Tjänster riktade till unga
I Borgå finns det tjänster för ungdomar som ordnas av olika aktörer. På denna sida har vi velat samla dem enligt tema, och på så sätt hoppas vi att det blir lättare att hitta dem.
Hur hittar man en studieplats? Arbetsplats? Hobby? Är det knapert med pengar? Var inte ensam med dina problem, kom till Navigatorn! Navigatorn finns till för alla unga under 30 år. Vi erbjuder individuell handledning samt stöd och kartläggning av alternativ utifrån din livssituation. Navigatorn kan också hjälpa till med att exempelvis fylla i olika ansökningar. Vänd dig gärna till oss om du funderar över något, så hjälper vi dig! När du inte vet var du ska börja, börja på Navigatorn!
Tjänster enligt tema
-
Walk in terapi för under 30 åringar i Navigatorn
-
Förändringscoaching i Navigatorn
-
Ungdomsarbete i skolorna
-
Målinriktat ungdomsarbete
-
Skolkurator och skolpsykolog
-
Hälsoservicen för skolelever och studerande
-
Mentalvårds- och missbruksenhet Zemppi för unga
-
Mentalvårds- och missbrukstjänster för unga och vuxna
-
Barnsprykiatriska mottagningarna i Borgå
-
Ungdomspsykiatriska poliklinikeni Borgå
-
Polikliniken för affektiva störningar i Borgå
-
Terapinavigatorn – blankett för att komma till rätt tjänst
Behöver du prata? Här hittar du hjälp.
Läs om alla tjänster i listan här nedan. Mer info hittar du via länkarna, som för dej till tjänstens egna sida. Täältä löydät tietoa suomenkielisistä palveluista.
Chatt- och telefonkalendern
Chatt- och telefonkalendern samlar alla nationella chatt- och telefontjänster på svenska i Finland för dig som är ung och ung vuxen. Tjänsterna kan stödja och hjälpa dig i olika livssituationer eller kriser.
Kalendern upprätthålls av Luckan UngInfo i samarbete med Brottsofferjouren, Evangelisk-lutherska kyrkan i Finland, Kran, Mannerheims barnskyddsförbund, Röda korset, Stiftelsen Bensow, Understödsföreningen för svensk missbrukarvård, Väestöliito och Österbottens kriscenter Valo.
Ärligt talat -chatten
På Ärligt talat-chatten kan du som är 13-29 år chatta med professionella handledare eller psykolog. Du kan chatta om det som du behöver prata om just nu, det kan vara allt från studier och sex till psykisk hälsa. Varje månad har vi besök av en gästexpert inom olika teman. Följ oss på @arligttalatchatten på Instagram.
Chatten är öppen:
Måndag till fredag kl. 9-12 och kl. 19-22.
Brottsofferjouren på plats varje måndagkväll.
Sexualrådgivare på plats varje tisdag.
Psykolog på plats varje dag.
MIELI Kristelefonen, tfn. 09 2525 0112
Befinner du dig i en svår livssituation eller har du upplevt något uppskakande? Har ditt liv plötsligt förändrats och det känns oöverkomligt? Känner du att du inte längre orkar ensam med dina bekymmer? Har du självdestruktiva tankar?
Kristelefonen erbjuder samtalsstöd för personer i svåra livssituationer eller till deras närstående. Samtalen tas emot av professionella krismedarbetare och utbildade frivilliga stödpersoner. Kristelefonen är öppen för alla oberoende av kön, ålder eller boendeort.
Telefonjouren är öppen:
må, on kl. 16-20
ti, to och fr kl.9-13.
KRAN:s stödtelefon
KRAN:s stödtelefon
När någon i familjen har problem med alkohol, droger eller spelande drabbar det ofta hela familjen. Stödtelefonen tar emot samtal måndag, tisdag och torsdag kl. 13-16. Vi lyssnar och ger dig stöd. Vi har tystnadsplikt och du får vara anonym. Tfn 050 313 9926.
Våra lågtröskelmottagningar ger samtalsstöd både till missbrukare och närstående. Besöket är alltid gratis, du får vara anonym. Du kan boka tid genom att skicka ett sms till mottagningens telefonnummer.
Pojkarnas telefon
Pojkarnas telefon är Befolkningsförbundets hjälpande telefon- och webbtjänst för alla som identifierar sig som pojkar eller unga män under 20 år.
