Siirry sisältöön

Porvoossa voi kohta tienata rahaa kaivonkansia bongaamalla

Porvoon kaupunki ryhtyy elokuussa kartoittamaan sadevesikaivoja Crowdsorsa-mobiilipelin avulla. Paikalliset pääsevät tienaamaan rahaa etsimällä ja kuvaamalla pelialueelta ensimmäisenä löytämiään kaivonkansia.

Nainen kuvaa kännykällä kaivonkantta kadulla.

Kuka tahansa voi osallistua tempaukseen lataamalla älypuhelimeensa ilmaisen Crowdsorsa-mobiilipelin. Pelissä käynnistyy lauantaina 3.8. klo 10 tehtävä, jossa käyttäjät liikkuvat ympäri Porvoota valokuvaten löytämiään ritilä- ja kitakaivonkansia. Jokaisesta uudesta havainnosta saa pelaaja 30 sentin palkkion.

– Tehtävän edetessä pelin kartta täyttyy reaaliajassa kaivonkansi-ikoneista, joista pelaajien on helppo nähdä, mitä muut ovat jo löytäneet ja missä päin Porvoota riittää vielä kartoitettavaa. Ajoissa liikkeellä olevat aktiiviset pelaajat voivat päästä tehtävässä jopa 20 euron tuntiansioihin, kertoo Crowdsorsan toimitusjohtaja Toni Paju.

Tempauksen tarkoituksena on tuottaa Porvoon kaupungille tarkka ja ajantasainen tietokanta sen hulevesikaivoista, joita on vuosikymmenten saatossa ilmestynyt ympäri kaupunkikuvaa. Niitä on löydettävissä Porvoosta arviolta noin 12 000, joten palkkioitakin on siis jaossa yhteensä tuhansia euroja.

– Tämä on hieno mahdollisuus sekä kaupunkilaisille että kaupungille. Kaupunkilaiset voivat ansaita rahaa ja samalla tuottaa kaupungille arvokasta dataa hulevesikaivojen sijainnista. Sanoo Porvoon kaupungin kunnossapitopäällikkö Keijo Lehtikangas.

Kaivonkansikartoitukseen pääsee tutustumaan jo etukäteen Crowdsorsa-sovellukseen luodussa tehtävässä. Tehtävä päättyy, kun pelaajat ympäri Porvoota lakkaavat tekemästä enää uusia havaintoja.

Ritiläkaivonkansi vasemmalla, kitakaivonkansi oikealla.
Pelissä kartoitetaan kuvan kaltaisia sadevesikaivoja – oikeammin hulevesikaivoja, eli kadulla vaakatasossa olevia ritiläkaivoja ja katukiveyksen reunassa olevia kitakaivoja, mutta ei umpinaisia kaivonkansia.

Mikä on Crowdsorsa?

Crowdsorsa on tamperelainen startup-yritys, jonka konsepti on otettu käyttöön neljässä maassa. Crowdsorsa-mobiilipeli on kehitetty datankeruun ja mikrotöiden joukkoistamiseksi kuntalaisille. Pelillä on kartoitettu ennätysvauhtia muun muassa katuja, pyöräteitä, kaivonkansia ja puistonpenkkejä. Porvoossa sovellusta kokeiltiin ensimmäistä kertaa viime syksynä haitallisten vieraslajien torjunnassa.