Siirry sisältöön

Päiväkotien väistötilat kasvattavat kasvun ja oppimisen toimialan kustannuksia

Kaupungin koulujen kustannuksista on keskusteltu viime aikoina runsaasti palveluverkkoselvityksen yhteydessä. On hyvä asia, että palvelutuotannon kustannukset kiinnostavat niin viranhaltijoita, päättäjiä kuin kaupungin asukkaitakin.

Keskustelussa on kysytty, mistä kasvun ja oppimisen toimialan kustannusten kasvu johtuu sekä miksi talousarvioissa tapahtuu muutoksia vuosittain eri kustannuspaikkojen välillä. Suuren konsernin talousarvion ja tilinpäätöksen laatiminen on työlästä ja monimutkaistakin, mutta kaupungin toimintojen menot pyritään esittämään mahdollisimman avoimesti ja selkeästi talousarviokirjassa ja osavuosikatsauksissa. Kaupungin ostolaskutiedot ovat myös avoimesti kaikkien nähtävillä kaupungin verkkosivuilla.

Yksittäisiä kustannuspaikkoja ei voi täysin aukottomasti vertailla eri vuosien välillä, sillä kustannuspaikoille joudutaan kirjaamaan monenlaisia muutoksia toimintaympäristön muuttuessa. Muutosten vaikutuksia eritellään kuitenkin aina kunkin vuoden talousarviokirjassa toimialatasolla. Viime vuosien muutokset ovat johtuneet mm. sote-uudistuksen myötä uudistuneesta organisaatiorakenteesta, Kevan uudesta tasausmaksusta, kaupungin taloushallinto-, ICT- ja käännöspalveluiden yhtiöittämisestä, hankerahoituksen määrän vaihtelusta sekä vuoden 2023 ns. ruokamiljoonasta. Monet toimintaympäristön muutokset eivät tapahdu kaupungin aloitteesta, mutta niihin on reagoitava, ja kaupungin on elettävä ajassa.

Sekä kasvun ja oppimisen toimialan menot kokonaisuudessaan että koulujen menot ovat kasvaneet viime vuosina varsin maltillisesti verrattuna inflaatioon, yleiseen kustannuskehitykseen ja kuntasektorin palkankorotuksiin. Näihin toimintoihin liittyvät kokonaismenot oppilasta kohden ovat kuitenkin edelleen korkeammat kuin muissa kaupungeissa keskimäärin. Keväällä 2024 hyväksytyllä talouden tuottavuus ja tasapaino-ohjelmalla pyritään hillitsemään menojen kasvua vuoteen 2027 asti. Jos kaupungin talouden tilanne heikkenee odotettua enemmän lähivuosina, joudutaan mahdollisesti tekemään uusia säästö- ja tuottavuustoimenpiteitä.

Kasvun ja oppimisen toimialan kokonaismenot ovat 129,8 miljoonaa euroa kaupunginhallituksen talousarvioesityksessä vuodelle 2025. Vuoden 2024 talousarviossa ja vuoden 2023 tilinpäätöksessä toimialan kokonaismenot olivat noin 124 miljoonaa euroa. Vuodelle 2025 toimialan kokonaismenot ovat siis kasvamassa 5,7 miljoonaa euroa eli noin 4,6 prosenttia kuluva vuoden talousarvioon verrattuna.

Suuri osa menojen kasvusta johtuu päiväkotien väistötiloista. Väistötilojen kustannukset sisältyvät toimialan muihin toimintamenoihin, jotka ovat kasvamassa 2,5 miljoonaa euroa eli noin 9,5 prosenttia. Muiden toimintamenojen kasvu selittyy lähes kokonaan sisäisten vuokrien kasvulla, joissa on huomioitu Eestinmäen päiväkodin väistötilat, Gammelbackan päiväkodin Opintien väistötilat sekä rakenteilla olevan Puistopäiväkodin väistötilat.

Vuonna 2025 toimialan henkilöstömenot ovat kasvamassa noin 2,4 miljoonaa euroa eli noin 3,3 prosenttia edellisvuoteen verrattuna, mutta esimerkiksi toimialan johdossa henkilöstön määrä ei kasvanut. Palvelujen ostot ovat vastaavasti kasvamassa 0,8 miljoonaa euroa eli 3,6 prosenttia edellisvuoteen verrattuna. Aineet, tarvikkeet ja tavarat – tiliryhmässä ei käytännössä ole muutosta vuosien välillä.

Koulujen kustannuksia voi vertailla eri vuosien välillä suomenkielisen ja ruotsinkielisen perusopetuksen tulosyksikön kustannuksia vertailemalla (ilman lukioita, aamu- ja iltapäivätoimintaa, hallintoa ja projekteja sekä koulukuljetuksia). Suomenkielisen perusopetuksen tulosyksikön menot ovat noin 41,2 miljoonaa euroa vuoden 2025 talousarvioesityksessä. Kasvu on 1,4 miljoonaa euroa eli noin 3,6 prosenttia vuoteen 2024 verrattuna. Ruotsinkielisen perusopetuksen tulosyksikön menot ovat noin 20,0 miljoonaa euroa vuonna 2025, mikä on 1,0 miljoonaa euroa eli 5,1 prosenttia enemmän kuin viime vuonna.