Vår samtalsjour är öppen på numret 0800 94884 under vardagseftermiddagar, service på svenska tisdagar 15:30-18 och torsdagar 13-15:30.
Du kan också chatta med oss på adressen www.poikienpuhelin.fi, svenskspråkig chatt onsdagar 15:30-18:00.
Du kan kontakta oss anonymt och gratis och kan ta upp eller fråga om det du själv vill.
Ungdsomslokal.fi
En nylanserad ungdomslokal med verksamhet på svenska för ungdomar i åldern 13-20. Ungdomslokal.fi fungerar i praktiken på samma sätt som en fysisk ungdomslokal, då lokalen är öppen kan unga umgås anonymt och spela med varandra eller med någon av ungdomsledarna Bettina, Kim, Nonne och Amos i Discord.
Regnbågsallians Svenskfinland rf
Vi påverkar, synliggör, utbildar och erbjuder gemenskap för hbtqia+ personer på svenska i Finland.
Decibel
Decibel är en tvåspråkig portal för ungdomar i åldern 13-25. Målet är att stöda ungdomar i olika livssituationer och svara på frågor om sådant som berör ungdomars liv. Decibel koncentrerar sig på sådant som ungdomar generellt både behöver och vill veta i olika livssituationer under ungdomen. Decibel.fi har informationssidor och en rådgivningstjänst som heter Våga fråga, där ungdomar kan ställa frågor anonymt om precis vad som helst.
Barn- och ungdomstelefonen
Barn- och ungdomstelefonen är en samtalstjänst för dig som är ett barn eller en ungdom. Med oss kan du tala om de saker som intresserar eller tynger dig, anonymt, gratis och konfidentiellt. Inget ärende är för litet eller stort, för svårt eller pinsamt. I telefonen svarar frivilliga över 25-åriga vuxna som har genomgått Mannerheims Barnskyddsförbunds (MLL) utbildning till uppgiften.
Ring till oss, telefonnummer: 0800 96 116, måndag och tisdag kl. 14-17 samt onsdag och torsdag kl. 14-20. Du kan även välja att skriva ett anonymt nätbrev som du får svar på inom en vecka. Skriv ett nätbrev här!
Skör barndom -chatten
Dricker dina föräldrar för mycket? Varför känns det pinsamt att ta hem kompisar? Kan jag göra något åt saken? Är jag den enda som funderar på de här sakerna? Skör barndom-chatten riktar sig till dig som har en förälder eller annan nära anhörig som dricker för mycket. Ibland använder vuxna rusmedel på ett sätt som oroar barn och skapar ångest. Till all lycka får man prata om vuxnas drickande. I chatten kan du fråga om sådant du funderar på eller bara prata anonymt med en trygg och sakkunnig vuxen.
Chatten är öppen varje måndag och onsdag kl. 15-17 . Chatten är ett samarbete mellan Varjomaailma, Stiftelsen Bensow och USM rf.
Normaali.fi
Orotest, videor och chatt för unga
Psykporten för unga
Psykporten är en samling nätbaserade tjänster som främjar psykiskt välbefinnande. Genom tjänsten kan medborgare få information och verktyg för att ta hand om den mentala hälsan. De tjänster som är riktade till ungdomar och vuxna erbjuder information om psykiska svårigheter och mentalvårdstjänster. De innehåller också egenvårdsmetoder.
Ätstörningsförbundet i Finland rf
Ätstörningsförbundet i Finland rf erbjuder kunskap, stöd och verksamhet för de som insjuknat i en ätstörning eller som kämpar med sitt förhållande till maten och kroppen.
Vi stöder dig som är närstående till någon som insjuknat i en ätstörning samt dig som stöter på någon form av ätstörning i vardagen. Vi utmanar även de strukturer i samhället som orsakar ätstörningar.
Brottsofferjourens telefonjour
Till Brottsofferjourens telefonjour kan du ringa om du t.ex. misstänker att ett brott har hänt dig eller någon annan. Du får också ringa om du har frågor om brott eller ska på polisförhör och inte vill fara ensam. Du får prata med en person som lyssnar och förstår hur det kan kännas, och som kan hjälpa dig med vad du kan göra när ett brott har hänt. Vi finns till för både brottsoffer, anhöriga och vittnen. Samtalen är gratis och du får vara anonym om du vill.
Brottsofferjourens svenska jourtelefon är öppen måndag-fredag kl. 12-14 på numret 116 006. Tryck 2 för att prata med någon på svenska.
