Vaccinationerna av 65–69-åringar som hör till riskgrupper börjar
Vaccinationerna av 65–69-åringar som hör till riskgrupper på grund av sjukdom börjar i Borgå torsdagen den 11 februari.
Vaccinationerna av 65–69-åringar som hör till riskgrupper på grund av sjukdom börjar i Borgå torsdagen den 11 februari.
Vaccinationerna av denna grupp börjar eftersom staden denna och nästa vecka får cirka 600 doser av Astra Zenecas vaccin som är lämpligt för under 70-åringar.
Vaccinationerna av över 80-åringar fortsätter med cirka 200 vaccin per vecka. Vaccinationerna av 70–80-åringar börjar sannolikt i mars.
Personer i åldern 65–69 år som tillhör riskgrupper på grund av sjukdom
Personer som är födda åren 1952–1956 med en sjukdom eller ett tillstånd som mycket kraftigt ökar risken för svår covid-19 kallas till coronavaccination. Enligt Institutet för välfärd och hälsas definition ingår följande sjukdomar och tillstånd i grupp 1:
- Organtransplantation eller stamcellstransplantation (under 6 månader) eller immunsuppressiva läkemedel
- Cancersjukdom under aktiv behandling
- Svår störning i immunförsvarssystemet
- Svår kronisk njursjukdom
- Svår kronisk lungsjukdom
- Läkemedelsbehandlad typ 2-diabetes
- Downs syndrom (vuxna)
Noggrannare definition: Prioriteringsordning för coronavirusvaccinationer för riskgrupper (på finska)
De som hör till riskgrupper kallas inte personligen till vaccinationen. Det lönar sig att söka sig till vaccinationen så snabbt som möjligt med sin egen åldersgrupp, men man kan ta vaccinet också senare. Vaccinet är frivilligt och gratis för alla.
Undantag i vaccineringsordningen och -kriterierna görs inte.
Elektronisk tidsbeställning
Tidsbeställningen görs elektroniskt på adressen coronavaccinbokning.fi
Du måste identifiera dig i tidsbokningen med bankkoder eller mobilcertifikat.
Sjukdomen eller tillståndet samt åldern kontrolleras vid tidsbokningen och på vaccinationsstället från Kela-kortet eller patientdatasystemet.
Vaccinationstider öppnas några dagar åt gången, i takt med att tillgången på vaccinen blir klar. Om det inte finns lediga tider, måste du försöka boka tid i ett senare skede.
Vaccinationsställe och anvisningar till dem som får vaccin
Coronavaccinen ges på Näse hälsostation, Askolins väg 1. Ingång från huvuddörren, A-trappan.
- Du behöver inte anmäla dig i automaten.
- Kom högst 10 minuter före din tid.
- Efter vaccinet stannar du för observation i 15 minuter.
- Du kan ha med en ledsagare.
- Det finns vaccin endast för de personer som har beställt tid.
- Kom till vaccineringen endast om du är frisk. Vid behov kan du inställa tiden genom att ringa till tidsbeställningsnumret.
- På hälsostationen rekommenderas starkt användning av munskydd.
Fortfarande kö till vaccinationerna för äldre
Vaccinationerna av över 80-åringar fortsätter i takt med att staden får vaccin som är lämpliga för dem. Tidsbeställningen är tills vidare stängd, tills vi har kontaktat alla som står i kö. För tillfället är cirka 45 procent av åldersgruppen vaccinerad, och cirka 400 över 80-åringar står i kö. Tidsbeställningen är ännu på paus.
Boostervaccinen för över 80-åringar ges som planerat. Enligt THL:s och SHM:s riktlinjer ges boostervaccinen för personalen först efter 12 veckor efter den första dosen. Därför kan flera över 80-åringar vaccineras. I fortsättningen ges boostervaccinen också till över 80-åriga efter 12 veckor. Vaccinets effekt blir inte svagare fast tiden mellan doserna blir längre.
Åldersgruppen 70–80-åringar och de som inom denna åldersgrupp hör till riskgrupper vaccineras efter åldersgruppen över 80-åringar, antagligen i mars-april.
– Vi önskar att alla har tålamod att vänta på sin tur. Alla vaccin som vi får ges så snabbt som möjligt enligt den nationella vaccinationsordningen. Vi informerar alltid då vaccineringstider för de olika befolkningsgrupper kan reserveras. Över 70-åringar får också ett brev hem då vaccinationen blir aktuell, säger utvecklingsdirektör Katja Blomberg.