Siirry sisältöön

Porvoon keskeisten kaupunkialueiden osayleiskaavatyölle valitaan tavoitteellinen rakennemalli

Porvoon keskeisten kaupunkialueiden osayleiskaavatyössä valitaan seuraavaksi rakennemalli, joka määrittelee yhdyskuntarakenteen kehittämisen päälinjaukset ja ohjaa kaavaluonnoksen laadintaa. Kaupunkisuunnittelu on laatinut tavoitteellisen rakennemallin ”Unelmien Porvoo 2050”, joka on yhdistelmä rakennemalleista Kaksi asemaa – yksi kaupunki sekä Uudet naapurit.

Kaupunkikehityslautakunta käsittelee 17.9. kokouksessaan keskeisten kaupunkialueiden osayleiskaavan jatkotyön pohjaksi tulevia maankäytön tavoitteita sekä tavoitteellista rakennemallia ”Unelmien Porvoo 2050”.

Osayleiskaavalla ratkaistaan, miten Porvoon keskustan ja sen läheisten kaupunkialueiden maankäyttöä kehitetään seuraavan 30 vuoden aikana.

Osayleiskaavan laadinta on monivaiheinen suunnittelu-, vuorovaikutus- ja päätöksentekoprosessi, jolle maankäyttö- ja rakennuslaki antaa yleiset puitteet. Valmistelutyötä on tehty tiiviisti kaupungin luottamushenkilöiden, asukkaiden ja muiden sidosryhmien kanssa mm. erilaisten selvitysten, kyselyiden, rakennemallien, työpajojen ja asukastilaisuuksien avulla.

Osayleiskaavatyön kuluessa on valmisteltu neljä erilaista rakennemallia: Kuninkaanportin kukoistus, Kaksi asemaa – yksi kaupunki, Uudet naapurit ja Reippaasti laajentuen. Malleista tehtiin selvästi erilaisia keskenään, jotta on voitu tutkia vaihtoehtoisia kehityspolkuja. Malleille on tehty erilaisia vaikutusten- ja riskienarviointeja.

Kaavaluonnos nähtäville alkuvuodesta 2025

Rakennemallin valinta etenee kaupunkikehityslautakunnan kautta kaupunginhallitukseen ja kaupunginvaltuustoon. Tavoitteellinen rakennemalli linjaa yhdysrakenteen kehittämisen periaatteet ja ohjaa kaavaluonnoksen laadintaa.  Arvioinneissa ja malleista saadun palautteen perusteella parhaaksi vaihtoehdoksi osoittautuvat Kaksi asemaa – yksi kaupunki sekä Uudet naapurit -rakennemallit.  Näiden mallien pohjalta on nyt tehty yhdistelmämalli, tavoitteellinen malli ”Unelmien Porvoo 2050”, joka yhdistää edellä mainitun kahden mallin parhaita puolia ja joka vastaa paremmin myös näihin malleihin liittyviin haasteisiin. Tämän pohjalta valmistellaan kaavaluonnos, joka on tarkoitus asettaa nähtävillä alkuvuodesta, minkä jälkeen on vuorossa uusi vuorovaikutusvaihe asukastyöpajoineen. Saadun palautteen perusteella tehdään varsinainen kaavaehdotus, joka etenee hyväksyttäväksi kaupunginvaltuustoon asti.

Keskeisten kaupunkialueiden osayleiskaavan alue kattaa Porvoon kaupunkimaisesti rakennetun alueen sekä sen ympärillä olevan kehysalueen. Tällä alueella asuu noin 40 000 asukasta, joka on noin 80 prosenttia koko Porvoon väestöstä. Vaikka keskeisten kaupunkialueiden osayleiskaava kattaa vain osan Porvoon kaupungin alueesta, osayleiskaavatyö vaikuttaa koko Porvoon kehitykseen ja kaikkien porvoolaisten arkeen pitkällä tähtäimellä. Uusi osayleiskaava korvaa vuonna 2004 voimaan tulleen Porvoon keskeisten alueiden osayleiskaavan.