Porvoo mukana uniikissa tutkimuksessa mielenterveyskuntoutujien asumispalveluista
Porvoon kaupunki ja Oulun yliopiston neurotieteen tutkimusyksikkö aloittaa ensimmäisen laatuaan olevan tutkimuksen aikuisten mielenterveyskuntoutujien asumispalveluista.
Tutkimuksen avulla Porvoossa tapahtuvan asumispalvelukuntoutuksen sisältöä voidaan vertailla kansainvälisesti ja kehittää määrätietoisesti.
Asumispalveluita arvioidaan yhdistämällä kansainvälinen luokitusjärjestelmä ja tutkimuskäyttöön tehty laatumittari. Tämä on ensimmäinen kerta maailmassa, kun kyseisiä tutkimusmittareita käytetään yhtäaikaisesti. Näin voidaan arvioida Porvoossa tapahtuvaa asumispalvelukuntoutusta ja verrata sitä kansainvälisesti.
– Luokittelemalla yksiköt tutkittuun tietoon perustuen, voimme paremmin pohtia, mitä palveluita kenellekin tulisi. Näin pystytään tarjoamaan tarkoituksenmukaista palvelua tarpeeksi pitkään, kertoo väitöskirjatutkija Erfan Jahangiri. Laatumittarin avulla kukin yksikkö voi edelleen kehittää omaa toimintaansa perustuen tutkittuun tietoon.
Mielenterveyskuntoutujien asumispalveluita ei ole tutkittu Suomessa riittävästi, ja kansainvälinen tutkimus on valitettavan vähäistä. Porvoon alueella on useita asumispalveluyksiköitä niissä asuvineen mielenterveyskuntoutujineen.
– Nykytilanteessa ongelmallista on palvelun riittävyys ja tarkoituksenmukaisuus, sekä asumisyksiköiden että mielenterveyskuntoutujan näkökulmasta, Erfan Jahangiri kertoo.
Ensimmäinen seminaaripäivä tutkimukseen osallistuville asumispalvelutoimijoille järjestetään 3.6. Porvoon kaupunki lähettää seminaaripäivästä erillisen kutsun ja lisätietoa osallistujille.
– Porvoon näkökulmasta on hienoa olla mukana ainutlaatuisessa tutkimuksessa edistämässä kuntalaisten hyvinvointia, toteaa kaupungin aikuissosiaalityön johtava sosiaalityöntekijä Alexandra Blomqvist.
Lisätietoa tutkimuksesta:
- Tutkimuksesta vastaa Porvoon kaupunki ja Oulun yliopiston neurotieteen tutkimusyksikkö.
- Asumispalveluyksiköt luokitellaan kansainvälistä luokitusjärjestelmää (STAX-SA) käyttäen ja samalla selvittää kyseisten yksiköiden toimintaa tutkimuskäyttöön tehdyllä laatumittarilla (QuIRC-SA).
- Tutkimuksen tulokset käsitellään anonyymisti ja näin ollen yksittäistä yksikköä ja asiakkaita ei pystytä tunnistamaan.
- Tuloksia käytetään tieteellisten julkaisujen teossa, eikä Porvoon kaupungilla ole pääsyä tulosten käsittelyyn tai tulkintaan.