Hulevesimaksun käyttöönotto kaupunginhallituksen käsittelyssä
Porvoon kaupunginhallitus käsittelee kokouksessaan 16. syyskuuta kiinteistökohtaisen hulevesimaksun käyttöönottoa ja siihen liittyviä periaatteita.
Kaupunginhallitukselle esitetään, että se ehdottaa edelleen kaupunginvaltuustolle, että Porvoon kaupunki ottaisi 1.1.2025 käyttöön kiinteistökohtaisen hulevesimaksun Porvoon kaupungin asemakaava-alueella, lukuun ottamatta Kilpilahden jalostamoaluetta, jossa kaupunki ei vastaa hulevesien hallinnasta.
Tämänhetkisen arvion mukaan hulevesimaksun käyttöönotto koskisi noin 7 300 porvoolaiskiinteistöä. Hulevesimaksun määräytymisperusteiksi esitetään kiinteistötyyppiä sekä kiinteistön tontin pinta-alaa.
Hulevesimaksu on tyypiltään julkisoikeudellinen ja sillä katetaan hulevesijärjestelmän suunnittelu-, rakentamis-, käyttö-, ja ylläpitokustannukset. Hulevesien hallinnasta kertyy kaupungille yhteensä noin 1,1 miljoonaa euroa kustannuksia vuosittain. Hulevesimaksuilla tavoitellaan kaupungille 1,0 miljoonan euron tulokertymää, jolla katettaisiin siten suurin osa kaupungille aiheutuvista hulevesikustannuksista. Kertymästä tilitettäisiin Porvoon Vedelle 0,8 miljoonaa euroa, mikä kattaisi liikelaitoksen hulevesikustannukset.
– Maksun loppuosalla olisi tarkoitus kattaa hulevesimaksun keräämisestä aihtuuvat kustannukset sekä osa kaupunki-infran hulevesien hallintaan liittyvistä kustannuksista, sanoo kaupunki-infrajohtaja Kari Hällström.
Alustavien arvioiden mukaan maksun suuruus olisi omakotikiinteistöltä noin 80–100 euroa, kerrostalokiinteistöltä noin 500 – 2000 euroa ja liikerakennuskiinteistöiltä noin 500 – 2100 euroa. Asian valmistelussa on vertailtu muiden kaupunkien perimiä hulevesimaksuja.
Maksukertymästä päätettäisiin vuosittain osana kaupungin talousarviota ja maksun tarkemmasta määräytymisestä päättäisi kaupunkikehityslautakunta.
Porvoon vesi ja kaupunki-infra huolehtineet hulevesistä tähän asti
Hulevedellä tarkoitetaan pihoilta ja kaduilta poisjohdettavaa sade- ja kuivatusvettä. Vuoden 2015 lainsäädäntömuutoksella kokonaisvastuu hulevesitoiminnasta siirtyi kaupunkien vastuulle.
Porvoossa Porvoon vesi on vuodesta 2016 sopimuksen perusteella huolehtinut huleveden viemäröinnistä niillä alueilla, joissa on huleveden putkiverkosto ja kaupunki-infra on huolehtinut hulevesien muusta hallinnasta kuten ojista, viivytysaltaista sekä katujen ja yleisten alueiden kuivatusrakenteista ja ritiläkaivoista.
Hulevesiverkoston ylläpidon kustannuksia on toistaiseksi katettu vesihuoltomaksuilla kun sopivampaa rahoitusmallia on selvitetty.
– Vesihuoltolain uudistus on parhaillaan vireillä, mutta se ei tuo muutoksia hulevesiasioihin kuten aikaisemmin oletettiin, ja monet kaupungit ovat päätyneet siirtämään hulevesiasioiden hoidon kokonaan kaupungin vastuulle, Porvoon veden toimitusjohtaja Elina Antila kertoo.
– Ilmaston muutokset ja ääri-ilmiöiden lisääntymiset vaativat rakennetuilla alueilla kokonaisvaltaisempia hulevesiratkaisuja ja asia tulee vaatimaan panostusta jo lähitulevaisuudessa, Hällström toteaa.