J. L. Runebergin syntymäpäivää vietetään tänäkin vuonna poikkeuksellisesti pääosin digitaalisen tarjonnan parissa
Perinteistä VPK:n soihtukulkuetta ja mieskuoro Runebergskören BSB:n yhteistä esiintymistä ei tänä vuonna järjestetä.
Ohjelmatiedot ja linkit löytyvät kaikki koottuna osoitteessa: https://www.porvoo.fi/runebergin-paiva
Runeberg -aiheista digitaalista kulttuuritarjontaa tarjolla kaiken ikäisille
Suositut Runebergin-päivään liittyvät kaksikieliset digitaaliset sisällöt ovat saatavilla helmikuun ensimmäisellä viikolla ma 31. tammikuuta lähtien.
– Pääsemme muun muassa tutustumaan tarkemmin Runebergin syntymäpäivän viettoon liittyviin perinteisiin virtuaalisessa museokäynnissä ja opimme leipomaan runebergintorttuja Fredrika Runebergin alkuperäisellä reseptillä, kulttuurituottaja Thomas Weissman kertoo.
Digitaalinen ohjelma:
• Virtuaalinen museokäynti: Runebergin päivän viettoa kotimuseossa
• Torttupaja: Runebergin torttuja Fredrika Runebergin reseptillä
• Runeberg aiheinen jazzkonsertti: Mikael Jakobsson Trio ja Sofia Finnilä
• Satuhetki Mauri Kunnaksen kirjasta ”Koiramäen Martta ja Ruuneperi”
• Kävelyretki Porvoossa: Runebergien jalanjäljillä
• Leiki ja opi: Runebergin kotona – yllätysvieraat
Kotimuseo toivottaa kävijöitä turvalliselle vierailulle
Kansallisrunoilijan syntymäpäivän viettoon liittyvät valmistelut tehdään kotimuseossa perinteiden mukaisesti.
Johan Ludvig Runebergin syntymäpäivään liittyi perinteitä jo hänen elinaikanaan. Esimerkiksi lukiossa opiskelevat pojat tulivat Runebergin ikkunan alle laulamaan.
Fredrika Runeberg otti kieloja syksyllä kellariin, ja joulun jälkeen hän herätteli niitä kukintoon, jotta runoilija sai nauttia lempikukkansa tuoksusta syntymäpäivänään.
– Muun muassa tämä perinne elää vielä, ja 5. helmikuuta kotimuseossa on aina kieloja esillä, museonhoitaja Laura Svärd kertoo.
Kotimuseo on talvella auki ke-su klo 10–16. Runebergin päivänä 5. helmikuuta museoon on ilmainen sisäänpääsy ja aukioloa pidennetään klo 19 asti. Hygieniaturvallisuuden varmistamiseksi koronapassi on käytössä, kävijämäärää on rajoitettu, eikä oheisohjelmaa tai opastuksia järjestetä.
Lähde kävelyretkelle Runebergien Porvooseen
Johan Ludvig Runeberg asui Porvoossa perheensä kanssa 40 vuoden ajan, ja monet paikat kaupungissa liittyvät heidän elämäänsä.
– Runebergien jalanjäljillä -kierroksella voi tutustua digitaalisesti merkittävimpiin paikkoihin, jotka ovat yhä olemassa, Weissman toteaa.
Kohteet esitellään digitaalisella kävelykierroksella, joka julkaistaan kaupungin Youtube-kanavalla viikon alussa maanantaina 31.tammikuuta. Youtube-linkin löydät täältä: https://www.youtube.com/user/PorvooKaupunki
– Runebergin päivän verkkosivuilta voi myös ladata kartan kohteista, ja kävelyreitin voi kulkea suunnistustehtävän lailla, milloin itselle parhaiten sopii. Painettu versio kartasta on saatavilla kotimuseosta 2. helmikuuta lähtien, kertoo museonhoitaja Laura Svärd.
Kirjailijat vierailevat peruskouluissa poikkeuksellisesti huhtikuussa
Perinteiset Runebergin päivän kirjailijavierailut kouluissa siirtyvät heikentyneen koronatilanteen takia huhtikuulle, jolloin kymmenen kirjailijaa vierailee kymmenessä porvoolaiskoulussa.
Kirjallisuuspalkinnon voittajia jännitetään suorassa lähetyksessä
Valtakunnallisesti arvostetut kirjallisuuspalkinnot julkaistaan suorana lähetyksenä.
Runeberg-kirjallisuuspalkinto jaetaan 5. helmikuuta kaupungintalolla. Palkinnon jakavat Porvoon kaupunki ja sanomalehti Uusimaa palkintosumma on 20 000 euroa. Palkinnonjaon suora lähetys alkaa klo 13. Lähetyksen jälkeen julkaistaan myös haastattelu tuoreen palkinnonsaajan kanssa.
Runeberg Junior -lastenkirjallisuuspalkinto jaetaan 7. helmikuuta klo 10, jolloin lapsiraadin valitsema voittaja julkistetaan suorassa lähetyksessä Porvoon pääkirjastosta. 10 000 euron palkinnon myöntävät Porvoon kaupunki ja sanomalehti Östnyland / KSF Media.
Pääkirjaston ja Uusimaan järjestämän Varjo-Runeberg -yleisöäänestyksen voittajasta tiedotetaan erikseen Runebergin päivänä.
Linkit suoraan lähetyksiin lisätään myös osoitteeseen: https://www.porvoo.fi/runebergin-paiva