Hoppa till innehåll

Utredning: Begränsat antal platser för solkraftverk i industriell storleksklass i Borgå

I Borgå finns det ett begränsat antal områden som lämpar sig för stora solkraftverk, visar en ny utredning. Stadsutvecklingsnämnden behandlar solkraftverksutredningen och de principer som styr placeringen av solkraftverk i framtiden.

Borgå stad lät hösten 2024 göra en utredning om solkraftverkens möjligheter och konsekvenser för markanvändningen. Målet var att hitta lämpliga områden för solkraftverk samtidigt som man minimerar deras skadeverkningar. Som en del av utredningen gjordes också en invånarenkät.

I Borgå finns i relativt begränsad utsträckning områden som lämpar sig för solkraftverk i industriell skala, eftersom det finns mycket bebyggelse och många olika natur-, landskaps- och övriga miljövärden i området. Enligt utredningen skulle öppna områden som ligger längre bort från bebyggelsen i princip vara de mest lämpliga områdena för solenergiproduktion. I närheten av Sköldvik hittades områden som lämpar sig bäst för solkraftverk i industriell skala.

– I utredningen identifierades 11 exempelområden för solkraftverk på över 15 hektar. Exempelområdena är inte på något sätt bindande för markägarna men visar att det i Borgå finns platser där kraven enligt de föreslagna principerna uppfylls. Utredningen anger inte att ett solkraftverk skulle planeras för dessa objekt. Om solkraftverksprojektet framskrider på ett identifierat exempelområde, bör avgränsningarna av områdena och de eventuella konsekvenserna granskas mer i detalj, berättar generalplanechef Maija-Riitta Kontio.

Som del av utredningen togs det fram principer som skulle vara anvisningar om placering av solkraftverk som är större än 15 hektar i Borgå när delgeneralplaner, detaljplaner och övriga planer och lösningar bereds för beslut.

Principer:

  • Områden som är av betydelse för naturen eller som definieras som värdefulla landskaps- eller kulturmiljöområden lämpar sig inte som placeringsplatser för solkraftverk.
  • Minst 200 meters avstånd till bostadshus och fritidshus samt Natura- och naturskyddsområden och minst 500 meters skyddszon till värdefulla landskapsområden.
  • I Borgå ska inga solkraftverk placeras på grundvattenområden.
  • Enhetliga stora skogsområden eller skogsområden med särskilda miljövärden lämpar sig inte som placeringsplatser för solkraftverk.
  • Placering i skogsområden bör i regel undvikas.
  • Högst 2 km avstånd till elnätet.

– Placering av solkraftverk i industriell skala kräver dock alltid prövning från fall till fall. Avvikelser från de föreslagna principerna kan göras från fall till fall, till exempel från skyddszonen för bebyggelse med hjälp av en noggrannare konsekvensbedömning och lämpliga förmildrande åtgärder, liksom landskapsarkitektur, berättar planläggare Johannes Korpijaakko.