Siirry sisältöön

Itä-​Uudellemaalle yh­tei­nen alu­eel­li­nen esteettömyys-​ ja saa­vu­tet­ta­vuus­oh­jel­ma

Itäiselle Uudellemaalle laaditaan yhteinen alueellinen esteettömyys- ja saavutettavuusohjelma vuosille 2021–2025.

Itäiselle Uudellemaalle laaditaan yhteinen alueellinen esteettömyys- ja saavutettavuusohjelma vuosille 2021–2025.

Alueellista esteettömyys- ja saavutettavuusohjelmaa valmistelevassa työryhmässä ovat jäseninä kuntien vanhus- ja vammaisneuvostojen sekä kuntien eri toimialojen ja tulosyksiköiden edustajat Askolasta, Lapinjärveltä, Loviisasta, Porvoosta ja Sipoosta.

Ohjelma valmistuu tammikuussa 2021, jonka jälkeen kunnat hyväksyvät ohjelman. Porvoon kaupunginhallitus käsittelee ohjelman laatimista kokouksessaan 16. marraskuuta.

– Esteettömyys on osalle meistä välttämättömyys, mutta me kaikki hyödymme siitä. Esteetön rakennettu ympäristö ja palvelujen hyvä saavutettavuus parantavat siis jokaisen elämänlaatua ja luovat erityisesti eri tavoin toimintaesteisille ja ikääntyville ihmisille edellytyksiä elää itsenäisesti, projektipäällikkö Irja Suhonen Porvoosta kertoo.

Esteettömyyden ja saavutettavuuden merkitys tulee lähivuosikymmeninä korostumaan entisestään myös Itä-Uudenmaan alueella väestön ikärakenteen muutoksesta johtuen. Esteettömyys ja saavutettavuus ovat monen tekijän summa, jotka vaativat toteutuakseen erilaisten tarpeiden ymmärtämistä sekä tahtoa tehdä asiat paremmin kaikkien kannalta.

Alueellisen ohjelman valmistelussa asiantuntijana toimii rakennetun ympäristön esteettömyyskartoittaja, esteettömyysasiantuntija Jukka Suhonen Sipoosta. Ohjelman laadintaa koordinoi Itä-Uudenmaan vammaispalvelujen yhteistyön tiivistäminen -projektin projektipäällikkö Irja Suhonen. Työryhmien tapaamisissa ovat luennoineet Invalidiliiton esteettömyyskeskuksen vs. vastaava asiantuntija Johanna Hätönen, arkkitehti Minna Nyström-Järvinen tutkintovastaava rakennusarkkitehdin tutkinto-ohjelmasta Tamk:sta sekä Näkövammaisten liiton esteettömyysasiantuntija Juha Sylberg.

– Näkövammaisten liitto pitää tärkeänä, että Itä-Uudenmaan alueen kunnat ovat yhteistyössä tunnistaneet esteettömyyden merkityksen ja pyrkivät sitä parantamaan nyt käynnistettävällä toimenpideohjelmalla. Tämä toivottavasti toimii esimerkkinä myös muille kunnille, Juha Sylberg Näkövammaisten liitosta sanoo.

– Ohjelman laatiminen on hyvä alku yhteistyölle. Kuulee yhä kysyttävän: Pitääkö niiden joka paikkaan päästä? Kyllä pitää. Samanlaiset kiinnostuksen kohteet, samat tarpeet ja toiveet. Vammainen on pienokainen, nuori, sinkku, äiti, isä, isovanhempi, joka kouluttautuu, harrastaa, käy töissä, toimii yrittäjänä, muistuttaa Sipoon vammaisneuvoston ja Porvoon Invalidit – Borgå Invalidit ry:n puheenjohtaja Tuula Räikkönen.

Kun esteettömyys ei toteudu, menetys osuu koko lähipiiriin. Asioiden hoitaminen, työllistyminen, terveyden ylläpitäminen vaikeutuvat, yhteisten hetkien ilo katoaa, ja yhteiskuntaan osallistuminen tasavertaisesti käy mahdottomaksi. Kun yhteistyötä tehdään suunnittelun varhaisesta vaiheesta asti, esteettömyys ja saavutettavuus toteutuvat aidosti, eivät vain näennäisesti.

Lisätietoja antavat:
Projektipäällikkö Irja Suhonen
irja.suhonen@porvoo.fi
puh. 040 185 6073

Esteettömyysasiantuntija Jukka Suhonen
jukka.suhonen@sipoo.fi
puh. 050 536 4980