Hoppa till innehåll

Verkstadsverksamhet för unga startar i Borgå

Borgå stad inleder verkstadsverksamhet för unga efter en paus på två år. Det finns två verkstäder för unga, varav den första, verkstaden Suunta, riktas till unga i åldern 15–21 år och den andra, verkstaden Väylä, till unga i åldern 18–29 år.

I verkstadsverksamheten för unga strävar man efter att stödja utvecklingen av den ungas egna styrkor, studie- och arbetslivsfärdigheter, och de unga lär sig olika färdigheter tillsammans med kamratstödjare. Verkstaden Suunta riktas till unga som har avgångsbetyg från grundskolan, men som inte klarar av att studera på andra stadiet. I verksamheten tränar de unga sina egna styrkor och inom olika teman och söker en riktning tillbaka till studierna. Verkstaden Väylä är för unga som inte längre omfattas av den utvidgade läroplikten.

I Väylä förbereder sig de unga först för arbetslivs- och vardagsfärdigheter, varefter de har för avsikt att övergå till arbetslivet eller t.ex. till studier.

– Du kan först bekanta dig med verksamheten i lugn och ro och först efter det bestämma om den här verksamheten är sådan som du vill delta i. Du hittar våra kontaktuppgifter och kontaktblanketten på stadens webbplats, berättar Karin Rejman, verkstadscoach i Suunta.

De ungas verkstadslokaler finns i WSOY-huset. Verkstadscoacherna är Karin Rejman, Maria Komula, Salla Nousiainen och Minna Rehnstrand. Verksamheten hålls på två språk.