Siirry sisältöön

Kantele-talossa ja Vellamossa kolmella oppilaalla todettu EHEC-bakteerin aiheuttama suolistotulehdus

Kevätkummussa Kantele-talossa ja Vellamossa sijaitsevien koulujen 3 oppilaalla on todettu EHEC-bakteerin aiheuttama suolistotulehdus. Porvoon kaupungin ympäristöterveydenhuolto selvittää yhteistyössä hyvinvointialueen kanssa oireilun mahdollista yhteyttä kouluruokailuun.

Tilanteen selvittämisen ajaksi kouluruokailusta poistetaan pilkotut tuorevihannekset syyslomaan asti. Esimerkiksi kuorellisia hedelmiä voi olla tarjolla. Kaikkia pyydetään noudattamaan erityisen huolellista käsihygieniaa wc-käyntien yhteydessä.

Rakennuksissa toimii Kevätkummun koulu, Vårberga skola sekä esiopetusryhmiä Kevättuulen päiväkodista.

Oireilleiden oppilaiden vanhempia pyydetään olemaan yhteydessä

EHEC-bakteeri aiheuttaa osalle altistuneista suolistotulehduksen, jonka oireina on mm. ripuli ja vatsakrampit. Osalla sairastuneista esiintyy veriripulia.

Jos koulun tai esiopetuksen oppilailla on ollut vatsaoireita tai ripulia 22.–30.9. välisenä aikana, vanhempia pyydetään olemaan yhteydessä kouluterveydenhuoltoon tai HyVä-digin sairaanhoitajan chat-palveluun.

  • HyVä-digi -chatpalvelu auttaa maanantaista perjantaihin kello 8.00–19.30 ja lauantaisin kello 9.00–14.30. HyVä-digin löydät hyvinvointialueen verkkopalvelun https://itauusimaa.fi etusivulta.
  • Kouluterveydenhuoltoon saa yhteyden Wilma -viestillä tai tarvittaessa puh. 040 188 2424.
  • Esiopetuksessa olevilla lapsilla HyVä-digi ja neuvolat auttavat.

Jos oppilaalle on uutena oireena tullut veriripulia, tulee olla yhteydessä myös sairaalan päivystykseen numerossa 116 117.

Tietoa EHEC-bakteerista

EHEC-bakteeri on märehtijöillä esiintyvä suolistobakteeri. Bakteerin aiheuttama ruokamyrkytyksen voi saada huonosti kypsennetystä lihasta, pastöroimattomasta maidosta tai bakteerilla saastuneista raaoista kasviksista.

On mahdollista, että tartunta leviää myös ihmisestä toiseen uloste-suu-tartuntana, jos käsiä ei ole pesty huolellisesti. Tartuntaan riittää hyvin pieni määrä bakteereja. Kädet tulee pestä WC-käynnin sekä vaipanvaihdon jälkeen vedellä ja saippualla.

EHEC-bakteeri tuhoutuu ruoasta kypsennyksen yhteydessä, ja kypsennettyä ruokaa voi nauttia normaalisti.

EHEC-bakteeri aiheuttaa osalle altistuneista suolistotulehduksen, jonka oireina on mm. ripuli ja vatsakrampit. Osalla sairastuneista esiintyy veriripulia.

EHEC on bakteeritauti, jota vastaan ei ole rokotetta.