Siirry sisältöön

VOI VELJET: Antti & Jukka Korkeila ja Matti, Paavo & Tarmo Paunu

  • 10.09.2024 - 13.10.2024
  • 10:00 - 18:00

VOI VELJET!
Antti & Jukka Korkeila ja Matti, Paavo & Tarmo Paunu
6.9.-13.10.

Kuvataiteen historiassa hulluus, kehityshäiriöt ja mielen poikkeamat liittyvät neromyyttiin, ulkopuolisuuteen ja kykyyn nähdä asioita toisin. Normaalin poikkeamiin suhtaudutaan arvoina, joissa on todellista voimaa ja alkuperäisyyttä, jotain ihmisyyden syvien kerrosten kantamaa. Ajatellaan että normaalin ylittävä olisi yksiselitteisesti todenmukaisempaa, jotain sellaista todellisuutta johon arkipäivän rutiineissa elävät ihmiset ei näe. Näyttelymme tutkii  rajapintoja normin ja normatiivisuuden ulkopuolelle  jäävän välillä.

Samaan aikaan maailma alkaa rakentua yhä kovempien arvojen pohjalle. 

Näyttelyidea rakentuu veljeyden, sukulaisuuden ja erilaisuuden ympärille. Jukka, Tarmo ja Paavo ovat ammattitaiteilijoita, jotka toimivat nykytaiteen kentällä. Matti sairastaa skitsofreniaa ja Antti Löwen syndroomaa, he tekevät jatkuvasti kuvataidetta ja pitävät  näyttelyitä mutta sijoittuvat sairautensa vuoksi marginaaliin. Antti on Jukan veli, Matti Tarmon ja Paavon veli.


Näyttelymme tarkoitus on tutkia kuvataiteen keinoin, miten piirretään ns. henkisesti ”terveen”, normaalin ja sairauden ero ja raja. Skitsofrenia on periytyvä sairaus, näkyykö meidän, ns. terveiden veljesten töissä skitsofreenisia piirteitä?

Millä tavoin eri tavalla hahmottavat ja kokevat ihmiset voisivat avartaa ja helpottaa arkisessa ja rutiinien täyttämässä maailmassa eläviä ihmisiä?


Mitä tarkoittaa ammatti kuvataiteilija? Millaisia paineita ammattilaisuuteen liittyy ja kuinka on mahdollista säilyttää rehellisyys, intuitiivisyys ja herkkyys?

Luovuus on inhimillinen ulottuvuus, joka on meissä kaikissa. Se on ominaisuus, joka puhkeaa kukkaan sopivien lahjojen, kasvualustan ja ympäristön tuen myötä. Perhe on ihmisen ensimmäinen vuorovaikutukseen perustuva ympäristö, josta kaikki lähtee liikkeelle.  Meillä on  kaksi perhettä ja kaksi veljessarjaa, joiden suhde taiteeseen on lähtenyt liikkeelle perheiden sisältä. Tämä luovuus on lähtenyt kehittymään eri tavalla, kukin yksilöllisellä tavallaan, mutta kuitenkin vuorovaikutuksessa toisiinsa.  Luovuudesta on myöhemmin kehittynyt taidetta, kullakin hyvin oman laistaan.  Luovuus on kattotermi, jonka alla taidekin asuu. Päädyimme kaikki tekemään kuvataidetta.

Veljeksien erilaisuudet ovet vaikuttaneet toisiinsa, ensin perheiden sisällä, sitten myöhemmin vuorovaikutus on syntynyt kaikuna maailman kautta. Me olemme sellaisia kuin me olemme: omapäisyyttä huumorin kukan kautta, veljesrakkautta kaikista puutteistamme huolimatta. 

Muita vastaavia tapahtumia