J. L. Runebergin kodin puutarhassa Porvoossa on aloitettu puutarha-arkeologinen tutkimus
Kotimuseon puutarhassa toteutetaan arkeologinen tutkimus, jossa tutkitaan puutarhaa, otetaan maanäytteitä ja tutkitaan niistä kasvijäänteitä. Hanke toteutetaan yhteistyössä Muuritutkimus Oy:n kanssa ja tilaajana toimii Senaatti-kiinteistöt.
Runebergin kodin puutarha on ainutlaatuinen historiallinen 1800-luvun puolivälin kaupunkipuutarha Suomessa. Alueella, jossa Suomen vanhin kotimuseo kiinteistönä sijaitsee, on vuosisatoja pitkä viljelyhistoria myös jo ennen Runebergien aikaa. Porvoon museo ja Porvoon kaupunkisuunnitteluosasto ovat yhdessä FM museopuutarhuri Aaja Peuran kanssa löytäneet viitteitä siitä, että alueella olisi viimeistään 1700-luvulla ollut puutarhapalstoja. Porvooseen oli perustettu 1700-luvulla kymnaasin kasvitieteellinen puutarha, jonka myötä seudulle saatiin täysin uusia kasvilajeja. Runebergin kodin pihapiirissä kasvoi jo ennen kiinteistön rakentamista harvinainen mustamarjaorapihlaja.
Arkeologisen ja arkeobotaanisen tutkimuksen myötä työryhmä toivoo saavansa lisätietoa kohteen historiasta. Puutarha-arkeologisia tutkimuksia on tehty Suomessa varsin vähän verrattuna esimerkiksi Ruotsiin. Tänä syksynä muun muassa Linnén Hammarbyn kotimuseon puutarhassa Ruotsissa tehdään vastaavaa tutkimusta.
Kaivauksesta vastaa Muuritutkimus Oy tekijöinä Huk Elisabeth Ahola, FM Lauretta Suomi ja FM museopuutarhuri Aaja Peura. Peura on toiminut kotimuseon tutkimusryhmässä 2010-luvulla ja oli laatimassa sen puutarhan ja huonekasvien hoitosuunnitelmaa. Kasvijäänneanalyyseistä vastaa Turun yliopiston tutkija FT Mia Lempiäinen-Avci. Hankkeen yhteistyöryhmään kuuluvat arkeologi Riikka Mustonen ja amanuenssi Susanna Widjeskog Porvoon museosta sekä Runebergin kotimuseon museopuutarhuri MMT Josef Rauh ja vastaava puutarhuri Inkeri Tarkiainen Porvoon kaupungilta. Tutkimustuloksia on odotettavissa noin vuoden kuluttua.