Eestinmäen päiväkodin kuntotutkimus valmistui
Eestinmäen päiväkotirakennuksen vanhimmassa osassa on perusteellista korjausta vaativia vaurioita ja uusiman osan lattiapinnoitteissa on ongelmia. Tämä selviää rakennuksen kosteus- ja sisäilmateknisestä kuntotutkimuksesta. Päiväkodin vuonna 2000 rakennetussa osassa, jossa mm. allergiaryhmä sijaitsee, ei todettu erityisiä korjaustarpeita.
Eestinmäen päiväkotirakennuksen vanhimmassa osassa on perusteellista korjausta vaativia vaurioita ja uusiman osan lattiapinnoitteissa on ongelmia. Tämä selviää rakennuksen kosteus- ja sisäilmateknisestä kuntotutkimuksesta. Päiväkodin vuonna 2000 rakennetussa osassa, jossa mm. allergiaryhmä sijaitsee, ei todettu erityisiä korjaustarpeita.
Rakennuksen vanhin osa vuodelta 1990
Päiväkodin vanhin osa sijaitsee kahden uudemman rakennusosan välissä. Kuntotutkimuksessa vanhimman osan ulkoseinien alaosissa ja myös maanpinnan alapuolella eristemateriaalissa havaittiin mikrobivaurioita. Epäpuhtauksia voi kulkeutua sisäilmaan, koska rakenne on epätiivis ja tilat ovat lievästi alipaineisia. Myös vanhoissa ulkoseinissä, jotka toimivat väliseininä vanhimman ja uusimman osan liitoskohdassa havaittiin mikrobivaurioita, joista on yhteys sisäilmaan. Vanhimman osan ilmanvaihtokoneet ovat saavuttaneet teknisen käyttöikänsä ja niiden äänenvaimennusosista irtoaa kuituja sisäilmaan.
Raportissa suositellaan lyhyemmän aikavälin toimenpiteenä rakenneliittymien tiivistämistä. Rakennuksen pitkäaikaisen toiminnan kannalta rakenteiden kokonaisvaltaista korjausta suositellaan.
– Nopeina sisäilmaa parantavina toimenpiteinä tiloissa on jo ilmanpuhdistimet ja lisäksi ilmanvaihto säädetään hieman ylipaineiseksi, mikä vähentää epäpuhtauksien kantautumista huoneilmaan. Tilojen käyttöä voi edelleen jatkaa. Seuraavaksi täytyy harkita, pidennetäänkö rakennusosan käyttöikää tiivistyskorjauksella vai onko peruskorjaus tai muu ratkaisu ajankohtainen. Ongelman korjaaminen tarkoittaisi julkisivun ja sokkelin osittaista purkamista, projektipäällikkö Pekka Koskimies kertoo.
Rakennuksen uusin osa vuodelta 2014
Rakennuksen uusin osa sijaitsee lähimpänä Helsingintietä. Uudehkon osan rakenteet ovat pääosin toimivia ja ilmanvaihtokoneet ovat ikäisekseen siistissä kunnossa. Rakennusosan sisäilmaan vaikuttava keskeisin ongelma on kuntotutkimuksen mukaan linoleumilattiapäällysteen alapuolinen kosteus, joka on korkeampi kuin muissa rakennusosissa. Betonialustan kosteus on todennäköisesti vaurioittanut linoleumilattiapinnoitetta, josta haihtuu orgaanisia yhdisteitä huoneilmaan. Tiloissa, joissa on muovimatto, kuten wc- ja eteistilat, ei kuntotutkimuksen mukaan ole vastaavia ongelmia.
– Linoleumilattiapäällysteet kannattaa kuntotutkimuksen mukaan vaihtaa toiseen pinnoitteeseen, ja alustan liima ja tasoite hioa pois. Työt voidaan käynnistää vaiheittain viimeistään kesän aikana. Tiloissa on jo ilmanpuhdistimet ja ympärivuorokautinen ilmanvaihto laimentaa epäpuhtauksien määrää huoneilmassa, Koskimies kertoo.
Rakennusosa vuodelta 2000
Rakennusosassa, joka sijaitsee lähimpänä parkkipaikkoja, ei havaittu merkittäviä rakenteellisia riskejä eikä vaurioita ja ilmanvaihtokoneet ovat ikäisekseen siistissä kunnossa.
Kuntotutkimusraportista pyydetään lausunto ympäristöterveydenhuollolta ja lähtökohtana on, että tilat korjataan kuntotutkimuksen pohjalta siten, että ne ovat teknisesti kunnossa.
Lisätietoja:
projektipäällikkö Pekka Koskimies
puh. 040 489 1865
pekka.koskimies@porvoo.fi