Siirry sisältöön

Kaupungin valtionosuudet heikkenevät tänä vuonna ennakoitua vähemmän – tulevina vuosina rahoitus vähenee merkittävästi

Tiedot Porvoon kaupungin valtionosuuksista ovat täsmentyneet valtiovarainministeriön sekä opetus- ja kulttuuriministeriön valtionosuuspäätösten myötä. Kaupunki saa valtionosuuksia vuonna 2025 yhteensä 51,7 miljoonaa euroa. Valtionosuustuloilla rahoitetaan noin neljännes kaupungin palveluista.

– Valtionosuudet alenevat yhteensä noin miljoona euroa vuodesta 2024, kun jätetään huomiotta uusiin TE-palveluihin saatavat valtionosuudet, toteaa rahoitusjohtaja Henrik Rainio.

– Valtionosuuksia saadaan kuitenkin noin 1,7 miljoonaa euroa enemmän kuin talousarviossa 2025 ennakoitiin, koska saamme aiemmilta vuosilta korvausta perusopetuksen valmistavan opetuksen kustannuksista. Laskennallisen perusteiden muutokset sekä yksikköjen lukumäärät vaikuttavat opetus- ja kulttuuritoimen rahoitukseen osin viiveellä. Valtionosuudet siis alenevat, mutta vähemmän kuin ennakoitiin.

Valtiovarainministeriö sekä opetus- ja kulttuuriministeriö tekivät vuotta 2025 koskevat valtionosuuspäätökset joulukuun lopussa, ja kaupunki sai ne tiedoksi kuluvan vuoden alussa.

Vuoden 2025 talousarvioon sisältyvä valtionosuuksien määrä perustui valtiovarainministeriön ja Kuntaliiton ylläpitämiin ennusteisiin. Ministeriöiden valtionosuuspäätösten myötä kaupungin talousarvion 2025 valtionosuuksia on tarpeen korottaa korottaa1,7 miljoonaa euroa 51,7 miljoonaan euroon. Kaupunginvaltuusto käsittelee asiaa helmikuun kokouksessaan.

Valtionosuusjärjestelmän kautta saadaan rahoitus uusiin tehtäviin

Valtio rahoittaa valtionosuusjärjestelmän kautta kuntien uusia ja laajenevia lakisääteisiä tehtäviä. Tehtävämuutoksia tapahtuu lähes vuosittain. Vuoden 2025 osalta keskeisimmät uudet tehtävät liittyvät uusiin TE-palveluihin sekä monenlaisiin pienempiin muutoksiin perusopetuksessa.

– Tavoitteena on kustannusneutraali järjestelmä valtion ja kuntien kesken. Rahoitus perustuu ministeriöiden arvioihin keskimääräisistä kustannuksista, mutta valitettavan usein todellisuudessa rahoitus on alimittainen verrattuna uusien tehtävien kustannuksiin, Henrik Rainio toteaa.

Työ- ja elinkeinopalvelujen järjestämisvastuu siirtyi vuoden 2025 alussa valtiolta kunnille. Uudistuksen yhteydessä kunnille siirtyi lisäksi nykyistä laajempi vastuu työttömyysturvan rahoituksesta. TE-uudistukseen liittyviä valtionosuuksia kaupunki saa vuonna 2025 yhteensä 6,1 miljoonaa euroa.

Esi- ja perusopetuksen lakisääteisissä tehtävissä tapahtuu useita muutoksia, kuten B1-kielen opetuksen lisääminen yhdellä vuosiviikkotunnilla, kolmen vuosiviikkotunnin lisääminen perusopetukseen sekä oppimisen tuen uudistaminen.

– Näihin tehtäviin saadaan noin 530 000 euroa rahoitusta valtionosuusjärjestelmän kautta. Tämä rahoitusosuus on ollut tiedossa jo syksyllä, joten se sisältyy talousarvion 2025 valtionosuustuloihin. Välttämättä uudet tehtävät eivät kuitenkaan aiheuta kaupungilla yhtä paljon menoja, koska kaupunki on jo osin itse tuottanut vastaavia palveluita vapaaehtoisesti.

Valtionosuus on kaupungille yleiskatteellinen tuloerä, jota ei ole korvamerkitty tiettyjen palvelujen järjestämiseen. Kaupunki päättää itse valtionosuuksiensa kuten verotulojensakin käytöstä ja hyötyy taloudellisesti, jos järjestää palvelunsa kustannustehokkaasti.

Valtionosuudet heikkenevät tulevina vuosina

Kaupungin valtionosuustulot ovat tulevina vuosina heikkenemässä useasta eri syystä. Hyvinvointialueuudistuksen liittyvät siirtymäsäännökset heikentävät kaupungin valtionosuuksia asteittain vuoteen 2027 asti.

Samana vuonna on tarkoitus astua voimaan laaja valtionosuusuudistus. Pidemmällä aikavälillä ennakoitu lasten määrän väheneminen heikentäisi kaupungin saamia valtionosuuksia merkittävästi.

– Kaupungin tulee valmistautua siihen, että valtionosuusrahoitus alenee selvästi tulevina vuosina. Yksittäiset erät valtionosuusjärjestelmän sisällä toki vaihtelevat vuosittain, mutta trendi on alaspäin, kertoo rahoitusjohtaja Rainio.