Siirry sisältöön

Porvoon hyvinvointikertomus 2025: keskimäärin voidaan hyvin – huomio liikkumiseen, mielen hyvinvointiin ja arjen turvallisuuteen

Porvoon kaupungin hyvinvointikertomus 2025 on valmistunut. Hyvinvointikertomus on kaupungin eri toimialojen yhdessä laatima tilannekuva kuntalaisten hyvinvoinnista ja terveydestä sekä niihin vaikuttavista tekijöistä.

Kajakointia

– Suurin osa porvoolaisista voi hyvin ja Itä-Uudenmaan asukkaat ovat neljänneksi terveimpiä koko maassa. Verrokkikaupunkivertailussa (Hämeenlinna, Järvenpää, Kuopio, Lahti, Lappeenranta, Vaasa) ei nouse selkeitä erityishuolia, joissa Porvoo erottuisi. Porvoossa näkyvät pitkälti valtakunnalliset hyvinvointivajeet, kertoo rahoitusjohtaja Henrik Rainio.

– Vaikka Porvoossa ei ole tunnistettu erityisen suuria hyvinvoinnin ja terveyden huolenaiheita, riittää kuitenkin kehittämistyötä edelleen tehtäväksi monella osa-alueella ja kaiken ikäisten asukkaiden osalta. Hyvinvoinnin kannalta keskeisiä huomioitavia asioita ovat kaiken ikäisten fyysinen liikkuminen, työ ja toimintakyky, mielen voimavarat, työllisyys ja arjen turvallisuus. Lisäksi on tärkeää huomioida, että maahanmuuttajien määrä Porvoossa kasvaa ja väestön ikärakenne muuttuu, lisää hyvinvointikoordinaattori Petra Bärlund-Hämäläinen.

Hyvinvointikertomukseen kootaan oleellinen hyvinvointitieto osaksi kaupungin vuoropuhelua, suunnittelua, päätöksentekoa ja toimeenpanoa. Hyvinvointikertomuksesta johdetaan seuraava valtuustokauden (2025–2029) hyvinvointisuunnitelma, johon integroidaan arjen turvallisuus. Hyvinvointikertomus antaa myös syötettä kaupunkistrategiaan, jota aletaan tehdä myöhemmin tänä vuonna.

Hyvinvointikertomuksessa kuvataan hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen kaupungissa, nostetaan esille huomioitavat jatkotoimet, raportoidaan hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen rahaston käyttö vuodelta 2024 sekä arvioidaan hyvinvointisuunnitelman 2024–2025 edistymistä.

Asiakirjaa käsitellään helmi- ja maaliskuun aikana nuorisovaltuustossa, vammaisneuvostossa ja vanhusneuvostossa sekä kaupungin eri lautakunnissa. Tämän jälkeen käsittely jatkuu kaupunginhallituksessa ja kaupunginvaltuustossa maalis-huhtikuussa.

– On hyvä tutustua hyvinvointisuunnitelmaan erityisesti sen osalta, miten laajasti kuntalaisten hyvinvointia ja terveyttä edistetään kaikilla kaupungin toimialoilla ja myös, miten paljon yhteistyötä tehdään eri toimijoiden kanssa, täydentää Bärlund-Hämäläinen.

Hyvinvointikertomukseen sekä aiemmin vahvistettuun hyvinvointisuunnitelmaan vuosille 2024–2025 voit tutustua: