrkor och färdigheter och hjälper dem att söka sig till utbildning eller till arbetsmarknaden. 

Verkstadsverksamheten genomförs i två verkstäder: verkstaden Suunta är avsedd för unga i åldern 15–21 år som har problem med sina studier på andra stadiet eller vars studier har avbrutits, och verkstaden Väylä är avsedd för unga i åldern 17–29 år som ska söka sig till arbetslivet eller utbildning och som behöver stöd med det. För alla unga görs en personlig plan under verkstadsperioden och de får både individuell handledning och handledning i grupp, med hjälp av vilken man utökar sina färdigheter och söker sina egna styrkor. En del av Väyläs verksamhet sker som vägglös träning på arbetsplatser.
Verkstadsverksamheten för unga har planerats tillsammans med aktörer som arbetar med unga. Verkstadsverksamheten för unga kompletterar de tjänster som redan finns och den har sin egen plats vid sidan av till exempel läroanstalter och socialtjänster.

De unga styrs till verksamheten bland annat via läroanstalter, studiehandledare i övergångsskedet, sysselsättningstjänsterna, socialtjänsterna, Navigatorn och det uppsökande ungdomsarbetet. De unga kan också söka sig till verksamheten själva eller styras dit av en närstående. Anvisningar och annan information om verkstadsverksamheten för unga samt en länk till ansökningsblanketten kommer att publiceras på Borgå stads webbplats i början av september.