Osavuosiraportti 2/2024: Vuosikate toteutumassa ennakoidusti, investoinneissa viiveitä
Kaupungin talous on alkuvuonna pääosin toteutunut suunnitellusti ja talousarvion mukaisena, ilmenee juuri valmistuneesta vuoden 2024 toisesta osavuosiraportista. Kaupungin toimintamenot tammi-kesäkuulta olivat yhteensä 114,1 miljoonaa euroa, mikä vastaa noin 47,8 prosenttia koko vuoden talousarviomenoista.
– Kaupungin käyttötalous on kehittynyt pääosin ennakoidusti sekä tulojen että menoja osalta, kertoo rahoitusjohtaja Henrik Rainio.
– Tämän vuoden osalta kaupunki näyttäisi pääsevän suunnilleen nollatulokseen, mikä on hyvä lähtökohta, kun tuottavuus- ja tasapainottamisohjelman toteutus on alkamassa.
Kasvun ja oppimisen toimintakulut olivat yhteensä tammi-kesäkuulta 61,5 miljoonaa euroa, mikä vastaa 49,5 prosenttia koko vuoden talousarviosta. Elinvoiman toimialan toimintakulut vastaavasti olivat 18,9 miljoonaa euroa ja toteuma 47,1 prosenttia. Kaupunkikehityksen toimintakulut puolestaan olivat 13,8 miljoonaa euroa ja toteuma 49,9 prosenttia. Konsernipalveluiden kulut olivat 19,9 miljoonaa euroa ja toteuma 43,3 prosenttia.
Kaupungin vuosikate tammi-kesäkuun jälkeen oli 17,2 miljoonaa euroa ja tilikauden tulos 6,7 miljoonaa euroa.
Verotulot ja valtionosuudet toteutumassa talousarvion mukaisesti, heikennyksiä näköpiirissä
Kaupunki on kesäkuun loppuun mennessä saanut verotuloja yhteensä 70,3 miljoonaa euroa. Tästä kunnallisveron osuus on 51,6 miljoonaa euroa, yhteisöveron 17,4 miljoonaa euroa ja kiinteistöveron osuus 1,4 miljoonaa euroa.
– Verotulot ovat tänä vuonna toteutumassa pitkälti, kuten talousarviossa on ennakoitu. Mikäli Kilpilahden yritysten suhdannetilanne heikkenee tänä vuonna, vähentää se kaupungin yhteisöverotuloja vuodesta 2026 alkaen, Rainio jatkaa.
Kaupunki on saanut tammi-kesäkuulta valtionosuuksia yhteensä 23,1 miljoonaa euroa, joten toteuma on yhteensä tasan 50 prosenttia talousarviosta.
– Valtionosuuksiin ei odoteta muutoksia vuoden 2024 aikana, mutta valmisteilla olevan valtionosuusuudistuksen ensimmäisiä kuntakohtaisia laskelmia odotetaan nyt syksyllä. Sen jälkeen tiedetään ehkä jo tarkemmin, miltä tulevat vuoden näyttävät valtionosuuksien näkökulmasta.
Lainakanta alentunut, investointihankkeiden toteutuksessa viiveitä
Investointimenot ovat vuoden alkupuoliskolla yhteensä 3,9 miljoonaa euroa, kun koko vuoden investointimenot talousarviossa ovat 38,5 miljoonaa euroa. Investointimenot painottuvat tyypillisesti vuoden toiselle puoliskolle, mutta myös eräitä viivästyksiä on tiedossa.
Kaupunki-infran investointimenot ovat kesäkuun loppuun mennessä yhteensä 1,4 miljoonaa euroa. Vanhan sillan korjausta koskevan hankinnan viivästymisen ja Kokonniemen liikuntakeskuksen suunnitteluvaiheen vuoksi investointimenoista arvioidaan jäävän käyttämättä noin 3 miljoonaa euroa tänä vuonna.
Toimitilojen investointimenot ovat yhteensä 1,8 miljoonaa euroa. Talonrakennusinvestointien alkuperäisistä talousarviomäärärahoista arvioidaan vuoden loppuun mennessä toteutuvan noin 60 prosenttia. Tämä tarkoittaa, että noin 9 miljoonaa euroa talonrakennusinvestointien määrärahoista jää käyttämättä tänä vuonna. Todennäköisesti vastaavat määrärahat tarvitaan pääosin vuonna 2025.
– Hinthaaran sivistyskeskuksen laajennukseen liittyvän investointi vaatii uudelleenkilpailutuksen edettyään päätöksenteossa ja kaupungintalon julkisivuremontin toteutuksen arvioidaan painottuvan vuodelle 2025. Pohjoisten alueiden varhaiskasvatuksen investointimeno jää huomattavasti talousarviota pienemmäksi hankkeen laajuuden muutosten vuoksi ja Länsirannan esteettömän leikkipuiston rakentaminen viivästyy pilaantuneen maan puhdistamisen vuoksi, kertoo toimitilajohtaja Mikko Silvast.
Korot ovat alkuvuodesta laskeneet hieman ja laskun ennakoidaan jatkuvan maltillisena. Kaupungin lainakanta oli kesäkuun lopussa noin 68 miljoonaa euroa. Koko lainakanta on kiinteäkorkoista lainaa, ja lainasalkun keskikorko on tällä hetkellä 0,33 prosenttia.
Tuottavuusohjelman toteutus alkaa
Talouden tuottavuus- ja tasapainottamisohjelma hyväksyttiin toukokuussa kaupunginvaltuustossa. Ohjelma sisältää toimenpiteitä, joilla taloutta tasapainotetaan vuosina 2024–2027. Toimenpiteiden ja niiden taloudellisten vaikutuksen toteutumista seurataan osavuosiraportoinnissa syksystä 2024 alkaen.