Porvoon kaupungin henkilöstömäärä kasvoi, mutta sairauspoissaolojen taso pysyi ennallaan
Porvoon kaupungin vuoden 2024 henkilöstöraportti on valmistunut. Sen mukaan palvelussuhteiden määrä kasvoi yhteensä 30 palvelussuhteella ja määräaikaisia tehtäviä vakinaistettiin suunnitellusti. Henkilöstöä palkattiin lisää muun muassa työllisyyspalveluiden liikkeenluovutukseen valmistautumiseksi ja kaupunkistrategian toteuttamiseksi. Kaupungin henkilöstömäärä vuoden 2024 lopussa oli liikelaitokset mukaan lukien 2 395 henkilöä.

– Kun palvelutarve on vakiintunut, eikä määräaikaiselle palvelussuhteelle ole enää perusteita, on työ- ja virkasuhteet vakinaistettava. Näin tehtiin muun muassa koulutuspalveluissa, kertoo henkilöstöjohtaja Anu Kalliosaari. Lisäksi palkattiin muun muassa kiertäviä luokanopettajia toimimaan vakituisina sijaisina poissaoloissa.
Vuoden viimeisenä päivänä palvelussuhteessa oli enemmän työntekijöitä ja viranhaltijoita kuin edellisen vuoden lopussa. Käytettävissä olevia henkilötyövuosia oli kuitenkin vähemmän erilaisten poissaolojen lisääntymisen takia. Noin 80 prosenttia työajasta kului työhön ja 20 prosenttia erilaisiin poissaoloihin.
Maksettujen palkkojen määrä on kasvanut kunnallisen palkkaratkaisun ja uusien tehtävien myötä 3,5 %. Yli- ja lisätyötä on tehty vähemmän ja ylityökustannukset ovat alentuneet 20 % vuodesta 2023. Sairauspoissaolojen määrä pysyi lähes samana kuin vuotta aiemmin. Eniten sairauspoissaoloja aiheuttavat mielenterveyden häiriöt, ja niiden hallintaan onkin laadittu psykososiaalisen kuormittumisen hallinnan malli.
– Olemme onnistuneet vähentämään pitkittyneitä sairauspoissaoloja, mutta lyhyet alle viikon mittaiset poissaolot ovat lisääntyneet. Lyhytkestoisia sairauksia ei saada kokonaan poistettua, mutta niidenkin osalta voidaan tehdä toimenpiteitä. Hyvää työelämää edistämällä voidaan ehkäistä myös lyhyitä sairauspoissaoloja, joista osa johtuu henkisestä kuormittumisesta, toteaa henkilöstöjohtaja Kalliosaari.
Vuonna 2024 henkilöstöjärjestelmien sähköistäminen harppasi aimo loikan eteenpäin, kun useita henkilöstöhallinnon prosesseja sähköistettiin. Sähköisen työvuorosuunnittelujärjestelmän laajentamisella pystyttiin luopumaan manuaalisesta työvuorojen suunnittelusta ja työaikakirjanpidosta. Liukuvassa työajassa oleville otetiin käyttöön uusi työajanseurantajärjestelmä, jonka käyttöä laajennettiin myös muille ammattiryhmille. Työturvallisuusjärjestelmän käyttö on vakiintunut ja se systematisoi myös psykososiaalisten työsuojeluriskien arviointia. Lounas- ja virkistysetujen tarjoamisessa luovuttiin fyysisistä seteleistä ja siirryttiin sähköiseen palveluun vuoden alusta alkaen. Uutena henkilöstöetuutena alettiin tarjota toukokuusta lähtien suuren suosion saavuttanutta työsuhdepolkupyöräetua. Lisäksi otettiin käyttöön henkilöstön vapaa-ajan mökkien kalenterivaraukset verkkokaupasta ja verkkomaksaminen.
– Prosessien sähköistäminen tehostaa toimintaa ja vapauttaa etenkin esihenkilöiden työaikaa muuhun johtamiseen. Pitkällä aikavälillä myös henkilöstötarve voi vähentyä, henkilöstöjohtaja Kalliosaari esittää.
Porvoon kaupungin henkilöstöohjelman ja työsuojelun toimintaohjelman mukaisesti kaupungin tavoitteena on olla paras työpaikka työntekijöilleen. Henkilöstöohjelmassa sovittujen toimenpiteiden toteutumista seurataan henkilöstöraportin yhteydessä ja raportti on koottu sen mukaisesti.
Kaupunginhallitus käsittelee henkilöstöraporttia kokouksessaan 31.3.2025.