Lukupiirejä, teemaviikkoja, uusi näyttämö – kirjastossa tapahtuu syksyllä
Kirjaston syksyisessä tapahtumatarjonnassa on pyritty monipuolisuuteen, vaikka pääkirjaston tilamuutokset hieman vaikeuttavatkin tapahtumien järjestämistä.
Kirjaston syksyisessä tapahtumatarjonnassa on pyritty monipuolisuuteen, vaikka pääkirjaston tilamuutokset hieman vaikeuttavatkin tapahtumien järjestämistä.
Tutut tapahtumasarjat jatkuvat, mutta uuttakin on luvassa. ”Syksyn aikana tapahtumille myös saadaan lisää tilaa, kun kirjastosaliin valmistuu uusi näyttämö. Tapahtumien striimaamista verkossa jatketaan, ja mahdollisten koronarajoitusten puitteissa paikalle toivotaan myös yleisöä”, kertoo kirjastonhoitaja Elina Karioja.
Lukupiirit, teematiistait ja teemaviikot
Lukupiirit kokoontuvat syyskuusta lähtien kerran kuussa suomeksi ja ruotsiksi. Lukupiirit juhlivat 675-vuotiasta Porvoota ja niissä luetaan teoksia, jotka sijoittuvat tavalla tai toisella Porvooseen. Suomenkielisessä lukupiirissä on vielä tilaa, ilmoittautumiset osoitteeseen elina.karioja@porvoo.fi.
Ruotsinkielinen lukupiiri on syksyn osalta täynnä. Jos lukupiiristä kiinnostuneita on enemmänkin, voidaan toinen ryhmä perustaa myöhemmin. Syksyn uutuutena on ruotsinkielinen, yhteen teemaan keskittyvä lukupiiri, jossa luetaan dementiaan liittyviä muistelmia ja tietokirjoja. Ruotsinkielisiä lukupiirejä koskevat tiedustelut voi laittaa kirjastonhoitaja Louise Agnesdotterille osoitteeseen louise.agnesdotter@porvoo.fi.
Viime talvena tutuksi tulleet kaksikieliset Teematiistait jatkuvat. Teematiistaisin vinkataan kiinnostavia kirjoja ja muita aineistoja sekä keskustellaan niistä. Teematiistait käynnistyvät On the road -lähetyksellä 21. syyskuuta klo 13 Facebook Livessä. Muut syksyn Teematiistait pyritään järjestämään siten, että osallistua voi sekä paikan päällä kirjastossa että Facebook Liven välityksellä verkossa.
Marraskuun ensimmäisellä viikolla on vuorossa Ruotsalaisuuden viikko: maanantaina 1. marraskuuta vieraisille tulevat suomenruotsalaisen runoantologian Bländad av död och kärlek – 130 år av finlandssvensk poesi toimittajista kaksi. Teos ilmestyy syksyllä.
Samalla viikolla vietetään myös Satuviikkoa, jolloin uuden lastenosaston satuhuone muuttuu satumaailmaksi. ”Viikon teema on tarkkaan varjeltu salaisuus, jota piilotellaan viimeiseen saakka”, kertoo lasten- ja nuortenosaston toiminnasta vastaava palveluesimies Catharina Latvala. Satuviikon jälkeen on vuorossa Peliviikko, ja silloin tutustutaan peleihin ja pelikulttuuriin erilaisten aktiviteettien avulla.
Ruotsalaisia dekkareita, matkakertomuksia Kongosta, nykytanssia ja muuta mielenkiintoista
Dekkareiden ystäviä hemmotellaan 14. syyskuuta. Dagens Nyheterin dekkariasiantuntija Lotta Olsson vierailee kirjastossa virtuaalisesti klo 17.30. Olsson esittelee Ruotsin dekkaritaivaan kirjailijoita: millaisia dekkareita Ruotsissa kirjoitetaan?
Tapahtuma toimii lähtölaukauksena kirjaston uudelle sarjalle På andra sidan potten (Verkkovieraita vetten takaa), ja tapahtumasarja järjestetään kokonaan virtuaalisena. ”Viimeinkin keksimme ratkaisun, miten meidän on mahdollista saada ruotsalaisia kirjailijoita vierailulle kirjastoon. Suurin osa ruotsinkielisistä kirjoistammehan tulee Ruotsista. Jatkamme toki entiseen tapaan myös kiinnostavien suomenruotsalaisten kirjailijavierailujen järjestämistä”, kertoo Louise Agnesdotter.
Kirjailijailta kirjastossa -sarjaa jatkaa 5. lokakuuta Magnus Londén, jolta ilmestyi tänä vuonna satiirinen esikoisromaani No Change! Kirja kertoo Lefasta, joka ei ole ihan tavallinen konsultti.
10. marraskuuta Tomi Pulkkinen yhtyeineen järjestää Lordi Byron -illan pääkirjastossa. Luvassa on poikkitaiteellinen musiikki- ja kirjallisuustapahtuma.
Gammelbackan kirjaston yhteydessä sijaitsevassa Alvarinkulmassa esitetään 15. marraskuuta venäläis-suomalainen dokumenttifilmi Fridolf Höök – mereltä merelle. Elokuva kertoo 1868 Vladivostokin lähelle perustetusta Amurinmaan utopiasiirtokunnasta. Teuvo Peltoniemen pitämä alustus johdattaa aiheeseen, ja filmin jälkeen jatketaan keskustellen. Dokumentti on tekstitetty suomeksi.
22. marraskuuta Tiedon kujalla -sarjassa vierailee Keskellä virtaa Kongo -matkakertomuksen keväällä julkaissut Helsingin Sanomien toimittaja Sami Sillanpää.
Pääkirjaston uudistuneissa tiloissa nähdään 2. joulukuuta nykytanssiryhmä Kitka Kollektiivin We created a monster -tanssiesitys. Esitys tutkii maailmassa vahvasti vallitsevaa polarisaatiota ja se on osa kirjastoissa järjestettävää valtakunnallista kiertuetta.
Kirjailijailta kirjastossa -sarjassa on 8. joulukuuta vieraana Johanna Venho, jolta ilmestyy syksyllä Tove Janssonia käsittelevä kaunokirjallinen teos nimeltään Syyskirja.
Seuraa verkossa, ehdota, osallistu
Marraskuun lopulle on tulossa joulunavaustapahtuma, jonka suunnittelemiseen asiakkaat voivat osallistua. ”Mitä sinä haluaisit kirjastossa silloin tapahtuvan? Laita ehdotuksesi sähköpostitse osoitteeseen elina.karioja@porvoo.fi. Tiesithän myös, että kirjaston näyttelytilan voi varata omille töilleen, kuten tauluille, käsitöille tai valokuville. Tilan varaaminen on maksutonta, ja näyttelyaika on kaksi viikkoa. Pääkirjaston remontti vaikuttaa syksyn näyttelyihin, joten tällä hetkellä tilaa voi varata marraskuusta eteenpäin”, kertoo Elina Karioja, jolle voi laittaa myös näyttelytiloja koskevat tiedustelut sähköpostitse.
Kirjaston tapahtumista tiedotetaan tarkemmin lähempänä ajankohtaa paikallislehdissä, kaupungin tapahtumakalenterissa, kirjaston sosiaalisen median kanavissa ja uutiskirjeessä. Muutokset ovat mahdollisia.