Leikin kautta taiteen pariin päiväkodeissa
Syksyn aikana kuudessa porvoolaisessa ja sipoolaisessa päiväkodissa leikitään kaupunkileikkiä ja samalla opitaan eri taiteen lajeja SKAPA -taidekaruselleissa. Leikissä tutustutaan taidepedagogin johdolla muun muassa teatteriin, kuvataiteeseen ja sanataiteeseen. Taidepedagogi vierailee päiväkodissa kerran viikossa kolmen kuukauden ajan.
Toiminta on osa lasten ja nuorten taidekasvatuksen SKAPA-hanketta, jota Porvoo ja Sipoo toteuttavat yhdessä. Taidepedagogi, hankkeen projektikoordinaattori ja yksi kaupunkileikin pormestareista Aino Unkila kuvailee, miltä kaupunkileikki voi näyttää.
– Metsän siimeksestä kuuluu iloisia huutoja ja puiden välistä voi nähdä vilaukselta värikkäitä sadetakkeja ja saappaita. Pienet kädet ovat täydessä vauhdissa rakentamassa majaa. Joku raahaa pahvilaatikkoa silinterihattuisen hahmon ohi, pormestari on saapunut kaupunkiin! Pormestari, joka on oikeasti taidepedagogi, auttaa lapsia pääsemään ison yhteisen leikin ja taidekarusellitoiminnan alkuun teatterin keinoin.
Taidekasvattajat hyödyntävät projektissa varhaiskasvatuksen erityisopettajien käyttämää kaupunkileikki-menetelmää, jossa lapset osallistuvat leikin keinoin taiteen luomiseen ja kokemiseen.
– Olemme kehittäneet mallin, joka mahdollistaa lasten osallisuuden leikin kautta ja antaa työkaluja henkilökunnalle, jotta he voivat tukea leikkiä, Aino Unkila kertoo.
– Kaupunki, jota lapset leikkivät, voi näyttää miltä tahansa ja siellä voi tapahtua mitä tahansa – mielikuvitus saa virrata vapaasti. Eri taiteen muotoja yhdistävä Taidekaruselli innostaa ja auttaa lapsia tutustumaan luovuuteensa ja samalla he harjoittelevat sosiaalisia taitojaan. Lisäksi useissa yksiköissä toiminta tapahtuu ulkona, joten se tukee päiväkodeissa järjestettävää ulkopedagogiikkaa, Aino Unkila jatkaa.
– Kaupunkileikki on samalla henkilökunnan täydennyskoulutusta – ammattimaisesti leikkiminen on aivan eri asia kuin lapsena leikityt leikit, tähdentää Unkila. Ammattimaisessa leikissä aikuinen valvoo leikin sosiaalista rakennetta ja lasten osallistumista leikin kehittämiseen sekä innostaa, tukee ja motivoi lapsia leikkimään.
Taidekarusellit yhteistyössä varhaiskasvatuksen kanssa
Taidekaruselliin osallistuu ensi vaiheessa kolme päiväkotia Porvoosta ja kolme päiväkotia Sipoosta. Syksyn aikana varhaiskasvatuksen konseptia arvioidaan ja hiotaan. Ensi keväänä useampi päiväkoti ja esikoulu pääsee osallistumaan SKAPA-hankkeen Taidekaruselleihin.
– Pilottivaiheessa on mukana yksiköitä, joissa on erilaisia haasteita, kuten tukea tarvitsevia lapsia tai useita eri kieliryhmiä. Mukana on sekä suomen- että ruotsinkielisiä ryhmiä. Olemme oikein tyytyväisiä yhteistyöhön varhaiskasvatuksen kanssa molemmissa kunnissa, meidät on otettu hyvin vastaan ja näemme, että tällaiselle toiminnalle on tarvetta, sanoo Veronica Svenskberg, hankeen toinen projektikoordinaattori.
Tavoitteena on saavutettava ja tasa-arvoinen taideopetus
SKAPA Porvoo-Sipoo -hanketta rahoittaa Svenska kulturfonden ja projektin tavoitteena on selvittää, miten lasten ja nuorten taideopetuksesta voitaisiin tehdä saavutettavampaa ja tasa-arvoisempaa. Hankkeen puitteissa tehdään yhteistyötä varhaiskasvatuksen lisäksi ensi vuonna myös peruskouluissa. SKAPA -hanke tavoittaakin lapset ja nuoret laajalla rintamalla. Se esittelee samalla erilaisia polkuja taideharrastuksiin ja taiteeseen myös mahdollisena ammattina.
SKAPA-hanke tarjoaa myös tilaisuuden tutkia, miten varhaiskasvatuksen ja peruskoulun nykyiset rakenteet ottavat taidekasvatuksen huomioon, ja onko olemassa tapoja rakentaa uusia yhteistyömalleja taidepedagogien ja koulujen ja päiväkotien välille. Hanketta koordinoi Porvoon kaupungin kulttuuripalvelut. Molempien kuntien edustajat ovat mukana hankkeen ohjausryhmässä