Siirry sisältöön

Kaupunginhallitus käsittelee Gammelbackan kirjaston ja nuorisotilan väliaikaisia tiloja

Kaupunginhallitus käsittelee kokouksessaan 30. syyskuuta Gammelbackan kirjaston ja nuorisotilan väliaikaisten tilojen tarveselvitystä ja hankesuunnitelmaa.

Kirjoja

Kirjasto ja nuorisotila toimii tällä hetkellä Gammelbackan monitoimitalossa. Monitoimitalo puretaan, koska uusi Peipon koulu rakennetaan sen paikalle. Kirjastolle ja nuorisotilalle esitetään väliaikaisia tiloja nykyisen monitoimitalon pohjoispuolelle viideksi vuodeksi. Hankkeen kokonaiskustannus on noin 5 miljoonaa euroa. Noin 1000 neliön tilapäiset tilat saataisiin käyttöön vuonna 2026.

Käynnissä oleva Gammelbackan koko keskustaa koskeva kehittämissuunnitelma ja sen mukainen asemakaavoitus tulevat ottamaan kantaa kirjaston ja nuorisotilan pysyvään sijoitukseen ja mitoitukseen.

– Sekä kirjasto, että nuorisotila tarjoavat matalan kynnyksen palveluita ja vastaavat erityisesti Gammelbackan alueen demografisiin erityispiirteisiin ja ehkäisevät segregaation syvenemistä alueella. Tilapäistilojen ratkaisu takaa palveluiden jatkumon Gammelbackan kehittyessä, vapaa-aikajohtaja Minna Särelä kertoo.

Nuorisotilan avoimen toiminnan käyttäjiä on päivittäin 25–99, keskimäärin 55 lasta ja nuorta / päivä. Nuorisotyön kaiken toiminnan käyntikertoja on noin 9 500 vuodessa (2023), minkä lisäksi yhdistykset ja yksityiset toimijat vuokraavat nuorisotilaa 704 tuntia vuodessa (2023). Kirjastossa käyntikertoja on päivittäin keskimäärin yli 200; vuonna 2023 käyntikertoja oli kaikkiaan n. 76 000.

– Käyttäjämäärien trendi on ollut nouseva, ja käyttäjämäärien arvioidaan kasvavan edelleen. Kirjasto- ja nuorisotiloilla onkin alueella merkittävä osallisuutta ylläpitävä rooli, Särelä jatkaa.

Kirjaston ja nuorisotilan väliaikainen rakennus esitetään toteutettavaksi moduulirakenteisena kokonaisvastuu-urakkana takaisinostovelvoitteella tai vuokratilana riippuen siitä, kumpi ratkaisu osoittautuu tarjousten perusteella edullisemmaksi. Hankinta tuodaan erikseen kaupunginhallituksen päätettäväksi, kun tarjoukset on saatu.