Siirry sisältöön

Porvoossa todettujen muutaman EHEC-tartunnan alkuperä ei ole vielä selvinnyt

Tutkittavana olleista elintarvikenäytteistä ei ole tähän mennessä löydetty EHEC-bakteeria. Kaikista elintarvikkeista ei kuitenkaan ole saatu näytteitä ja bakteerit voivat olla hyvin epätasaisesti jakautuneet tuotteisiin. Jatkotartuntojen estämiseksi tärkeintä on hyvä käsihygienia.

Porvoon kaupungin ympäristöterveydenhuolto selvittää myös kyselyn avulla oireilun ja nautittujen elintarvikkeiden yhteyttä. Kysely suunnataan osalle Kevätkummun koulun ja Vårberga skolan oppilaista.

 – Kyselyn onnistumisen kannalta on tärkeää, että saamme vastauksia sekä oireettomilta että oireita saaneilta oppilailta, toteaa elintarvikevalvonnan päällikkö Seija Heikkinen.

Aikaisemman tiedotteen mukaisesti tilanteen selvittämisen ajaksi kyseisten koulujen kouluruokailusta on poistettu pilkotut tuorevihannekset syyslomaan asti.

Kaikkia Kanteletalon tai Vellamon tiloissa käyneitä pyydetään noudattamaan erityisen huolellista käsihygieniaa wc-käyntien ja ruokailujen yhteydessä.

Porvoon kaupungin kouluihin ja päiväkoteihin ateriat toimittaa Porvoon kaupungin keskuskeittiö. Tuoretuotteet tilataan kilpailutetuilta toimittajilta suoraan koulujen keittiöihin. Esimerkiksi hyvinvointialueen hoitamiin vanhusten palvelutaloihin ateriat toimittaa hyvinvointialueen omat keittiöt.
EHEC-bakteeri on suolistobakteeri. Bakteeri voi aiheuttaa ruokamyrkytyksen, mutta se erittyy myös tartunnan saaneen suolistossa ja sitä kautta se voi tarttua ihmisestä toiseen. EHEC-bakteeri aiheuttaa osalle altistuneista suolistotulehduksen, jonka oireina on mm. ripuli ja vatsakrampit. Osalla sairastuneista esiintyy veriripulia.

Rakennuksissa vierailleita ja lasten huoltajia kehotetaan olemaan yhteydessä

Jos tiloissa käyneillä on ollut vatsaoireita tai ripulia ajalla 22.9.– 9.10. ota yhteyttä terveyshuoltoon puhelimitse tai HyVä-digin kautta ohjeiden saamiseksi:

  • Kerro yhteydenoton alussa, että asia on päivystysluontoinen.
  • HyVä-digi -chatpalvelu auttaa maanantaista perjantaihin kello 8.00–19.30 ja lauantaisin kello 9.00–14.30. HyVä-digin löydät hyvinvointialueen verkkopalvelun https://itauusimaa.fi etusivulta.
  • Terveysaseman puhelinnumero on 019 5600 400.
  • Koulu- ja esikouluikäisten osalta ota yhteyttä kouluterveydenhuoltoon, ensisijaisesti Wilma -viestillä tai tarvittaessa puh. 040 188 2424.
  • Päiväkoti-ikäisten lasten osalta ota yhteyttä terveysasemaan joko HyVä-digin chatpalvelun kautta tai puhelimitse
  • Jos iltaisin tai viikonloppuisin HyVä-digin ollessa suljettuna uutena oireena on tullut veriripulia, tulee olla yhteydessä sairaalan päivystykseen numerossa 116 117.

THL: Mikä on EHEC?