Mätäjärven entisen kaatopaikan kunnostus käynnistyy keväällä
Vanhan Helsingintien varrella, molemmin puolin tietä sijaitsevan entisen Mätäjärven kaatopaikan kunnostus etenee kunnostusurakan kilpailutukseen Näsinmäen puoleisen alueen osalta tammikuussa 2025. Urakan rakennuttajana toimii Pirkanmaan ELY-keskus ja Porvoon kaupunki toimii urakassa yhteistyökumppanina. Asiasta solmittiin sopimus joulukuussa 2024. Sopimuksen arvo on yksi (1) miljoona euroa.
Kunnostus toteutetaan valtion jätehuoltotyönä. Pirkanmaan ELY-keskus on vuodesta 2016 keskitetysti vastannut valtion jätehuoltotöistä. Porvoon kaupunki vastaa omalta osaltaan kustannuksista, työn valvonnasta, ympäristön tarkkailusta lopputarkastuksen jälkeen sekä tarvittavien lupien hankinnasta. Rakennuslupa kunnostukselle myönnettiin vuoden 2024 tammikuussa.
Mätäjärven kaatopaikan ns. B-alueen (Näsinmäen puoli) kunnostus tehdään valmiiksi vuoden 2025 aikana, mutta viimeistelytöiden osalta urakka jatkuu vuoden 2026 puolelle. Kunnostuksen jälkeen alue toimii puistoalueena. Vuosina 2023–2024 on jo toteutettu runkovesijohdon siirto pois jätetäytön sisältä, rakennettu jätevesiviemäriä kaatopaikan sisältä pumpattaville vesille ja hulevesiverkostoa puhtaille pintavesille.
– Tämä on ollut monivaiheinen tutkimus- ja suunnittelutyö, ja on hienoa, että tämä nyt etenee kaatopaikan kunnostamiseen, yhdyskuntasuunnittelupäällikkö Enni Flykt sanoo.
– Tämä on ollut monivaiheinen tutkimus- ja suunnittelutyö, ja on hienoa, että tämä nyt etenee kaatopaikan kunnostamiseen, yhdyskuntasuunnittelupäällikkö Enni Flykt sanoo.
Työ tulee jatkumaan B-alueen kunnostuksen jälkeen A-alueen (Johannisbergin puoli) kunnostuksen rakennussuunnittelulla ja kunnostuksella.
Työ tulee jatkumaan B-alueen kunnostuksen jälkeen A-alueen (Johannisbergin puoli) kunnostuksen rakennussuunnittelulla ja kunnostuksella.
Kuunostustöiden aikana Vanha Helsingintie pysyy auki liikenteelle, mutta lyhytaikaiset liikennekatkokset voivat olla mahdollisia. Kaatopaikan kunnostuksen liikennejärjestelyt on yhdistetty Vanhan Porvoon sillan saneerausurakkaan, joten alueella on rakennusurakoiden aikana poikkeuksellisia liikenne- ja pysäköintiratkaisuja, joista tiedotetaan myöhemmin.
Mätäjärven kaatopaikan kunnostuksen vaiheita
Mätäjärven kaatopaikka-alue toimi 1950- ja 1960-luvuilla kaupungin pääkaatopaikkana. Vuonna 1981 alue siirtyi maakauppojen seurauksena seurakuntayhtymän omistukseen. Alue sijaitsee I luokan pohjavesialueella ja kaupungin varavedenottamo sijaitsee samalla valuma-alueella. Kaatopaikan kunnostushanke on tärkeä myös Porvoon pohjavesien suojelun ja talousveden saannin kannalta.
Vuonna 2013 Uudenmaan ELY-keskus määräsi, että Porvoon kaupungin on kunnostettava alue sellaiseen tilaan, ettei siitä aiheudu vaaraa tai haittaa ympäristölle tai pohjaveden pilaantumisvaaraa ja toimitettava asianmukainen kunnostussuunnitelma ympäristölupahakemuksineen. Kaupunki kuitenkin katsoi, että kunnostus kuuluu maanomistajan vastuulle, mutta Korkeimman hallinto-oikeuden mukaan kunnan päätettiin kaatopaikan pitäjänä olevan vastuussa puhdistamistarpeen selvittämisestä.
Porvoon kaupunki toimitti vaaditut asiakirjat Etelä-Suomen Aluehallintovirastoon ja sai ympäristöluvan vuonna 2019 toteuttaa alueen kunnostuksen eristämismenetelmillä, mutta lupamääräykset edellyttivät maanomistajan lupaa. Neuvottelut johtivat siihen, että kaupunki osti Mätäjärven kaatopaikka-alueen vuonna 2022, jonka jälkeen käynnistettiin alueen rakennussuunnitteluvaihe. Samalla käynnistettiin neuvottelut Pirkanmaan ELY-keskuksen kanssa, jonka mukaan Mätäjärven kaatopaikan voitiin katsoa tulleen vireille vuonna 1989 voimaan tulleen valtion jätehuoltotöitä koskevan lain voimassaolon aikana.
Pilaantuneiden alueiden selvittämisen ja puhdistamisen tukemiseksi otettiin käyttöön uusi valtiontukijärjestelmä 1.1.2020, jonka mukaisesti mukaan viimeistään 31.12.2019 käynnistyneet jätehuoltotyöhankkeet toteutetaan loppuun saakka. Myös tutkimus- ja rakennussuunnittelutöihin on saatu Pirkanmaan ELY-keskukselta tukirahaa.