Kouluruokaan panostettiin lisämäärärahoilla, kouluruokakyselyn tulokset johtavat toimenpiteisiin
Porvoon koulu- ja päiväkotiruokailuun panostettiin lisämäärärahalla vuonna 2023. Rahoilla muun muassa parannettiin leipävalikoimaa, lisättiin kalaruokia ja jälkiruokia, tarjottiin leikkeleitä tai juustoa keittopäivinä ja monipuolistettiin salaattipöytää. Lisäksi määrärahoja käytettiin myös joidenkin ruokasalien järjestelyjen parantamiseen.
Syyskuussa koululaiset saivat vastata kouluruokakyselyyn. Tulokset ovat kokonaisuudessaan ristiriitaiset. Vastaajista 19 prosenttia koki, että ruoan laatu on parantunut, 21 prosenttia vastasi, että laatu on heikentynyt ja 60 prosenttia vastaajista oli sitä mieltä, että laatu on pysynyt samana. Tuloksissa näkyy myös muun muassa, että yli puolet pitää ruokaa hyvin maustettuna, että salaattipöytää pidetään hieman houkuttelevampana kuin aikaisemmin, vaikka parannustoiveita on, ja että noin puolet koululaisista ei haluaisi kasvisruokaa ollenkaan.
Kasvun ja oppimisen lautakunta käsittelee kouluruoka-asiaa kokouksessaan 23. marraskuuta.
– Rahallisen panostuksen yhteyttä parempiin arvioihin on hieman vaikea todeta. Esimerkiksi kalliimmat raaka-aineet eivät sinänsä nosta ruoan koettua laatua. Erityisesti mietityttää, että salaattipöytä ei saanut parempia arvioita, vaikka valikoimaan on kiinnitetty paljon huomiota ja hankittu kalliimpia raaka-aineita, sivistysjohtaja Sari Gustafsson kertoo.
Lisämäärärahojen seurantaraportissa todetaan johtopäätöksenä, että tiivistämällä kasvun ja oppimisen toimialan ja ateria- ja puhtauspalvelut -liikelaitoksen yhteistyötä ja panostamalla yhdessä ruokakasvatuksen toimintamalleihin, on voitu saada aikaan konkreettisia parannuksia kouluruokailuun osallistumisessa.
– Vuoden 2024 koulu- ja päiväkotiruokailu toteutetaan annetun talousarvion puitteissa, mutta
ehdottomasti pitäen kiinni saavutetusta laatutasosta, Gustafsson painottaa.
Kouluruokakyselyn vastaukset johtavat toimenpiteisiin
Ruokailutilanne on paljon muutakin kuin vain ruokaa. Se on fyysisen ja psyykkisen hyvinvoinnin edistämistä, opetus- ja kasvatustoimintaa sekä parhaimmillaan rentouttava tauko päivään.
– Haluamme tarjota maistuvaa, terveellistä ja ravitsevaa ruokaa päivän parhaaseen hetkeen. Luimme kyselyn vastauksia tarkasti ja olemme ryhtyneet toimenpiteisiin ruokailun parantamiseksi. Esimerkiksi salaattipöydän valikoimaa on tarkistettu niin, ettei samaa vihannesta ole tarjolla liian usein, ja peruna korvataan muilla tuotteilla muutamien ruokien lisukkeena, toimitusjohtaja Leila Korhonen ateria- ja puhtauspalveluista kertoo.
– Haluan muistuttaa, että mausteita on tarjolla, ja niitä voi itse lisätä maun mukaan. Suolaa ei terveyssyistä ole tarjolla, ja samasta syystä toiveruokia kuten pizzaa, hampurilaisia ja ranskalaisia ei oteta mukaan ruokalistalle. Toivotut pinaattiletut ja kananugetit ovat kuitenkin jo ruokalistalla.
Koulu- ja päiväkotiruokailun kehittämistä jatketaan sekä kyselyillä, että käymällä keskusteluja ruokakasvatuksen lisäämisestä.