Siirry sisältöön

Elinvoimalautakunta käsittelee vuoden 2025 talousarvioesitystä 24. syyskuuta

 Elinvoimalautakunta käsittelee elinvoiman toimialan vuoden 2025 talousarvioesitystä kokouksessaan 24. syyskuuta. Toimialan toimintatuotoiksi esitetään 7,5 milj. euroa ja toimintamenoiksi yhteensä 47,2 milj. euroa.  

– Kaupungin talouden tasapainottamisohjelman puitteissa olemme pyrkineet löytämään tasapainon taloudellisen tehokkuuden, yhteisön hyvinvoinnin ja kaupungin elinvoiman välillä, apulaiskaupunginjohtaja Fredrick von Schoultz sanoo.  

Elinvoiman toimialalla on keskeinen merkitys kaupungin vetovoiman, asukkaiden viihtyvyyden sekä alueen kasvun menestymisen edistämisessä. Toimiala palvelee kaupungin yrityksiä, asukkaita, maahanmuuttajia, matkailijoita, edistää vihreää siirtymää, työllisyyden kohtaantoa ja onnistunutta kotoutumista.  Vuoden 2025 aikana jatketaan toimialan eri yksiköiden toiminnallista tarkastelua ja hallinnon prosessien kehittämistä. Toimitilaratkaisujen läpikäyntiä jatketaan.  

– Yksi suurimmista toimialalle kohdistuvista uudistuksista on Porvoon työllisyysalueen käynnistyminen 1.1.2025 tuoden mukanaan merkittäviä muutoksia työvoimapalveluiden järjestämiseen ja työllisyyden hoitoon, von Schoultz toteaa. 

Vihreän siirtymän rahaston ensimmäiset hankkeet rahoitetaan 2025 

Elinvoiman ja työllisyyden palvelualueella astuvat ensi vuoden alusta voimaan lainsäädäntöuudistukset valtionosuusuudistuksineen sekä työllisyyden että kotoutumisen osalta. Vuonna 2025 käynnistetään ja rahoitetaan Porvoon kaupungin vihreän siirtymän rahaston pilottikierroksen ensimmäiset hankkeet. 

– Samalla jatkuu rahaston tavoitteiden ja yksityiskohtien tarkempi määrittely, johon hyödynnetään myös pilottikierrokselta saatuja kokemuksia, elinkeinojohtaja Elina Duréault toteaa. 

Kotoutumiskoulutukset osaksi kansalaisopiston toimintaa 

Vuoden 2025 alusta kansalaisopiston (KoMbi) rooli kotoutumiskouluttajana kasvaa työllisyyspalveluiden muutosten myötä ja työvoimapoliittiset koulutukset tulevat osaksi KoMbin toimintaa.  Kansalaisopisto muuttaa POMO-taloon porrastetusti vuodesta 2025 alkaen ja saa uudet tilat keramiikalle, maalaukselle, kudonnalle ja liikunnalle Teollisuustiellä. 

– Uusien tilojen myötä meillä on entistä paremmat mahdollisuudet kehittää toimintaamme ja opetustarjontaamme, kansalaisopiston rehtori Annelie Åkermann-Anttila sanoo. 

Suositut kaupunkitapahtumat jatkuvat myös 2025 

Suositut kaupunkitapahtumat kuten Porvoon Valot, Jokikarnevaali sekä Porvoo Dome järjestetään myös ensi vuonna. Joulukauden elämyksellisyyttä vahvistetaan entisestään. 

– Tapahtumat, jotka tuottavat kaupunkilaisten lisäksi lisäarvoa vierailijoille vahvistavat vierailijan kokemusta Porvoosta ja toimivat myös uusasukasmarkkinoinnin kanavana. Meidän tavoitteenamme on, että matkailuun ja tapahtumiin käytetyt eurot palautuvat moninkertaisina takaisin paikallistalousvaikutuksina, matkailun kehittämispäällikkö Sari Myllynen toteaa. 

Vapaa-aikapalvelut kaupunkilaisten henkisen hyvinvoinnin vahvistajana 

Vapaa-aikapalveluilla, joihin kuuluvat liikunta-, kulttuuri-, nuoriso- sekä kirjastopalvelut sekä taiteen perusopetuksella on merkittävä rooli kaupunkilaisten henkisen hyvinvoinnin vahvistajana sekä kaupungin vetovoiman kasvattajana.  

– Vuoden 2025 uudet kumppanuussopimukset tarjoavat uuden mallin ja välineen kaupungin ja yhdistysten yhteistyön lisäämiselle perinteisen avustustoiminnan rinnalle, vapaa-aikajohtaja Minna Särelä sanoo. 

Kulttuuripalveluita toteutetaan ja kehitetään Kulttuuriohjelman mukaisesti. Toimintavuoden painopistealueina ovat mm. lasten ja senioreiden kulttuuripalveluiden kehittäminen. Lisäksi Taidehallin näyttelytoimintaa kehitetään osana Taidetehtaan toimintoja. 

Kirjastopalvelut tarjoaa ensi vuonna varhaiskasvatuksen ryhmille teemasatuviikkoja ja koululuokille lukuintoa ja medialukutaitoa edistävää ohjelmaa kaupungin kulttuuripolun ja uudistetun kirjastopolun puitteissa. Myös aikuisten lukuintoa edistetään. 

Nuorisopalvelut edistää nuorten matalan kynnyksen vapaa-ajan toimintoja ja harrastamista. Nuorisotila Zentraa kehitetään monipuoliseksi toimintakeskukseksi, yli 16-vuotiaiden mahdollisuuksia harrastaa edistetään. Lisäksi harrastamisen Porvoon mallia kehitetään. 

Liikuntapalveluissa laaditaan liikuntapaikkasuunnitelman pohjalta 2025 liikuntapaikkakehittämisen poikkihallinnollinen pitkän tähtäimen suunnitelma, jossa linjataan tulevia liikuntapaikkarakentamisen kohteita ja kokonaisuuksia. Pallokentän kylmäkoneiston uudistaminen on ensi vuonna toimialan isoimpia investointeja.  

Lautakunnat antavat omat talousarvioesityksensä 27. syyskuuta mennessä. Kaupunginjohtajan talousarvioesitys julkaistaan 29. lokakuuta ja kaupunginhallitus käsittelee talousarviota marraskuun ja joulukuun alun kokouksissa. Kaupunginvaltuusto päättää vuoden 2025 talousarviosta kokouksessaan 11. joulukuuta.