Siirry sisältöön


Runebergin päivää vietetään helmikuussa laajasti ja monipuolisella ohjelmalla

Kansallisrunoilija J. L. Runebergin syntymäpäivää juhlitaan tänä vuonna Porvoossa laajasti ja monipuolisella ohjelmalla.

Runebergin päivän soihtukulkue.

– Yleisölle on tänä vuonna tarjolla paljon ohjelmaa, johon on vapaa pääsy. Ohjelmasta löytyy kirjailijatapaamisia, näyttelyä, työpajaa, Runeberg -aiheisia konsertteja, kuorolaulua ja tunnelmallista soihtukulkuetta, kertoo kulttuuripalveluiden tuottaja Thomas Weissman.


Runebergskören BSBn näyttävä juhlakonsertti Tuomiokirkossa

Runebergskören BSB viettää vuonna 2023 kuoron 100-vuotisjuhlavuottaan. Juhlavuoden aikana kuoro järjestää yhteistyössä kulttuuripalveluiden ja Porvoon ruotsinkielisen seurakunnan kanssa näyttävän Det var då -juhlakonsertin Porvoon Tuomiokirkossa lauantaina 4. helmikuuta klo 18. Konsertissa kuullaan Runebergin teksteihin sävellettyjä kappaleita. Konserttiin on vapaa pääsy.


Runeberg-aiheinen konsertti ja kunniamerkkityöpaja kotimuseossa

Lauantaina 4. helmikuuta klo 10–13 järjestetään kaikille avoin kunniamerkkityöpaja J. L. Runebergin kotimuseon renkituvassa sijaitsevassa pajatilassa, pajaan on vapaa pääsy.
Iltapäivällä klo 14 kotimuseon päärakennuksessa on konsertti, jossa Runebergien perhetuttu Natalia Linsén (Theresa Laurikka, sopraano) laulaa Runebergin runoihin sävellettyä musiikkia ja ystävätär Augusta Söderström (Anna Kulmala, pianisti) säestää. Konsertti kuuluu sisäänpääsylipun hintaan.


Kotimuseo kutsuu kaikkia tervetulleeksi nauttimaan juhlatunnelmasta Runebergin päivänä

Runebergin päivän juhlinnat huipentuvat J. L. Runebergin kodissa sunnuntaina 5. helmikuuta. Museo on juhlapäivänä auki tavallista pidempään klo 10–19 ja museoon on silloin vapaa pääsy kaikille. Kotimuseo tarjoaa päivän aikana opastuksia tasatunnein kolmella eri kielellä. Museossa avautuu Porvoon museon ja Porvoon kaupungin yhteistyönä tuottama erikoisnäyttely Koko kansan Runeberg. Se tutustuttaa meidät kansallisrunoilija J. L. Runebergin muistamisen perinteeseen ja historiaan. Näyttely avautuu jo 4. helmikuuta.
– Kotimuseossa on Runebergin päivänä ainutlaatuinen tunnelma ja päivä huipentuu siihen, kun soihtukulkue ja mieskuoro Runebergskören saapuu museon edustalle Runeberginkadulle perinteiden mukaan klo 18.15 esiintymään. Suosittelen lämpimästi tulemaan paikan päälle tätä kokemaan. Tarjolla on myös Runebergin torttuja ja lämmintä mehua, kertoo kotimuseon museohoitaja Laura Svärd.

Runebergin torttuja 500 ensimmäiselle kävijälle Runebergin päivänä

Juhlapäivän kunniaksi kotimuseon sisäpihalla on lämmintä mehua ja Runebergin torttuja tarjolla 500 ensimmäiselle kävijälle Runebergin päivänä. Tarjoilu alkaa ennen soihtukulkueen saapumista klo 16 ja päättyy klo 19.
Tunnelmallinen soihtukulkue kulkee kansallisrunoilijan muistomerkkien kautta kotimuseolle
Perinteinen soihtukulkue lähtee Porvoon VPK:n talolta klo 17.30. Kulkueen reitti kulkee Runebergin haudan kautta Runebergin puistoon ja sieltä J.L. Runebergin kotimuseolle.
Illan päättää Runebergskören BSB, joka esiintyy museon edustalla Runeberginkadulla noin klo 18.15. ja sisällä Runebergin salissa noin klo 18.30.


Runeberg-kirjallisuuspalkinto esillä vahvasti Porvoon pääkirjastossa

Runebergin päivän ympärillä on pääkirjastossa tarjolla paljon avointa ohjelmaa yleisölle. Aikaisemmat Runeberg-kirjallisuuspalkinnon saajat vierailevat pääkirjastossa kertomassa teoksistaan.
Marisha Rasi-Koskinen kertoo romaanistaan REC keskiviikkona 25.1. klo 17.30 ja Quynh Tran saapuu Malmöstä keskustelemaan teoksestaan Varjo ja viileys torstaina 2.2. klo 17.30.
– Edellisvuosien Runeberg-kirjallisuuspalkinnon saajat eivät poikkeusolosuhteiden takia päässeet vierailemaan kirjastossa. Olemme hyvin iloisia siitä, että pystymme nyt jälkikäteen korjaamaan tilanteen ja järjestämään tilaisuuden, jossa lukijat pääsevät tapaamaan kirjailijoita, kertoo tapahtumista vastaava kirjastonhoitaja Sanni Saarinen.
Tiistaina 7.2. pääkirjastossa vietetään Runeberg-iltaa klo 17.30. Tomi Pulkkinen Trio tulkitsee Runebergin runoja romanttisen folk-soulin tahdissa. Illan aluksi julistetaan yleisön äänestämän Varjo-Runeberg-äänestyksen voittaja ja juhlistetaan sitä kahvitarjoilun kera.


