Hoitokokeilu viheralueiden monimuotoisuuden lisäämiseksi saa jatkoa
Porvoon kaupunki käynnisti viime vuonna luontopohjaiseen viherkunnossapitoon liittyvän hoitokokeilun, jolla pyritään lisäämään lajiston monimuotoisuutta ja elinympäristöjä mesipistiäisille sekä muille pölyttäjille vähentämällä nurmikon leikkuukertoja. Luontopohjaista viherkunnossapitoa kokeiltiin viime vuonna Kevätkummussa ja Gammelbackassa.
− Hoitokokeilu oli onnistunut ja kuntalaisilta saatu palaute oli pääosin myönteistä. Kuntalaiset ovat heränneet luontokatoon ja alkaneet vaatia toimia sen ehkäisemiseksi, kertoo kaupungin vastaava puutarhuri Inkeri Tarkiainen.
Luontopohjaista viherkunnossapitoa toteutetaan alueilla, joita käytetään vähemmän. Tänä kesänä leikkuuta vähennetään nurmikoilla, joita ei käytetä liikkumiseen tai oleiluun. Käytäviin ja kiinteistöihin rajoittuvat nurmikon reunat leikataan noin kahden metrin leveydeltä, jotta punkki- ja lehtokotiloista koetut haitat jäisivät vähäisimmiksi. Märät nurmikkoalueet, rinteet sekä puuryhmien alla olevat nurmet jätetään valituissa kohteissa käsittelemättä. Jo ennestään monilajisiksi nurmiksi kehittyneiden kasvustojen annetaan kasvaa ja kukkia. Alueet niitetään viimeistään syksyllä ja niittojäte kerätään pois.
− Nurmikoiden muuttaminen niittymäisiksi hoitotoimenpiteitä vähentämällä on huomattavasti kustannustehokkaampaa kuin niittyjen perustaminen alusta asti, joka vaatii muuan muassa maan muokkaamista ja kasvualustan vaihtamista, kertoo Tarkiainen.
Keskeisillä puistoalueilla nurmikko leikataan yhä tavalliseen tapaan. Kostea alkukesä sai nurmikot kasvamaan vauhdilla ja monin paikoin oli liian kosteaa, jotta olisi päästy leikkaamaan painavilla koneilla. Tilanne on kuitenkin parantunut kesän myötä, ja nurmikkojen kasvu tasaantuu.