Kansalaisopiston luovan musisoinnin Kanteletupa-kurssille mahtuu vielä – myös monilla muilla kursseilla tilaa
Miltä kuulostaa kymmenien ympärillä soivien kanteleen kielien helinä? Tämän voi päästä kokemaan tulevalla lukukaudella Porvoon kansalaisopistossa.
Kansalaisopisto järjestää syyskaudella 2023 luovaan musisointiin ja improvisaatioon pohjautuvan Kanteletupa-työpajojen sarjan kolmena lauantaina, joiden jälkeen työpajalaiset musisoivat yhdessä yleisön kanssa Näsin kartanossa.
Soittimina käytetään 5–15-kielisiä kanteleita. Työpajoihin ovat tervetulleita kaikki luovasta musisoinnista kiinnostuneet musiikkitaustaan katsomatta. Mukaan voi siis tulla, vaikka ei olisi koskaan soittanut mitään soitinta. Kanteletuvan konsepti toimii hyvin vasta-alkajille. Toisaalta se tarjoaa yhä uutta opittavaa ja löydettävää jo pidempään soittaneillekin. Musiikkia rakennetaan kokeillen, leikkien ja erilaisilla soittotekniikoilla improvisoiden. Paikan päälle varataan lainasoittimia niille, joilla omaa soitinta ei ole.
Työpajoissa toteutetun musiikin perustana on runolaulukulttuurin piirissä elänyt vuosituhantinen musiikintekemisen estetiikka, jossa musiikki ei ole kappaleita, vaan pitkäkestoinen jatkumo. Muuntuvat sointivärit, erilaiset asteikot ja soittotekniikat muodostavat sointikentän, jonka tapahtumat elävät osallistujien mukana. Osallistujia ohjataan keskittymään, kuuntelemaan ja seuraamaan oman toimintansa vaikutusta kokonaisuuteen.
Työpajojen ja -konsertin ohjaajina toimivat muusikko-pedagogit Arja Kastinen (MuT) ja Kirsi Ojala (MuM). Työpajat ovat myös osa Arjan tekemää luovan dialogin tutkimushanketta Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa.
Työpajat ovat kerran kuussa lauantaisin klo 13:00–15:30 Porvoossa KoMbi-talon Marjalassa (Mannerheiminkatu 15) seuraavina päivinä: 9.9., 7.10. ja 18.11. Näiden jälkeen on Kanteletupa-konsertti Näsin kartanossa perjantaina 8.12. klo 19:00.
Ilmoittautuminen Porvoon kansalaisopistoon. Katso myös KoMbin muu kurssitarjonta ja vapaat opiskelupaikat verkkosivulta.