Siirry sisältöön

J.L. Runebergin arkisto tullaan avaamaan kaikkien käyttöön verkossa

Svenska litteratursällskapet i Finland (SLS) digitoi kansallisrunoilija J.L. Runebergin ja hänen perheensä arkiston. Kansallisesti merkittävään arkistoon kuuluu muun muassa Vårt land -teoksen eli Maamme-laulun alkuperäinen käsikirjoitus sekä Fredrika Runebergin kuuluisa reseptikokoelma. Arkistoaineisto julkaistaan verkossa, jossa se on käytettävissä vapaasti.

Ote Fredrika Runebergin reseptikirjasta.

Johan Ludvig Runeberg (1804–1877) perheineen jätti jälkeensä laajan arkiston yksityistä kirjeenvaihtoa, käsikirjoituksia, valokuvia ja muuta aineistoa. Kokoelmaan kuuluvat muun muassa Maamme-laulun ja Porilaisten marssin alkuperäiskäsikirjoitukset sekä Fredrika Runebergin reseptikirja. Arkistoon kuuluu myös Walter Runebergin luonnoksia ja valokuvia vanhemmistaan. Nykyään J.L. Runebergin kotimuseo ja Walter Runebergin veistoskokoelma ovat Porvoon suosituimpia nähtävyyksiä.

Suuri osa J.L. Runebergin ja Fredrika Runebergin arkistoaineistosta kuuluu valtiolle. Kuvanveistäjä Walter Runebergin arkiston omistaa puolestaan Porvoon kaupunki. Kokoelma kootaan nyt yhteen paikkaan: osa aiemmin Porvoossa säilytetystä aineistosta siirretään digitoinnin yhteydessä SLS:n arkistoon Helsinkiin, jossa merkittävä osa aineistosta on ollut jo useita vuosia.

SLS digitoi tulevina vuosina sekä valtion että Porvoon kaupungin omistaman arkistoaineiston. Digitoidut aineistot julkaistaan vapaasti käytettäviksi sls.finna.fi-sivustolla sitä mukaa, kun digitointi etenee. Digitointi kattaa 33 hyllymetriä aineistoa ja se kestää useita vuosia.

– Museovirastossa iloitsemme, että pitkään valmisteltu sopimus kansallisrunoilija Runebergin arkistoaineistojen hallinnasta on nyt saatu valmiiksi. Valtion näkökulmasta kyse on kansallisesti ainutlaatuisesta ja arvokkaasta kulttuuriperinnöstä. Ammatillisesti korkeatasoisessa ja hyvin resursoidussa SLS:n arkistossa aineistoa hoidetaan pitkäjänteisesti ja saadaan digitoitua koko Suomen kansan saavutettavaksi ja vapaaseen käyttöön, toteaa Museoviraston pääjohtaja Tiina Merisalo.

– On tarkoituksenmukaista, että Walter Runebergin koko arkistoaineistoa säilytetään yhdessä paikassa, joka on suunniteltu nimenomaan kulttuuriperintöaineistolle. Olen erittäin tyytyväinen, että SLS:llä on resurssit aineiston digitointiin ja avaamiseen kaikkien saataville, sanoo Porvoon kaupungin kulttuuripalvelupäällikkö Susann Hartman.

– SLS on perustettu kansallisrunoilija J.L. Runebergin muistoksi. Siksi olemme erityisen ylpeitä siitä, että voimme säilyttää Runebergin arkistoa ja saattaa sen kaikkien käytettäväksi, sanoo SLS:n arkistonjohtaja Kristina Linnovaara.

Digitoimisen jälkeen alkuperäistä aineistoa tuodaan yleisön käyttöön vain poikkeustapauksissa, sillä aineisto on hyvin haurasta ja kulttuurihistoriallisesti merkittävää. Digitoitu aineisto on sen sijaan vapaasti kaikkien käytettävissä, sillä tekijänoikeus- tai tietosuojalainsäädäntö ei koske näin vanhaa aineistoa.