SKAPA Porvoo-Sipoo -pilotti menestys – toiminta laajenee kouluihin
SKAPA-taidekarusellit ovat pyörineet varhaiskasvatuksessa syyslukukaudella 2024. Kolmen kuukauden ajan kuusi päiväkotia Porvoossa ja Sipoossa on saanut leikin muodossa kokea erilaisia taide-elämyksiä.
Toiminta laajenee vuonna 2025 perusopetukseen, jolloin kolme kyläkoulua Sipoossa – Södra Paipis skola, Norra Paipis skola ja Borgby skola – sekä kaksi kyläkoulua Porvoossa – Sannäs skola ja Kullo skola – saa taidekasvattajia työskentelemään yhdessä luokanopettajien kanssa.
– Koulut ovat toivoneet varsinkin sellaisia taidemuotoja kuin draama ja sanataide, joten niitä ainakin tarjoamme niille, kertoo projektikoordinaattori Veronica Svenskberg.
– SKAPA Porvoo-Sipoon tavoitteena on selvittää, miten taideopetuksesta voitaisiin tehdä tasavertaisempaa ja saavutettavampaa. Olemme päättäneet keskittyä tuomaan taidetta suoraan päiväkoteihin ja kouluihin tavoittaaksemme mahdollisimman monta lasta ja antaaksemme heille mahdollisuuden kokea, mitä taiteen tekeminen voi tarkoittaa, Svenskberg sanoo.
– Haluamme myös auttaa päiväkotien ja koulujen henkilökuntaa saamaan työkaluja, joiden avulla he voivat sisällyttää enemmän taidetta jokapäiväiseen työhönsä. Samalla tulemme ehkä kannustaneeksi lapsia aloittamaan taideharrastuksen.
Kyse ei ole vain siitä, että lapset tutustuvat eri taidemuotoihin, vaan taiteen ja luovuuden on havaittu lisäävän hyvinvointia, yhteisöllisyyttä, osallistamisen menetelmiä, kielenoppimista ja osallisuutta.
SKAPA Porvoo-Sipoo tarjoaa kulttuurielämyksiä yli 1000 lapselle vuonna 2025
SKAPA Porvoo-Sipoon taidekasvattajat ovat työskennelleet päiväkodeissa omien taidemuotojensa parissa ja antaneet lapsille mahdollisuuden kokeilla esimerkiksi sanataidetta ja luovaa liikettä. Samalla henkilöstöllä on ollut tilaisuus saada taidekasvattajalta innoitusta ja oppia sekä työkaluja taiteen lisäämiseksi päiväkodin arkeen.
Syksyn aikana SKAPA-taidekarusellit-pilottihankkeeseen on osallistunut yhteensä 250 lasta ja noin 50 aikuista kuudesta päiväkodista. Tänä keväänä taidekarusellit tavoittavat entistä enemmän lapsia ja aikuisia, kun toiminta leviää molemmissa kunnissa yhteensä 28 päiväkotiin. Taidemuotoja, joihin lapset ja henkilökunta saavat tutustua, ovat muun muassa sirkus, kuvataide, luova liike ja arkkitehtuuri.
– Meillä oli onnistunut pilotti syyslukukaudella 2024. Palaute oli enimmäkseen myönteistä.
Henkilökunnalle oli ajoittain haastavaa heittäytyä leikkien maailmaan. Iloitsemme siitä, että kaikki ryhmät löysivät jotakin, minkä he voivat ottaa mukaansa päivittäiseen toimintaan. Henkilökunta on esimerkiksi saanut välineitä lasten kielenoppimisen tukemiseen luovan liikkeen ja tanssin avulla. Lapsilta saatu palaute on ollut erittäin myönteistä, sanoo projektikoordinaattori Aino Unkila.
– Taidekaruselleissa taidekasvattajat ovat työskennelleet kaupunkileikkimallin pohjalta, ja olemme kehittäneet sitä edelleen taideopetuksen tarpeisiin. Kaupunkileikissä lapset rakentavat yhdessä päiväkotien henkilökunnan kanssa kaupungin, jossa voi tapahtua mitä tahansa. Kaupungeista on tullut hyvin erilaisia, koska ne ovat aina perustuneet lasten mielikuvitukseen ja mielijohteisiin. Taidekasvattajat ovat täydentäneet ja tukeneet leikkiä omilla taidemuodoillaan, Unkila kertoo.
SKAPA Porvoo-Sipoo -hanketta rahoittaa Svenska kulturfonden ja sen tavoitteena on selvittää, miten taideopetuksesta voitaisiin tehdä saavutettavampaa ja tasavertaisempaa. Hanketta koordinoi Porvoon kaupungin kulttuuripalvelut, ja hankkeen ohjausryhmässä on edustaja molemmista kunnista.