Siirry sisältöön

Kaupunginvaltuuston päätökset 28.8.2024

Porvoon kehäsymboli.

Erot luottamustoimista

Kaupunginvaltuusto päätti yksimielisesti myöntää Elin Anderssonille vapautuksen lupa- ja valvontalautakunnan puheenjohtajan tehtävästä ja valita Siru Hopealinnan uudeksi jäseneksi ja puheenjohtajaksi lupa- ja valvontalautakuntaan.

Kaupunginvaltuusto päätti yksimielisesti myöntää Tommi Kanonille vapautuksen kasvun ja oppimisen lautakunnan varajäsenen tehtävistä ja valita Janne Rannan uudeksi varajäseneksi hänen tilalleen.

Talousarvio- ja taloussuunnitelmaehdotuksen laatimisohje 2025–2027 ja talousarviokehys vuodeksi 2025

Kaupunginvaltuusto päätti yksimielisesti merkitä tiedoksi vuosien 2025–2027 talousarvio- ja taloussuunnitelmaehdotuksen laatimisohjeen ja talousarviokehyksen vuodeksi 2025.

Talousarviokehyksessä on ennakoitu, että kunta-alan menot kehittyvät kuntatalousohjelman mukaisesti ja inflaatio säilyy kohtuullisella tasolla. Menojen arvioinnissa on lisäksi huomioitu TE-uudistukseen liittyvät erät, väistötilojen tarve sekä arvio kunta-alan tulevista palkankorotuksista. Menokehyksessä on myös huomioitu Kokonniemen liikuntakeskushankkeen sekä joukkoliikenneuudistuksen kustannukset. Talousarviovuoteen 2025 kohdistuvat muutokset sekä talouden tuottavuus- ja tasapaino-ohjelman toimenpiteet huomioiden kaupungin toimintakulujen kasvu talousarviokehyksessä on noin 12 prosenttia verrattuna muutettuun talousarvioon 2024.

Ensi vuoden nettoinvestoinnit ovat talousarviokehyksessä noin 41 miljoonaa euroa. Talonrakennushankkeisiin on varattu 23,1 miljoonaa euroa ja kaupunki-infran rakentamiseen 14 miljoonaa euroa sisältäen Kokonniemen liikuntakeskusinvestoinnin aloituksen kustannukset.

Kunnallisveron tuotoksi vuodelle 2025 on arvioitu noin 95 miljoonaa euroa. Kaupungin kunnallisveroprosenttiin 7,1 ei esitetä muutoksia talousarviokehyksessä.

Kaupungin yhteisöveron tuotto vaihdellut voimakkaasti viime vuosina sekä kuntasektorin jako-osuusmuutosten takia että Porvoon kaupungin oman jako-osuuden takia. Kaupungin jakso-osuus määräytyy pitkälti Kilpilahden yritysklusterin tuloskehityksen mukaisesti. Vuodelle yhteisöveron tuotoksi arvioidaan noin 42 miljoonaa euroa.

Kiinteistöveron tuotoksi noin 19 miljoonaa euroa.

Valtionosuustuloiksi arvioidaan 48 miljoonaa euroa. Tuottoarvio perustuu valtiovarainministeriön ja Kuntaliiton laskelmiin sisältäen TE-uudistukseen liittyvät valtionosuudet.

Kehyksen mukainen kaupungin alijäämä vuodelle 2025 on noin 2,2 miljoonaa euroa. Kehykseen sisältyvät suunnitelmavuodet 2026–2027 ovat myös alijäämäisiä, jolloin kaupungin kumulatiivinen alijäämä vuosina 2025–2027 on talousarviokehyksen mukaan noin 9,8 miljoonaa euroa.

Muut asiat

Muut asiat kaupunginvaltuusto päätti yksimielisesti esitysten mukaisesti.