Siirry sisältöön

Ethän ruoki rottia – ympäristöterveydenhuolto muistuttaa kiinteistöistä vastaavia

Porvoon ympäristöterveydenhuolto muistuttaa, että kiinteistöjen omistajat ja haltijat sekä kunnossapidosta vastaavat huolehtisivat, että olosuhteet kiinteistöillä eivät suosi rottien esiintymistä ja lisääntymistä.

– Rottahavainnot lisääntyvät ilmojen viilentyessä, ja nyt pitkään vallinnut lämmin sää on suosinut rottapopulaatioiden kasvua, eläinlääkäri Tiina Tiainen ympäristöterveydenhuollosta sanoo.

Kiinteistöjen biojäteastioiden tiiviys kannattaa tarkistaa sekä huolehtia siitä, että rakennusten raot on tilkitty ja tuuletus- ja ilmanvaihtokanavat verkotettu tiheäsilmäisellä verkolla.

– Rottia ei myöskään kannata ruokkia jättämällä nyt monilla pihoilla niin runsasta omenasatoa maahan. Parhaiten rottien lisääntymistä rajoitetaan estämällä niiden ravinnonsaanti, Tiainen muistuttaa.

Myöskään viemäriin ei pidä laskea rasvaa eikä elintarvikejätettä.

Rottien torjunta kuuluu kiinteistön omistajalle tai haltijalle. Omakotitaloalueilla naapureiden kannattaa sopia yhtäaikaisista torjuntatoimista, jotta lopputulos olisi tehokkaampi.

– Torjuntatoimina käytetään yleensä ansoja, sillä myrkyttäminen on kielletty. Oikein vaikeissa tapauksissa kannattaa olla yhteydessä tuholaistorjujaan, Tiainen toteaa.

Myös kaupunki tehostaa torjuntatoimia

Myös Porvoon kaupunki suorittaa osaltaan torjuntaa sade- ja vesiviemärikaivoissa eri puolilla keskusta-aluetta.

– Meillä on kaivoissa sähköisiä rotta-ansoja, ja määrää tullaan nyt syksyllä lisäämään, kunnossapitopäällikkö Keijo Lehtikangas toteaa.

– Torjunnan tehostamisen vaikutukset näkyvät viiveellä, yleensä vasta parin viikon päästä, sillä rotta suhtautuu alkuun epäluuloisesti uusiin asioihin ennen kuin astuu ansaan, Lehtikangas toteaa.

Rotat voivat aiheuttaa terveyshaittaa sekä merkittäviä vahinkoja mm. rakenteille ja kaapeleille jyrsimällä sekä elintarvikkeille likaamalla niitä.