Siirry sisältöön

Kulttuuripalveluiden kesä oli vilkas – eikä vauhti hiljene syksyksikään

Porvoon kaupungin kulttuuripalveluiden kesä oli tapahtumatarjonnaltaan vilkas ja kävijämääriltään runsas.

Walter Runebergin veistoksia.

Esimerkiksi Galleria Vanha Kappalaisentalossa Porvoon Triennaaliin liittyvää näyttelyä kävi kesä-heinäkuussa katsomassa reilut 3 000 kävijää, ja elokuussa tähän mennessä 1 800 kävijää. Näyttely jatkuu vielä koko triennaalin ajan 1.9. saakka.
Kesä-heinäkuun tapahtumista gallerian sisäpihalla suosituin oli Kukkabuffet, jossa askarreltiin kimppuja ja koristeita aidoista kukista. Myös maalaus- ja kudontatyöpajat gallerian sisäpihalla kiinnostivat kävijöitä.

Myös kulttuurihistoria kiinnosti kuluneena kesänä. Runebergin kodissa kävijöitä on tähän mennessä ollut noin 14 000, mikä on selvästi enemmän kuin viime vuonna vastaavaan aikaan. Heinäkuu oli kesän suosituin kuukausi, jolloin 6 500 kävijää Runebergin kodissa. Yhteislipulla pääsee tutustumaan myös kesäaikaan avoinna olevaan kuvanveistäjä Walter Runebergin veistoskokoelmaan. Veistoskokoelmassa on vieraillut kesän aikana reilusti yli 5 000 kävijää.

Runebergin kodin pihalla ensimmäistä kertaa järjestetyt Lasten juhannusjuhlat onnistuivat yli odotusten, ja lapsiperheiden päihteettömästä juhannustunnelmasta nautti 750 kävijää. Kulttuuripalveluilla on tavoitteena tehdä juhlista vuosittaiset.
– Juhlissa oli iloinen ja rento ilmapiiri. Etenkin kansainväliset turistit olivat innoissaan saadessaan kokea pohjoismaisia juhannusperinteitä, kertoo kulttuurituottaja Miira Holländer.

Runebergin kodin syksyn aloittaa Fredrika Runebergin syntymäpäivät

Runebergin kodissa juhlitaan lauantaina 31. elokuuta hieman ennakkoon kirjailija Fredrika Runebergin syntymäpäivää (oikea syntymäpäivä on 2. syyskuuta). Tuolloin Runebergin kodille tulevat kirjailijat Anne Helttunen ja Annamari Saure kertomaan 1800-luvun porvoolaisista naiskirjailijoista. He ovat tänä vuonna julkaisseet teoksen Kynällä raivattu reitti, joka kertoo suomalaisista naiskirjailijoista.
Mukana on tietenkin Fredrika Runeberg, mutta myös Runebergin sisko Carolina Runeberg sekä perheen ystävä Emilie Björkstén.
Tilaisuus J. L. Runebergin kodissa 31.8. klo 14.30, museon sisäänpääsyn hinnalla.

Kappalaisentalon näyttely vaihtuu syyskuun 6. päivä

Porvoon Triennaalin näyttelyiden jälkeen Vanhassa Kappalaisentalossa avautuu syyskuun 6. päivä taiteilija Hanna Westerbergin näyttely “Tämä säteilevä piste”, jossa on esillä suurikokoisia tempera- ja öljymaalauksia sekä pienempiä piirustuksia ja maalauksia. Näyttely järjestetään yhteistyössä Galleria Halmetojan kanssa.

Luovat lauantait työpajasarja lapsiperheille jatkuu

Lapsiperheille suunnatussa leikkimielisessä Luovat lauantait -työpajasarjassa on keskiössä yhdessä kokeminen ja tekeminen. Taidetehtaan Studiossa järjestettävät työpajat jatkuvat 7. syyskuuta, jolloin teema on pahvilinna. Taidepajoja on luvassa myös syyslomalla, jolloin lapsiperheille ja alakoululaisille on luvassa 3D pahvirobottipajoja ja vauvoille värikylpyjä. Kulttuuripalvelut järjestää syyslomalla tuttuun tapaan myös elokuvanäytöksiä BioRexissä.

Kulttuuripolku-esityksiä, jotka ovat ilmaisia päiväkodeille ja kouluille, järjestetään syksyllä kolme. Porvoon 4.-luokkalaiset kokoontuvat 17. syyskuuta Kulttuuritalo Grandiin katsomaan Red Nose Companyn Frankenstein-esitystä. Päiväkodeille esiintyvät Taidetehtaalla 12. marraskuuta Nukketeatteri Sampo ja 3. joulukuuta lavalle nousee lastenorkesteri Päistikka. Kaikkiin Kulttuuripolku-esityksiin myydään myös lippuja lapsiperheille.

Syyskauden konserteissa tarjolla musiikkielämyksiä

Syyskausi alkaa bluesrock-musiikille omistetulla klubi-illalla lauantaina 14. syyskuuta Taidetehtaalla. Lavalla nähdään kaksi ulkomailla ahkerasti keikkailevaa suomalaista huippubändiä Micke Björklöf & Blue Strip ja Ben Granfelt Band.

Seuraavassa klubi-illassa 21. syyskuuta esiintyy Helsingin musiikkitalon loppuunmyynyt indierock- laulaja ja lauluntekijä Mikko Joensuu. Konsertti järjestetään Taidetehtaan Tehdassalissa.

Porvoo Jazz Festival vierailee tänä vuonna jälleen Porvoon Taidehallissa. Festivaalin avajaisia vietetään Pauli Lyytisen konsertilla, lisäksi näyttelytilassa nähdään myös Seppo Kantonen Trio ja jazzvibrafonisti Panu Savolainen. Porvoo Jazz Festivaalia vietetään 26.9.-29.9.2024.

Lokakuussa Kulttuuritalo Grandin salissa esiintyy Anneli Saaristo konserttiohjelmalla La Dolce Diva.
Taidetehtaan Avanti-salissa 14. marraskuuta nähdään yleisön rakastama laulaja ja lauluntekijä Tuure Kilpeläinen.

Pikkujoulukausi huipentuu Taidetehtaalla lauantaina 30. marraskuuta, kun Ladies First Big Band kutsuu tanssilattialle ja soittaa kimaltavimmat discohitit ja grooveimmat soulherkut. Mukaansatempaava ison bändin mehevä soundi ja upea valoshow viimeistelevät juhlatunnelman Taidetehtaan Tehdassalissa.

Bluesrock, Anneli Saaristo ja Ladies First Big Band konsertit järjestetään yhteistyössä Porvoon seudun musiikkiopiston kanssa.