Kvinnolinjens telefonjour
Kvinnolinjen är en landsomfattande telefonjour för kvinnor och flickor som är utsatta för våld, hot eller rädsla. Kvinnolinjen finns även till för närstående.
Telefonnummer: 0800 02400. Dejour på finska må-fre kl. 16-20. Dejour på engelska fre kl. 16-20. Samtalen är konfidentiella och du kan ringa anonymt.
Nollinjen mot våld i nära relationer och våld mot kvinnor
Nollinjen hjälper: kvinnor som blivit utsatta för psykiskt, fysiskt eller sexuellt våld eller hot om våld, alla som blivit utsatta för psykiskt, fysiskt eller sexuellt våld eller hot om våld i en nära relation, närstående till personer som blivit utsatta för våld samt yrkespersoner och myndigheter som behöver stöd för klientarbetet.
Att ringa Nollinjen är gratis. När du ringer Nollinjen får du samtala om din situation, dina erfarenheter och rädslor med vår personal. De som svarar på Nollinjen är yrkespersoner som lyssnar och ger dig stöd och råd i din svåra situation.
Nollinjens telefonnummer: 080 005 005.
Du behöver inte berätta ditt namn då du ringer. Personalen ser inte heller ditt telefonnummer, varken under eller efter samtalet. Samtalet syns inte på telefonräkningen. Du kan samtala med personalen på finska, svenska eller engelska.
Droglänken.fi
Droglänken har bland annat test och mätare som du kan använda för att testa om du är beroende av t.ex. alkohol, droger, internet och spel. Här kan du också få rådgivning och information om hur du får hjälp och stöd med missbruk.
Pelituki E-rådgivning
Under Pelituki E-rådgivningen kan du prata med sakkunniga om oro eller tankar kring eget eller andras digitalt spelande, spel om pengar eller användning av sociala medier. Dina tankar är viktiga. Du kan även skicka in frågor på förhand och logga in på Teams anonymt.
Ta kontakt med låg tröskel. Vi kan diskutera via telefon eller träffar dig på Teams enligt dina önskemål.
Du kan delta anonymt, samtalen förs konfidentiellt.
Peluuri – telefonjour för spelberoende
Gratis telefonservice vardagar kl. 12-18 på telefon 0800 100 101. OBS! Telefonservicen är på finska, och för att få svenskspråkig service behöver du ringa och lämna en samtalsbegäran (=berätta kort om din situation samt att du vill ha svenskspråkig service). Du blir kontaktad inom två arbetsdagar efter att du lämnat en samtalsbegäran.
På Peluuris hemsida finns en hel del råd och tips samt en chattfunktion nere i högra hörnet där man kan diskutera anonymt med personalen. Chatten är öppen må, ons och fre kl. 12-15. Sidan erbjuder också olika tjänster som kamratstödsgrupper och vårdprogram.
Kyrkans chatt- och samtalshjälp
Att få dela sina tankar med någon är stort och kan vara avgörande. Kyrkans samtalstjänst finns för att möta människors behov av att tala om livet. Vi är öppna för alla frågor, känslor och funderingar som uppkommer i livet. Kanske du vill berätta för hen som lyssnar om din situation eller prata om vår aktuella samhällssituation. Hen som svarar lyssnar och samtalet förblir mellan er två. Alla som svarar har tystnadsplikt och är intresserad av det du har att säga. Du kan ringa, chatta eller skriva ett brev på nätet.
Telefonnummer: 0400 22 11 90, vi har öppet alla dagar klockan 20-23. Oberoende av dag så pratar någon gärna med dig en stund. Samtalsavgiften är vanlig lokal- eller mobilsamtalsavgift.
Chatten: Chatten är i regel öppen varje helgfri måndag – onsdag klockan 19-21. Du är välkommen att kontakta vår telefonjour om chatten är stängd. Telefonjouren är öppen varje dag klockan 20-23. Tfn. 0400 22 11 90. Du är också välkommen att kontakta vår nätjour. Den svarar inom 1-2 dagar.
Nätjouren: Har du lättare att skriva? Kontakta oss via nätjouren och du får ett svar inom 1-2 dygn. Hjärtligt välkommen att skriva till oss!
Hittar du det du söker? Saknas någon information? Var vänlig och kontakta Navigatorn.
Ohjaamo / Navigatorn
Mannerheimgatan 20 E, 06100 BORGÅ, Handledning och verksamhetsplats för kommunförsök med sysselsättning för alla under 30 år.