Kaupunginvaltuuston päätökset 11.12.2024
Ero luottamustoimesta
Kaupunginvaltuusto päätti yksimielisesti myöntää Ilkka Luusualle vapautuksen lupa- ja valvontalautakunnan jäsenen tehtävistä ja valita Jan Blomqvistin uudeksi jäseneksi hänen tilalleen.
Peipon koulun asemakaava, Gammelbacka (570)
Kaupunginvaltuuston päätti äänestyksen jälkeen hyväksyä Peipon koulun asemakaavamuutoksen (570). Asian käsittelyn aikana Ilkka Luusua esitti, että asia palautetaan uudelleen valmisteltavaksi. Kaupunginhallitus päätti äänin 43–8 jatkaa asian käsittelyä.
Palveluverkko
Kaupunginvaltuusto hyväksyi äänestyksen jälkeen äänin 27–24 Mika Varpion muutosesityksen: Korvataan kaupunginhallituksen ehdotuksen kohdasta 2 virkkeet: “Epoon koulu lakkautetaan keväällä 2025 lukuvuoden päättyessä. Oppilaille osoitetaan lähikouluksi Keskuskoulu. Ilolan koulu lakkautetaan keväällä 2026 lukuvuoden päättyessä. Oppilaille osoitetaan lähikouluksi Keskuskoulu.” virkkeellä: “Yhtäkään Porvoon kyläkouluista ei lakkauteta.”
Kaupunginvaltuusto hyväksyi seuraavan varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen palveluverkon kehittämiseen liittyvän kokonaisuuden:
- Varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen palveluverkon arvioinnista tehdään jatkuva toimintamuoto. Arviointi ja mahdolliset täytäntöönpanopäätökset tehdään kerran valtuustokaudessa kaupunkistrategian valmistelun yhteydessä aina kunkin valtuustokauden alussa. Vuonna 2024 tehdään täytäntöönpanopäätökset vuosille 2025–2027. Seuraavat täytäntöönpanopäätökset tehdään vuonna 2026 uuden kaupunkistrategian päätöksenteon yhteydessä. Jokainen arviointi tehdään sen hetken tietoon perustuen, eikä seuraavalla arviointikierroksella käytetä pohjana vuonna 2024 tehtyä palveluverkkoselvitystä ja -suunnitelmaa.
- Vuosille 2025–2027 tehdään seuraavat palveluverkkoa koskevat täytäntöönpanopäätökset: Yhtäkään Porvoon kyläkouluista ei lakkauteta. Keskuskoulusta ja Linnajoenkoulusta tehdään yhtenäiskoulu 2027 loppuun mennessä. Aluerehtorimallin toimivuudesta (sekä ruotsinkielisen- että suomenkielisen koulutustoimen osalta) tehdään kattava selvitys vuoden 2025 aikana.
- Palveluverkon suunnittelun joustavuuden lisäämiseksi otetaan käyttöön useamman koulun käsittävät palvelualueet. Palvelualueet otetaan käyttöön vaiheittain syksyllä 2026. Suomenkielisten koulujen osalta hyväksytään Albert Edelfeltin koulun palvelualue sellaisenaan. Suomen- ja ruotsinkielisten koulujen itäiset ja läntiset palvelualueet otetaan käyttöön ensimmäisessä vaiheessa vain osittain.
Suomenkielisten koulujen itäiseen palvelualueeseen kuuluvat Huhtisen koulu, Keskuskoulu ja Kevätkummun koulu, ja läntiseen palvelualueeseen Hamarin koulu, Peipon koulu ja Tolkkisten koulu.
Ruotsinkielisten koulujen läntiseen palvelualueeseen kuuluvat Eklöfska skolan ja Strömborgska skolan, ja itäiseen palvelualueeseen Kvarnbackens skola ja Vårberga skola.
Muiden koulujen osalta noudatetaan toistaiseksi nykyisiä oppilaaksiottorajoja molemmissa kieliryhmissä. Varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen osalta noudatetaan nykyisiä palvelualueita niin, että lapsen oppimispolku on mahdollisimman yhtenäinen.
Palvelualueista päättäisi jatkossa kaupunginvaltuusto kaupunginhallituksen tekemän esityksen pohjalta. Kasvun ja oppimisen lautakunnan tehtävänä olisi jatkossa oppilaaksioton ohjeista päättäminen. Kaupungin hallintosääntöön tehdään tähän liittyvät muutokset, jonka jälkeen hallintosäännön kohta 38.5 Kasvun ja oppimisen lautakunta kirjoitetaan 7. toimivallan osalta seuraavasti: [Kasvun ja oppimisen lautakunta] päättää oppilaaksioton ohjeista. - Koska esitetyt rakenteelliset toimenpiteet eivät täytä talouden tuottavuus ja tasapaino-ohjelmassa asetettuja tavoitteita, tulee maaliskuun 2025 loppuun mennessä esittää lisätoimenpiteet kasvun ja oppimisen toimialan sisältä. Lisätoimenpiteistä vähintään 300 000 pitää kohdistaa toimialan hallintoon. Säästöjä ei kuitenkaan saa kohdistaa oppimateriaaleihin, tuntikehykseen tai muuhun sellaiseen, joka vaikuttaa suoraan toimintaan tai opetukseen.
- Tavoitteeksi asetetaan, että aloittavissa ryhmissä on maksimissaan 21 oppilasta (perustelluista syistä on mahdollisuus +10 % joustoon).
Kaupunginvaltuusto päätti lisäksi hyväksyä seuraavan pöytäkirjamerkinnän: ”Kaupunginvaltuusto edellyttää, että oppilaiden koulumatkoihin käytetty aika ja koulumatkan turvallisuuteen kiinnitetään erityistä huomiota jatkossa. Koulukyytipäätöksiä tehtäessä ja koulukyytien reitityksessä tulee huomioida matkan sujuvuus ja mahdollisimman lyhyt aika sekä lapsen edun toteutuminen.”
Kaupunginhallitus äänesti useita kertoja asian käsittelyn aikana. Kaikki muutosesitykset ja äänestystulokset ovat erillisessä liitteessä.
Vuoden 2025 talousarvio ja vuosien 2025–2027 taloussuunnitelma
Kaupunginvaltuusto keskeytti kokouksensa klo 21.45. Kaupunginvaltuusto käsittelee vuoden 2025 talousarviota ja vuosien 2025–2027 taloussuunnitelmaa torstaina 12.12.2024 klo 18 alkaen. Kaupunginhallitus kokoontuu klo 16 tarkentamaan esitystään.
Muut asiat
Muut asiat kaupunginvaltuusto päätti yksimielisesti esitysten mukaisesti.