Porvoolaisnuoret tutustuvat työelämään – tarjoa harjoittelupaikka yläkoululaiselle!
Tänäkin lukuvuonna Porvoon yläkoululaiset tutustuvat työelämään koulunkäyntinsä aikana. Työelämän tutustumisjakso (Tet-jakso) voi olla nuoren ensikosketus erilaisiin ammatteihin ja oikeaan työelämään, ja porvoolaiselle työnantajallekin kannattava mahdollisuus.
– Tarkoitus on auttaa oppilaita ymmärtämään työelämän vaatimuksia ja mahdollisuuksia sekä tukea heidän ammatillisia mielenkiinnon kohteitaan ja jatko-opintojen suunnittelua. Tet-jakso voi monesti olla merkittävä tekijä nuoren oman koulutus- ja ammatinvalinnassa, toteaa aluerehtori Helena Saarikoski.
Porvoon yläkoulujen tet-jaksojen ajankohdat vaihtelevat ja sijoittuvat ympäri koko lukuvuoden. Seitsemännen luokan nuoret tutustuvat työelämään yhden päivän aikana, kahdeksannen luokan nuoret yhden viikon ja yhdeksännen luokan nuoret kahden viikon aikana.
– Nuorelle on hyvää miettiä selkeitä ja ikään sopivia työtehtäviä jo etukäteen. On myös tärkeää sopia työskentelyn pelisäännöistä heti jakson alussa ja ohjeistaa nuorta hyvin jakson aikana. On kuitenkin hyvää muistaa, että tet-jakso on osa koulunkäyntiä, joten siitä ei makseta palkkaa, eikä nuori ole työsuhteessa. Nuori on myös vakuutettu koulun kautta, kertoo nivelvaiheen opinto-ohjaaja Seija Levänen, joka vastaa myös oppivelvollisuuden ohjauksesta ja valvonnasta Porvoossa.
Nuoret ovat itse vastuussa harjoittelupaikan hakemisesta, mikä jo itsessään opettaa heille työnhakutaitoja. Tarvittaessa nuoret saavat apua myös opinto-ohjaajilta.
– Viime vuosien aikana nuorilla on ollut haasteita löytää harjoittelupaikkoja. Työnantajille voi olla epäselvää mitä tet-jakso pitää tänä päivänä sisällään ja millaisia tehtäviä nuorelle voi tarjota. Harjoittelupaikan tarjonneet työnantajat ovat kuitenkin annettujen oppilasarviointien perusteella olleet tyytyväisiä harjoittelijoihin. Heistä on koettu olevan apua ja he ovat piristäneet työpaikan arkea, jatkaa Saarikoski.
Työnantaja ja oppilas tekevät etukäteen tet-sopimuksen, jossa sovitaan muun muassa työtehtävistä ja työajoista. Työnantaja tekee myös harjoittelun päätteeksi arvioinnin, jossa hän antaa palautetta nuoren suoriutumisesta ja oppimisesta. Kaikki lomakkeet tulevat nuoren mukana valmiina.
– Työnantajalle voi olla hyvinkin kannattavaa tarjota tet-paikkoja nuorille. Onnistunut tet-jakso parantaa työnantajan mainetta nuorten keskuudessa, kun harjoittelijat kertovat positiivisista kokemuksistaan eteenpäin. Nuorilta voi tulla hyviä ideoita toiminnan kehittämiseen ja nuoret saattavat haluta palata samalle työnantajalle töihin myöhemmin elämässään. Lisäksi on upeaa, kun nuoret löytävät harjoittelun aikana itsestään puolia, jotka ovat ehkä jääneet piiloon koulun arjessa, vinkkaa Levänen.
Porvoossa on tänä lukuvuonna 1 184 nuorta suomenkielisissä yläkouluissa ja 580 nuorta ruotsinkielisissä yläkouluissa.