Porvoo lisää päihdekasvatusta myös alakoulujen oppilaille
Porvoon kaupunki panostaa nyt laajempaan ehkäisevään päihdetyön kokonaisuuteen perusopetuksen 5.- ja 7.-luokkalaisille sekä lukion ensimmäisten vuosiluokkien oppilaille.
Lasten ja nuorten päihteidenkäyttö vaihtelee, mutta Porvoossakin on huomattu, miten nuorten kiinnostus etenkin sähkösavukkeita kohtaan on lisääntynyt. Porvoon kaupunki panostaa nyt laajempaan ehkäisevään päihdetyön kokonaisuuteen perusopetuksen 5.- ja 7.-luokkalaisille sekä lukion ensimmäisten vuosiluokkien oppilaille.
Kaupunki tarjoaa lukuvuosina 2024–2025 ja 2025–2026 päihdekasvatuskokonaisuuksia sekä oppilaille järjestettyinä oppitunteina, vanhempien vanhempaintilaisuuksina, että henkilöstön koulutuksina. Yhteistyötahona on Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry. Kulut katetaan Porvoon kaupungin uudesta hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen (hyte) rahastosta.
– Haluamme kohdata lapset ja nuoret siellä, missä he ovat, ja siksi teemme tätä kohdennetusti kaikissa kouluissamme. Esimerkiksi jo tänä lukuvuonna tavoitamme yhteensä jopa 78 luokkaa. Toivomme näkevämme muutosta, niin kouluarjessa, vapaa-ajalla kuin seuraavassa kouluterveyskyselyssä keväällä 2025, kertoo kaupungin hyvinvointikoordinaattori Petra Bärlund-Hämäläinen.
– Lapsuudessa ja nuoruudessa luodaan pohja aikuisiän hyvinvoinnille. Kun panostamme suunnitelmalliseen ennaltaehkäisevään päihdetyöhön, voimme ehkäistä erilaisten ongelmien syntymistä. Näemme tärkeänä, että valitut ikäluokat saavat juuri heille suunnatuilla malleilla päihdekasvatusta kaksi seuraavaa lukuvuotta.
Ehkäisevää päihdetyötä tehdään laajasti yhteistyössä läpi kaupungin
Koulut ja nuorisopalvelut huolehtivat ehkäisevästä päihdetyöstä osana jokapäiväistä työtään. Porvoossa on laadittu esi- ja perusopetuksen sekä lukiokoulutuksen opiskeluhuoltosuunnitelmat, jotka sisältävät ehkäisevän päihdetyön toimintaperiaatteet kouluissa.
Ennaltaehkäisevää päihdetyötä toteutetaan muun muassa integroimalla eri oppiaineisiin hyvinvointia ja terveyttä edistäviä sisältöjä päihde-, tupakka- ja rahapeliasioista sekä turvallisuuden edistämisestä ja turvataidoista.
– Koulujen henkilöstöllä on osaamista ehkäisevästä päihdetyöstä, ja heillä on velvollisuus ottaa esimerkiksi päihteiden ja tupakka- ja nikotiinituotteiden käyttö sekä rahapelaaminen puheeksi aina, kun niitä havaitsee tai epäilee. On tärkeää tunnistaa ongelmat ja ohjata lapsi tai nuori tarpeenmukaisesti opiskeluhuoltoon sekä edelleen sosiaali- ja terveyspalveluihin, toteaa sivistysjohtaja Sari Gustafsson.
Myös nuorisopalvelut ja opiskeluhuollon toimijat pitävät säännöllisesti erilaisia teematunteja kouluissa. Nuorisopalvelut järjestävät esimerkiksi vuosittain kaikille viidesluokkalaisille Kohti murrosikää -tilaisuuksia ja kuudesluokkalaisille Choices-tapahtuman, jossa käsitellään myös päihteisiin liittyviä asioita.
– Yhteistyössä eri tahojen kuten Porvoon vanhempainyhdistysten kanssa haluamme tukea myös lasten ja nuorten vanhempia heidän kasvatustyössään, kertoo Petra Bärlund-Hämäläinen.
Kahden vuoden välein tehtävä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen kouluterveyskysely antaa tietoa lasten ja nuorten hyvinvoinnista, vapaa-ajasta ja päihteiden käytöstä. Näiden tulosten läpikäynti kouluilla niin yhteisöllisen opiskeluhuoltoryhmän, henkilökunnan, oppilaiden kuin vanhempien kanssa tukee varhaista puuttumista.
– Vaikka porvoolaisten nuorten päihteiden ja tupakkatuotteiden käyttö on pysynyt lähes ennallaan, vaikuttaa sähkösavukkeiden (vape) käyttö olevan suuressa kasvussa erityisesti yläkoulussa. Tämä ilmiö näkyy myös alakouluissa. Tuoreissa jätevesitutkimuksissa näkyy päihteidenkäyttö myös Porvoossa, joten tarve panostaa ehkäisevään päihdetyöhön on jatkuvaa, toteaa Bärlund-Hämäläinen.
Porvoon kaupungin päivitetty hyvinvointisuunnitelma vuosille 2024–2025 hyväksyttiin kevään kaupunginvaltuustossa. Suunnitelma sisältää myös lakisääteisen lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelman sekä ehkäisevän päihdetyön.
Ehkäisevä päihdetyö on hyvinvointialueuudistuksen jälkeenkin tärkeää lakisääteistä perustyötä kunnassa.