Kaupungin tiloissa voidaan laskea lämpötilaa hieman energian säästämiseksi
Porvoon kaupunki on käynyt läpi mahdollisia keinoja säästää sähköä tulevan talven aikana. Merkittäviä energiansäästöjä saadaan aikaiseksi alentamalla rakennusten lämpötilaa hieman. Lisäksi sekä kaupungin työntekijöitä että kaupunkilaisia kannustetaan käyttämään sähköä järkevästi. Kaupunginhallitus käsittelee energiansäästötoimenpiteitä kokouksessaan 17. lokakuuta.
Pitkäjänteistä ilmasto- ja energiansäästötyötä
Porvoon kaupunki on tehnyt pitkäjänteistä ja tuloksekasta ilmasto- ja energiansäästötyötä jo lähes 15 vuoden ajan.
– Esimerkiksi erillisellä energiansäästöinvestointirahalla on uusittu talotekniikkaa ja ilmastointikoneita, modernisoitu lämmöntalteenottotekniikkaa ja toteutettu aurinkosähköjärjestelmiä yhteensä 27 rakennukseen, toimitilajohtaja Mikko Silvast kertoo.
Laajempien peruskorjauskohteiden ja uudisrakennusten toteutuksessa energia-asiat ovat mukana jo hankesuunnittelusta lähtien.
Lämpötilan ja valaistuksen vähentämistä
Tulevan talven energiansäästötarpeeseen esitetään, että kaupungin rakennuksissa, joiden lämpötilaa voidaan ohjata kaukovalvonnan kautta, lasketaan lämpötiloja. Käyttöaikoina lämpötilaa lasketaan yhdellä asteella ja rakennuksen ollessa tyhjillään edelleen 1,5 asteella. Samoissa rakennuksissa säästetään sähköä säätämällä hämäräkytkimiä syttymään myöhemmin, sammuttamalla osa ulkovaloista kokonaan käyttöaikojen ulkopuolella ja ohjelmoimalla sisävalaistus kokonaan pois öisin ja viikonloppuisin. Sähkönsäästötoimenpiteillä säästyy samalla noin 100.000 euroa vuodessa.
Kohteet, joissa sähköä säästetään: Haikkoontörmän päiväkoti, Hornhattulan päiväkoti, Kevättuulen päiväkoti, Mäntykummun päiväkoti, Puistopäiväkoti, Albert Edelfeltin koulu, Borgå Gymnasium, Eklöfska skolan, Huhtisen koulu, Keskuskoulu, Kvarnbackens skola, Linnankosken lukio, Peipon koulu, Pääskytien koulu, Strömborgska skolan, Keskuspaloasema ja Pääkirjasto.
– Lisäksi kaupungin elinkaarikohteissa ja vuokratiloissa on suunnitteilla vastaavanlaisia energiansäästötoimenpiteitä. Energiansäästöä saadaan lisää, kun myös esimerkiksi Kantele-talossa, Tolkkisten koulussa ja elinkaaripäiväkodeissa otetaan vastaavat toimenpiteet käytäntöön, Mikko Silvast jatkaa.
Tiloja ei suljeta, mutta tarvittaessa voidaan reagoida nopeasti
Toimipaikkoja tai palveluita ei näillä näkymin suljeta kokonaan, eikä yksittäisiä saunoja tai uima-altaita laiteta kiinni.
– Jos tilanne muuttuu oleellisesti, ja tarvitaan laajempia energiansäästötoimenpiteitä, voidaan harkita mm. suurimpien liikuntalaitosten määräaikaista sulkemista, kaupunginjohtaja Jukka-Pekka Ujula toteaa.
– Kannustamme luonnollisesti kaupungin työntekijöitä ja kaupunkilaisia käyttämään sähköä järkevästi. Paljon vinkkejä on jo jaettu julkisuudessa. Voimme jokainen sammuttaa tietokoneen yöksi, lyhentää suihkussa vietettyä aikaa ja lämmittää sähkösaunaa kohtuudella, Ujula muistuttaa.
Tilanteen ja sähkön kulutuksen seurantaa sekä mahdollisia hallittuja sähkökatkoksia varten on perustettu seurantaryhmä, johon kuuluvat: Porvoon Energia, toimitilajohto, tilapalvelut, viestintä, kuntatekniikka ja pelastuslaitos.
Esimerkkejä kaupungin energiansäästötoimenpiteistä:
- Porvoon kaupunki on sitoutunut kunta-alan energiatehokkuussopimuksiin (KETS). Kaupungin toimitiloissa tavoitellaan 7,5 %:n energiansäästöä vuonna 2025 vuoteen 2015 verrattuna.
- Uudisrakennus- ja peruskorjauskohteisiin asennetaan aurinkopaneelit. Lisäksi aurinkopaneeleja asennetaan mahdollisuuksien mukaan 2–3 vanhaan rakennukseen vuosittain.
- Kaukolämpöä käytetään kaukolämpöverkoston alueella. Porvoon energian tuottama kaukolämpö on lähes kokonaan uusiutuvaa.
- Muualla käytetään maalämpöä, jos ei ole kyse pohjavesialueesta, ja ilma-vesilämpöpumppuja.
- Talotekniset ratkaisut (valaistus, ilmanvaihto, lämmitys) toteutetaan mahdollisimman energiatehokkaina. Vanhoissa rakennuksissa järjestelmiä korvataan energiatehokkailla vaihtoehdoilla.
- Tilojen monikäyttöisyyttä ja käyttöastetta parannetaan.
- Luovutaan tarpeettomista ja huonokuntoisista rakennuksista joko purkamalla tai myymällä.