Runeberg-kirjallisuuspalkinto Marisha Rasi-Koskiselle
Runeberg-kirjallisuuspalkinto myönnettiin 5. helmikuuta kirjailija Marisha Rasi-Koskiselle romaanista REC (S&S).
Runeberg-kirjallisuuspalkinto myönnettiin 5. helmikuuta kirjailija Marisha Rasi-Koskiselle romaanista REC (S&S).
Palkinnon saajan valitsi kahdeksan ehdokkaan joukosta raati, johon kuuluivat kirjailija Sinikka Vuola, kriitikko Marissa Mehr ja kirjallisuudentutkija, FT Julia Tidigs.
Raadin mukaan Marisha Rasi-Koskisen romaani REC on harvinaisen rohkea proosaluomus, kerrontaa, muotoa ja tilallisuutta yhdistävä ja testaava taideteos, joka muistuttaa tarinankerronnan vaarallisesta potentiaalista. REC on myös peli, silmänkääntötemppu, vakava leikki, mysteeri ja elämys, joka avautuu uusilla lukukerroilla erilaisena.
REC on tamperelaisen Rasi-Koskisen (s. 1975) kuudes kaunokirjallinen teos. Hän on ollut kerran aiemmin Runeberg-palkintoehdokkaana, vuonna 2014 novellikokoelmallaan Vaaleanpunainen meri.
Runeberg-palkinto jaetaan Porvoossa 5.2. kello 13 alkaen. Koronarajoitusten vuoksi tilaisuus on suljettu, mutta sitä voi seurata suorana striimauksena osoitteesta uusimaa.fi
Iltapäivän aikana on luvassa myös toinen striimi, jossa raadin puheenjohtaja Sinikka Vuola haastattelee Marisha Rasi-Koskista.
Lisätietoja:
Runeberg-raadin sihteeri Samu Karvala
puh. 050-3307166
samu.karvala@media.fi
Runeberg-palkinto on sanomalehti Uusimaan, Porvoon kaupungin, Suomen Kirjailijaliiton, Suomen arvostelijain liiton ja Finlands svenska författareföreningin kirjallisuuspalkinto. Palkinto on perustettu vuonna 1986. Palkinto jaetaan vuosittain Porvoossa kansallisrunoilija Johan Ludvig Runebergin päivänä 5. helmikuuta. Palkintosumma on 20 000 euroa.
RUNEBERG-PALKINTOPUHE PORVOOSSA 5.2.2021
Arvoisa yleisö!
Vuosi 2020 on ollut meille kaikille poikkeuksellinen ja haastava. Toisaalta koronan vuoksi meitä yhdistää myös syvempi ymmärrys paitsi vastuusta myös yhteisöllisyydestä ja jakamisesta. Tällaisena aikana kirjallisuuden ja taiteen merkitys on korostunut entisestään.
Runeberg-palkintoa voivat tavoitella kaikkien suomeksi ja ruotsiksi kirjoitetun kaunokirjallisuutemme lajien edustajat. Juuri siksi, että kyseessä on maamme kirjallisuuspalkinnoista laajakirjoisin, oli hienoa nähdä, että esilistan julkistamisesta vaikuttaa jo muodostuvan perinne. Monien lajien ja tyylien joukosta on erinomaisen tärkeää nostaa lukusuosituksina useita teoksia.
Palkintoraatimme sai luettavakseen ehdokasettelun kahdeksan kärjen. Kiitos esiraadille sekä kirjailijoille, että saimme lukea nämä teokset, jotka ilmensivät tekijöidensä persoonallisia taiteellisia näkemyksiä.
Raati on päättänyt myöntää vuoden 2021 Runeberg-palkinnon Marisha Rasi-Koskiselle romaanista REC, jonka on kustantanut S&S. Raadin mielestä REC on harvinaisen rohkea proosaluomus, kerrontaa, muotoa ja tilallisuutta yhdistävä ja testaava taideteos, joka muistuttaa tarinankerronnan vaarallisesta potentiaalista. Rasi-Koskisen romaanissa tarkastellaan vallankäyttöä sekä ihmissuhteissa että kerronnan tasolla, ja teoksen päähenkilö lienee loppujen lopuksi fiktio itse.
Monikerroksisen romaanin sisään upotettu Möbiuksen nauha on luettavissa koko teosta edustavaksi vihjeeksi: miten sisäpuoliset konstruktiot päätyvät yhtäkkiä ulkopuolelle, kuin silmänkääntötempussa. Oikeastaan REC onkin peli, häikäisevä, hämäävä, ajatteleva ja manipuloiva peli. Sen ihmissuhdedynamiikka hakeutuu kolmioihin, halun jännitteiseen asetelmaan, mikä myös osaltaan laajenee tulkinnaksi romaanista eroottisena pelinä.
REC herättää lukijassa monenlaisia tunteita, kiinnostavasti jopa pelkoa: romaanin kauhu on sisäistä kauhua, jonka alkuperä on muukalaisuutemme torjutussa ja kaameassa tuttuudessa – REC vaikuttaa peilaavan unheimlichin käsitettä eri tavoin.
Vaikka REC on älyllisesti haastava, se on kielellisesti selkeäsanainen ja lähestyttävä. Marisha Rasi-Koskisen taidonnäyte on hurja, vakava leikki, mysteeri ja elämys, joka avautuu uusilla lukukerroilla erilaisena – eikä lukijakaan välty muutokselta.
Lämpimät onnittelut voittajalle!
Runeberg-palkintoraati:
kirjailija, kriitikko Marissa Mehr
kirjallisuudentutkija, kriitikko Julia Tidigs
raadin puheenjohtaja, kirjailija Sinikka Vuola