Porvoo valmistautuu Ukrainasta saapuviin pakolaisiin
Porvoon kaupunki valmistautuu järjestämään hätämajoitusta noin 250–300 Ukrainasta saapuvalle pakolaiselle.
Suomeen saapuvat pakolaiset majoitetaan ensisijaisesti vastaanottokeskuksiin. Keskusten täytyttyä tarvitaan kuntien apua järjestelyihin, mutta Migri vastaa toiminnan kuluista.
– Hätämajoitusta varten kartoitamme ensisijaisesti keskustassa sijaitsevia tyhjillään olevia kaupungin rakennuksia, mutta myös muut tilat voivat tulla kyseeseen. Tilat käydään läpi sekä palo- että terveysviranomaisten kanssa, jotta niissä voidaan turvallisesti majoittaa ihmisiä, apulaiskaupunginjohtaja Fredrick von Schoultz kertoo.
Tähän mennessä toimivaksi paikaksi on todettu Rauhankadun entinen neuvolarakennus.
– Valmistautumiseen kuuluu valtava määrä asioita patjojen hankkimisesta ruokailujen ja siivouksen järjestämiseen, kertoo vt. sosiaali- ja terveysjohtaja Kirsi Oksanen.
Porvooseen on yksityisesti saapunut jo jonkin verran ukrainalaisia, mutta määrästä kaupungilla ei ole tietoa. Migri on koonnut usealla kielellä oheistukset maahan saapuville ukrainalaisille pakolaisille, ja sivulta myös pakolaisia auttavat yksityishenkilöt saavat tärkeää tietoa. Maahanmuuttovirasto: www.migri.fi
Pakolaiset voivat hakea Suomelta tilapäistä suojelua, ja kun siitä on päätös, he ovat oikeutettuja palveluihin.
Terveys-, koulutus- ja varhaiskasvatuspalvelut Ukrainasta saapuville pakolaisille
Porvooseen saapuvat ukrainalaiset saavat terveyspalvelut Näsin terveysasemalta tai koordinoidusti hätämajoituksen yhteydessä. Ennen paikallisiin palveluihin hakeutumista rokotukset ja muut terveyteen liittyvät asiat käydään läpi. Yksityisesti saapuneet tai heitä avustavat porvoolaiset voivat ottaa yhteyttä terveysaseman ajanvaraukseen puh. 019 520 4351.
Koulutuspalveluissa on varauduttu perustamaan kaksi alaluokkaikäisten valmistavan opetuksen luokkaa Pääskytien koulun yhteyteen. Ruotsinkielisten koulutuspalveluiden osalta kartoitetaan parhaillaan tiloja valmistavalle ruotsinkieliselle opetukselle.
– Joitakin yksittäisiä kyselyjä on tullut, mutta kukaan tilapäisen suojelun päätöksen saanut ei ole vielä aloittanut valmistavassa opetuksessa. Valmistavassa opetuksessa lapset pääsevät turvalliseen kouluympäristöön. Koulupäivä luo lapsen arkeen rutiinin, sosiaalisia kontakteja ja mahdollistaa oppimisen jatkumisen, kertoo koulutusjohtaja Jari Kettunen.
Monikulttuurisuusopetuksen koordinaattori Niina Salmela koordinoi opetuksen käynnistämistä. Yhteydenotot niina.salmela@porvoo.fi
Porvooseen saapuvat ukrainalaiset voivat osallistua perhekahviloihin, jossa huoltajat ja lapset ovat yhdessä. Myös valmistavaa esiopetusta voidaan järjestää. Muu varhaiskasvatuspaikka voidaan myöntää, jos huoltaja esimerkiksi saa työ- tai opiskelupaikan. Hakemuksen voi täyttää Kompassissa poikkeuksellisesti paperilomakkeella.
– Varhaiskasvatus- ja esiopetuspaikoista on tullut yksittäisiä kyselyitä, mutta ei vielä hakemuksia, kertoo sivistysjohtaja Sari Gustafsson.
Kansalaisopiston Moi-palvelut tarjoaa Ohjaamossa, Mannerheiminkatu 20E, tiistaisin klo 15–18 venäjänkielistä neuvontapalvelua ja torstaisin klo 15–18 ukrainakielistä neuvontaa.
Kaupungin johtoryhmä kokoontuu säännöllisesti keskustelemaan Ukrainan tilanteesta.
Kysymyksiä ja vastauksia Ukrainasta: https://www.porvoo.fi/kysymyksia-ja-vastauksia-ukrainan-tilanteesta/