Huoltajat tyytyväisiä iltapäivätoimintaan – Porvoo juhlavuottaan viettävän iltapäivätoiminnan edelläkävijä
Porvoon nuorimmille koululaisille suunnattu iltapäivätoiminta on suosittua ja ryhmät ovat miltei täynnä. Huoltajat ovat tyytyväisiä iltapäivätoimintaan, joka nostetaan nyt esille myös kansallisessa kampanjassa.
Sydkustens landskapsförbund -liitto järjestää kampanjan Suomessa järjestettävästä aamu- ja iltapäivätoiminnasta, koska toimintaa koskeva laki viettää tänä vuonna 20-vuotisjuhlavuottaan. Tänä lukuvuonna toiminta nostetaan esiin kuukausittain yhteistyössä eri toimijoiden kanssa, ja nyt on Porvoon vuoro.
– Porvoossa olemme sitä paitsi edelläkävijöitä, koska iltapäivätoiminta käynnistyi täällä jo vuonna 1998. Sittemmin kiinnostus on kasvanut tasaisesti, ja nykyisin meillä on iltapäivätoimintaa 17 koulussa, kertoo Anne Lindholm, aamu- ja iltapäivätoiminnan koordinaattori.
Vuodesta 2004 lähtien kunnat ovat saaneet valtionosuuksia iltapäivätoiminnan järjestämiseen ensimmäisen ja toisen luokan oppilaille sekä vanhemmille oppilaille, joilla on oikeus erityistukeen. Porvoossa toimintaa koordinoi kaupunki, kun taas itse järjestelyistä vastaa kuusi eri yhdistystä ja yksityistoimijoita. Kaupunki tarjoaa tilat ja tukee toimintaa palkkatuella.
Kiinnostus iltapäivätoimintaa kohtaan ja sen tarve ovat kasvussa
Kahden viime lukuvuoden aikana Porvoo on saanut hieman aiempaa enemmän hakemuksia. Tänä lukuvuonna toimintaan osallistuu 650 oppilasta, mikä merkitsee sitä, että noin 65 prosenttia kaikista ensimmäisen ja toisen luokan oppilaista osallistuu iltapäivätoimintaan. Lapsilla ei ole subjektiivista oikeutta iltapäivätoimintaan, mutta toistaiseksi käytännöllisesti katsottuna kaikki halukkaat ovat päässeet mukaan.
– Tarve on kasvanut hieman viime vuosina, ja on vaikea sanoa, mistä se tarkalleen ottaen johtuu. Huoltajat ovat kuitenkin töissä, jolloin nuorimmat koululaiset tarvitsevat puuhaa. Lapset myös pitävät iltapäivätoiminnasta, ja sillä on hyvä maine, Lindholm lisää.
Vuoden 2024 alussa tehdyn tyytyväisyyskyselyn mukaan porvoolaislapset viihtyvät iltapäivätoiminnassa ja kokevat sen turvalliseksi. Huoltajat vastasivat kyselyyn yhdessä lastensa kanssa. He arvostivat sitä, että lapset saavat vaikuttaa monipuoliseen sisältöön ja että lapsille annetaan myös mahdollisuus tehdä läksyjä iltapäivätoiminnan aikana. He toivoivat, että lapset voisivat osallistua ohjattuun toimintaan tasavertaisesti, että he saisivat harjoitella tunnetaitoja ja toveruutta.
– Tärkein tulos oli, että kaikki kertoivat, että heillä on kavereita iltapäivätoiminnassa. Lapset myös tietävät, keneltä aikuiselta voivat saada apua ja tukea. Leikki on kuitenkin keskeisintä koko iltapäivätoiminnassa. Toimimme kansallisten perusteiden mukaisesti ja seuraamme kaupungin opetussuunnitelmaa, joka on kasvun ja oppimisen lautakunnan päättämä, Lindholm lisää.
Innostetaan lukemaan ja kohennetaan lukutaitoa
Kaupunki kiinnittää erityistä huomiota myös liikuntaan ja liikkumiseen sekä yhteisten rauhallisten lukuhetkien järjestämiseen lasten kanssa. Esimerkiksi Kvarnbackens skolassa on pohdittu erilaisia keinoja saada lapset kiinnostumaan satutuokioista ja innostumaan kirjojen lukemisesta.
– Kirjojen tulee olla lasten ikään sopivia mutta silti jännittäviä, niin että lapset saadaan houkuteltua istumaan kaikessa rauhassa. Meillä on aivan mainio henkilökunta toimintaa kehittämässä. Lisäksi meillä on kaksi kiertävää ohjaajaa, jotka tukevat ryhmiä tarpeen mukaan, Lindholm sanoo.
Tyytyväisyyskyselyyn vastasi 17 prosenttia huoltajista.
Iltapäivätoimintaa järjestetään joka päivä koulupäivän päätyttyä klo 17:ään asti. Porvoossa järjestetään myös lyhytkestoisia iltapäiväkerhoja ja harrastustoimintaa Porvoon harrastamisen mallissa.