Selvitys: Porvoossa rajallisesti paikkoja teollisen kokoluokan aurinkovoimaloille
Porvoosta löytyy rajallisesti alueita, jotka soveltuvat suurille aurinkovoimaloille, osoittaa uusi selvitys. Kaupunkikehityslautakunta käsittelee aurinkovoimalaselvitystä ja periaatteita, jotka ohjaavat aurinkovoimaloiden sijoittamista tulevaisuudessa.
Porvoon kaupunki teetti syksyllä 2024 selvityksen aurinkovoimaloiden mahdollisuuksista ja vaikutuksista maankäyttöön. Tavoitteena oli löytää aurinkovoimaloille sopivat alueet samalla minimoiden niiden haittavaikutukset. Osana selvitystä tehtiin myös asukaskysely.
Porvoosta on löydettävissä melko rajallisesti teollisen kokoluokan aurinkovoimaloille soveltuvia alueita, koska asutusta on paljon ja alueella on paljon erilaisia luonto-, maisema- ja muita ympäristöarvoja. Selvityksen mukaan avoimet alueet, jotka sijaitsevat kauempana asutuksesta, olisivat lähtökohtaisesti soveltuvimpia alueita aurinkovoiman tuotannolle. Kilpilahden läheisyydestä löytyi parhaiten teollisuuden kokoluokan aurinkovoimaloille soveltuvia alueita.
– Selvityksessä tunnistettiin 11 esimerkkialuetta yli 15 hehtaarin aurinkovoimaloille. Esimerkkialueet eivät millään tavalla sido maanomistajia, mutta osoittavat, että Porvoosta löytyy sijainteja, joissa esitettyjen periaatteiden vaatimukset täyttyvät. Selvitys ei määritä, että näihin kohteisiin olisi suunnitteilla aurinkovoimala. Jos tunnistetulla esimerkkialueella aurinkovoimalahanke etenee, alueiden rajaukset ja mahdolliset vaikutukset tulee tarkastella tätä selvitystä yksityiskohtaisemmin, yleiskaavapäällikkö Maija-Riitta Kontio kertoo.
Osana selvitystä laadittiin periaatteet, jotka olisivat ohjeena yli 15 hehtaarin kokoisten aurinkovoimaloiden sijoittamiselle Porvoon alueella, kun osayleiskaavoja, asemakaavoja, ja muita suunnitelmia ja ratkaisuja valmistellaan päätettäväksi.
Periaatteet
- Alueet, jotka ovat merkityksellisiä luonnon kannalta tai jotka on määritelty arvokkaiksi maisema-alueiksi tai arvokkaiksi kulttuuriympäristön alueiksi, eivät sovellu aurinkovoimaloiden sijoituspaikoiksi.
- Vähintään 200 metrin etäisyys asuinrakennuksiin ja loma-asuntoihin sekä Natura- ja luonnonsuojelualueisiin, ja vähintään 500 metrin suojavyöhyke arvokkaisiin maisema-alueisiin
- Porvoossa pohjavesialueille ei tule sijoittaa aurinkovoimaloita.
- Yhtenäiset laajat metsäalueet tai metsäalueet, joilla on erityisiä ympäristöarvoja, eivät sovellu aurinkovoimaloiden sijoituspaikoiksi.
- Metsäalueille sijoittamista tulisi pääsääntöisesti välttää.
- Korkeintaan 2 km etäisyys sähköverkkoon.
– Teollisen kokoluokan aurinkovoimalan sijoittaminen vaatii kuitenkin aina tapauskohtaista harkintaa. Esitetyistä periaatteista voidaan tapauskohtaisesti poiketa, esimerkiksi asutuksen suojavyöhykkeestä tarkemman vaikutustarkastelun ja asianmukaisten lieventävien toimien, kuten maisemoinnin, avulla, kaavoittaja Johannes Korpijaakko kertoo.