Siirry sisältöön

Raportti esittää, että Taidehallin ja taiteen roolia Taidetehtaalla vahvistettaisiin

Elinvoimalautakunnalle esitellään kokouksessa 12. joulukuuta tila- ja toimintavisio Taidetehtaalla sijaitsevan Taidehallin kehittämisestä. Porvoon kaupungin tilaamassa raportissa on muun muassa määritelty näyttelytilan ydin- ja oheistoimintaa, tarkasteltu asiakasryhmiä, toiminnan kehittämisen vaatimien lisätilojen käyttöä sekä tarkasteltu verrokkikohteita Suomessa ja muissa Pohjoismaissa.

Raportissa esitetään Taidehallille toiminta- ja tilavisio, jonka mukaisesti Taidehallin ja taiteen roolia Taidetehtaalla vahvistettaisiin.

Materiaali raporttia varten on kerätty kyselyin, haastatteluin sekä erilaisissa työpajoissa.

– Taidehallin roolin kehittäminen on saumaton ja synergiaetuja tuottava osa koko Taidetehtaan toiminnan kehittämistä. Taidehallista voitaisiin kehittää taidemuseon korvaava taiteen toimija, joka olisi kokoelmatyöhön ja tutkimustyöhön keskittyviä museoita ketterämpi ja kustannustehokkaampi, kulttuuripalveluiden päällikkö Susann Hartman sanoo.

– Löydettyjen ratkaisujen kautta Porvoo voisi nostaa merkitystään taidekaupunkina ja kasvattaa uudistuksen myötä Porvoon vetovoimaa ja pitovoimaa, asukkaiden hyvinvointia, elinvoimaa ja vahvistaa matkailun tuottamia aluetalousvaikutuksia. Samalla kehitettäisiin Taidehallin oman ansainnan kykyä, vapaa-aikajohtaja Minna Särelä sanoo.

Nopeitakin toimia tehtävissä alkuun pääsemiseksi

Raportin mukaan kehittämistyön alkuun pääsemiseksi on löydettävissä resurssitehokkaita, nopean toiminnan ratkaisuja. Niitä olisivat muun muassa: sisääntulon kokemuksen ja toimitilojen löydettävyyden parantaminen, Taidehallin identiteetin ja visuaalisen ilmeen kehittäminen ja nostaminen näkymään viestinnässä, markkinoinnissa, tiloissa ja opasteissa, Taidetehtaan tapahtumatoiminnan hiljaisina aikoina salien käyttö Taidehallin näyttelyille ja toiminnalle, yhteistyö matkailutoimijoiden kanssa ja rahoituksen hakeminen sopivien kumppaneiden kanssa.

Porvoon kaupungilla on voimassa oleva 20-vuotinen vuokrasopimus Taidetehtaan tiloissa. Vuokrasopimuksesta on jäljellä vielä kahdeksan vuotta. Elinvoimalautakunta päätti huhtikuussa 2024, että Taidetehtaan toimintamalli on jatkossakin niin kutsuttu hybridimalli, jossa kaupallinen ja julkinen toiminta kohtaavat. Samalla lautakunta valtuutti viranhaltijat valmistelemaan päätöksentekoa varten vision sekä Taidetehtaan että sen tiloissa toimivan Taidehallin tulevaisuudesta. Elinvoimalautakunnalle nyt esiteltävä Taidehallin tila- ja toimintavisio on väliraportti koko Taidetehtaan tulevan toimintamallin suunnittelussa.

– Nyt valmistunut raportti antaa meille hyvän pohjan tulevan toiminnan tarkastelemiselle ja vision kirkastamiselle, mutta haluamme vielä jatkaa ja laajentaa nyt tehtyä selvitystyötä ja esitettyjä visioita koskemaan koko Taidetehtaan kokonaisuutta, toimintamallia ja tiloja, Taidetehtaalla toimivan Event Factoryn toimitusjohtaja Anders Lindholm-Ahlefelt toteaa.

Koko Taidetehtaan tulevaisuutta muotoillaan seuraavaksi Aalto-yliopiston kanssa

Koko Taidetehtaan kokonaisuuden osalta selvitystyötä jatketaan vielä Aalto-yliopiston kanssa räätälöitynä opiskelijatyönä. Joulu-helmikuulle ajoittuva yhteistyöprojekti keskittyy hahmottamaan Taidetehtaan tulevaisuuden toimintamalleja ja näiden aluetaloudellisia vaikutuksia sekä mitä eri toimintamallit vaatisivat toteutuakseen. Nyt valmistunutta Taidehallin tila- ja toimintavisiota hyödynnetään osana työn lähdemateriaalia, mutta se ei rajoita opiskelijoita Taidetehtaan visiotyössä annettavia johtopäätöksiä.

Aalto-yliopiston kanssa yhteistyössä laadittavat Taidetehtaan tulevaisuuden toimintamallit tuodaan elinvoimalautakunnan päätöksentekoon kevään 2025 aikana.