Kirjailijat vierailevat kouluilla

Runebergin päivän perinteiseen ohjelmaan kuuluvat myös koulujen kirjailijavieraat. Kirjailijoita tulee sekä suomen- että ruotsinkielisiin kouluihin kertomaan teoksistaan ja kirjailijan ammatista. Tänä vuonna kirjailijavieraan saavat Linnajoen koulu, Pääskytien koulu, Hinthaaran koulu, Jokilaakson koulu, Huhtisen koulu, Lyceiparkens skola, Strömborgska skolan, Hindhår skola, Grännäs skola, Kvarnbackens skola.


Kirjailijoita palkitaan

Runeberg Junior -lastenkirjallisuuspalkinnon voittaja julkistetaan 2.2.2023 klo 10 pääkirjaston isossa salissa. Voittajan valitsee lapsiraati. Raadissa on yhteensä noin 150 porvoolaista lasta esikouluista ja vuosiluokilta 1–2.
Palkintojuhliin osallistuvat palkinnon voittaja, lapsiraatilaiset, fanfaariyhtye ja Ihmeellinen Improduo. Tapahtumassa juhlitaan lastenkirjallisuutta iloisella ja hauskalla tavalla.
10 000 euron palkinnon myöntävät Porvoon kaupunki ja Östnyland / KSF Media. Yleisö on tervetullut seuraamaan tilaisuutta.
Runeberg-kirjallisuuspalkinto jaetaan 5. helmikuuta kaupungintalolla kutsuvierastilaisuudessa klo 13. Palkinnon jakavat sanomalehti Uusimaa ja Porvoon kaupunki, palkintosumma on 20 000 euroa.


Runeberg-aiheista digitaalista kulttuuritarjontaa tarjolla kaiken ikäisille

Suositut Runebergin päivään liittyvät kaksikieliset digitaaliset sisällöt ovat saatavilla helmikuun ensimmäisellä viikolla maanantaina 30. tammikuuta lähtien.

  • Runebergin päivän viettoa kotimuseossa
  • Torttupaja: Runebergin torttuja Fredrika Runebergin reseptillä
  • Satuhetki Mauri Kunnaksen kirjasta ”Koiramäen Martta ja Ruuneperi”
  • Kävelyretki Porvoossa: Runebergien jalanjäljillä
  • Virtuaalinen museokäynti


Yleisölle avoin ohjelma Runebergin viikolla:

25.1. klo 17.30 Kirjailijatapaaminen: Marisha Rasi-Koskinen kertoo romaanistaan REC, pääkirjasto. (Vapaa pääsy)
2.2. klo 10 Runeberg Junior palkinnonjako pääkirjastossa klo 10 (Vapaa pääsy)
2.2. klo 17.30 Kirjailijatapaaminen: Quynh Tran saapuu Malmöstä keskustelemaan teoksestaan Varjo ja viileys, pääkirjasto. (Vapaa pääsy)
4.2. Näyttely avautuu: Koko kansan Runeberg – näyttely kotimuseossa.
4.2. klo 18 Runebergskören BSB konsertti – Det var då Tuomiokirkossa (vapaa pääsy)
4.2. klo 10 Kunniamerkkityöpaja, kotimuseon pajatilassa (vapaa pääsy)
4.2. klo 14 Konsertti: Theresa Laurikka ja Anna Kulmala, kotimuseossa (sisäänpääsyn hinnalla 8/6/0€)
5.2. klo 10–19 Runebergin päivän viettoa kotimuseossa (vapaa pääsy)

  • Koko kansan Runeberg -näyttely auki
  • Opastuksia kolmella kielellä tasatunnein
  • Lämmintä mehua ja Runebergin torttuja tarjolla klo 16–19
  • klo 18.15 Soihtukulkue saapuu kotimuseon eteen Runeberginkadulle kuoron kanssa esiintymään.
  • klo 18.30 pienempi kuororyhmä esiintyy kotimuseon sisällä.


7.2. klo 17.30 Konsertti: Tomi Pulkkinen Trio tulkitsee Runebergin runoja romanttisen folk-soulin tahdissa. Illan aluksi julistetaan yleisön äänestämän Varjo-Runeberg-äänestyksen voittaja ja juhlistetaan sitä kahvitarjoilun kera. Pääkirjasto. (Vapaa pääsy).