Maksuttomia liikunta- ja kulttuuripalveluja tarjotaan ilman Liiku-passia
Vs. sosiaali- ja terveysjohtaja Annika Immonen on tehnyt päätöksen, jonka myötä Liiku-passien myöntäminen päättyy. Passien myöntäminen päättyy välittömästi, mutta jo myönnetyt passit ovat voimassa juhannukseen 2023 asti.
Liiku-passin avulla on tarjottu kaupungin ja joidenkin yritysten liikunta- ja kulttuuripalveluita maksuttomasti pääsääntöisesti pitkään työttömänä olleille sosiaalityön asiakkaille sekä joillekin muille asiakasryhmille.
Hyvinvointialue ei aio jatkaa Liiku-passien myöntämistä
– Liiku-passi kehitettiin Liiku-hankkeessa noin kuusi vuotta sitten, ja sen jälkeen se jäi osaksi kaupungin palveluvalikoimaa. Koordinointivastuu on ollut aikuissosiaalipalveluissa, jossa on myös ollut 30 000 euron määräraha passia varten. Tämä vuonna passeja on myönnetty noin 260, Annika Immonen kertoo.
– Pienellä rahalla on saatu paljon hyvä aikaiseksi, mutta passiin on liittynyt myös monia haasteita, jotka liittyvät mm. toiminnan koordinointiin, passilla saatavien palvelujen valikoimaan ja yritysten yhdenvertaisuuteen. Toiminnan vaikuttavuudesta ei ole myöskään tuoretta näyttöä. Uimahalli on esimerkiksi ollut käytetyin passin palveluista, mutta vain noin joka kolmas lunastetuista uimahallikorteista on päättynyt käyttöön asti, Immonen jatkaa.
Porvoon kaupunki ei voi hyvinvointialueuudistuksen jälkeen jatkaa Liiku-passin toimintaa, sillä kyse on hyvinvointialueen vastuulle siirtyvästä toiminnasta. Hyvinvointialue on ilmoittanut, että myöskään se ei aio jatkaa Liiku-passin myöntämistä porvoolaisille, sillä hyvinvointialueen pitää tarjota samankaltaisia palveluita koko alueen asukkaille. Passin kaltaisin palveluita voidaan kuitenkin jatkossakin myöntää ehkäisevänä ja täydentävänä toimeentulotukena.
Porvoon kaupungilla nykyisin paljon maksutonta matalan kynnyksen toimintaa
Porvoon kaupunki on laajentanut viime vuosina suunnitelmallisesti maksutonta matalan kynnyksen toimintaa, eli kaupungilla on passin päättymisestä huolimatta tarjolla paljon maksuttomia liikunta- ja kulttuuripalveluita niin pitkään työttöminä olleille kuin muillekin asukasryhmille.
– Tärkeintä onkin saada kaikille saavutettavia liikuntaan ja kulttuuriin liittyviä matalan kynnyksen toimintoja osaksi asukkaidemme arkea, ilman erillistä kortti- tai passijärjestelmää, Annika Immonen päättää.
Esimerkkejä maksuttomista palveluista:
- Liikuntapalvelut: maksuttomia ohjattuja ryhmiä, kuntoportaat, valaistut ulkoiluradat, lähiliikuntapaikat, hiihtoladut ja luistelukentät.
- Kulttuuripalvelut: Kappalaisen talossa ja Taidehallissa maksuton sisäänpääsy.
- Kirjasto: hyvä ja monipuolinen tapahtumatuotanto, paljon maksuttomia mahdollisuuksia. Kirjastokortilla voi myös lainata liikuntavälineitä maksutta.
- Musiikkiopisto: Kaikki oppilasillat (oppilaiden konsertit) ovat maksuttomia. Musiikkiopistolla on myös konsertteja, joihin on vapaa pääsy.
- Taidekoulu: Yksittäisiä tapahtumia vuoden aikana, joihin vapaa pääsy.
- Kaikki harrastaa – Porvoon harrastamisen malli: maksuttomia matalankynnyksen harrastusmahdollisuuksia peruskouluikäisille lapsille ja nuorille koulupäivän yhteydessä.
- Kultis – kulttuurikasvatusta lapsille ja kouluikäisille: Kultis on Porvoon kaupungin kulttuurikasvatusohjelma, jolla tuetaan koulujen ja varhaiskasvatuksen opetussuunnitelmia.