Hoppa till innehåll

Ursprunget till det fåtal Ehec-infektioner som konstaterats i Borgå har ännu inte klarlagts

Hittills har bakterien Ehec inte påträffats i de livsmedelsprover som undersökts. Det har emellertid inte gått att ta prover på alla livsmedel, och bakterierna kan vara mycket ojämnt fördelade på produkterna. För att förhindra fortsatt smittspridning är god handhygien det viktigaste.

Borgå stads miljöhälsovård utreder också med hjälp av ett frågeformulär sambandet mellan symptom och livsmedel som förtärts. Frågeformuläret riktas till en del av eleverna vid Kevätkummun koulu och Vårberga skola.

– För att rundfrågningen ska lyckas är det viktigt att vi får svar både av symptomfria elever och av elever som har symptom, konstaterar livsmedelstillsynschef Seija Heikkinen.

I enlighet med det tidigare meddelandet har man tills situationen utretts och fram till höstlovet tagit bort uppskurna färska grönsaker från den skolmat som serveras vid skolorna i fråga.

Alla som besökt Kantelehuset eller Vellamo ombeds iaktta särskilt omsorgsfull handhygien i samband med toalettbesök och måltider.

De måltider som serveras vid Borgå stads skolor och daghem levereras av Borgå stads centralkök. Färskvaror beställs från konkurrensutsatta leverantörer direkt till skolornas kök. Till exempel de måltider som serveras vid välfärdsområdets servicehus för äldre levereras av välfärdsområdets egna kök.

Ehec-bakterien är en tarmbakterie. Bakterien kan orsaka matförgiftning, men den utsöndras också i smittade personers tarmsystem, och därigenom kan den överföras mellan människor. Hos en del av de som exponerats för Ehec leder bakterien till tarminflammation, vars symptom bland annat är diarré och magkramp. En del av de insjuknade får blodig diarré.

De som har besökt byggnaderna samt barnens vårdnadshavare uppmanas ta kontakt

De som besökt lokalerna och har haft magbesvär eller diarré under tiden 22.9 –9.10 ombeds kontakta hälso- och sjukvården per telefon eller via HyVä-digi för erhållande av instruktioner.

  • Säg till genast i början att det är fråga om ett jourärende.
  • HyVä-digis chatt står till tjänst måndagar till fredagar klockan 8.00–19.30 och lördagar klockan 9.00–14.30. HyVä-digi hittar du på förstasidan till välfärdsområdets webbplats https://ostranyland.fi.
  • Telefonnumret till hälsostationen är 019 5600 400.
  • I fråga om skol- och förskolebarn ska du kontakta skolhälsovården, i första hand genom att skicka meddelande i Wilma eller vid behov genom att ringa tfn 040 188 2424.
  • I fråga om barn i daghemsåldern ska du kontakta hälsostationen antingen via HyVä-digis chatt eller per telefon.

Om du på kvällstid eller veckoslut då HyVä-dig har stängt får blodig diarré som nytt symptom, ska du kontakta sjukhusets jour på numret 116 117.