Suomenkielisen koulutusjaoston kokous 13.2.2025
Suomenkielisen koulutusjaoston kokousti 13.2.2025 Peipon koululla.
Peipon koulun uudisrakentamisen suunnittelun eteneminen
Rakennuttajapäällikkö Tommi Mikkeli esitteli Peipon koulun korvaavan Gammelbackan kouluhankkeen suunnittelun etenemistä. Varsinaisten rakennustöiden suunnitellaan ajoittuvan pääosin vuosille 2026–2028. Uuden koulurakennuksen tilojen käyttöönotto on tällä hetkellä suunniteltu tapahtuvan vuoden 2028 alussa. Kirjasto- ja nuorisotilat sijoittuvat koulun välittömään läheisyyteen. Valmistuttuaan uusi koulu korvaa nykyisen Peipon koulun. Hankesuunnitelmassa uuden koulun mitoituksessa on oppilas- ja hoitopaikkoja 525. Kouluun sijoittuvat perusopetuksen luokat 1–6, valmistavan opetuksen luokkia, pienluokkia sekä esiopetusryhmiä.
Kaksikielisen englanti – suomi opetuksen pilotin käynnistäminen lukuvuodesta 2026–2027 alkaen Peipon koulussa
Porvoon kaupunki on selvittänyt englanninkielisen opetuksen tarvetta. Saatujen vastauksien perusteella voidaan arvioida, että englanninkielisen opetuksen kiinnostusta olisi riittävästi pilotoinnin käynnistämiseksi lukuvuodesta 2026–2027 alkaen ensimmäisen luokan oppilailla. Opetusryhmämäärät eivät merkittävästi kohoa, joten kustannusten osalta arvioidaan syntyvän lisäystä materiaaleista ja opettajien koulutukseen panostamisesta. Kustannusten ei tässä vaiheessa arvioida olevan merkittäviä. Kaksikielisen (englanti – suomi) opetuksen pilotti käynnistetään Peipon koulussa lukuvuoden 2026–2027 alusta. Suunnittelua varten perustetaan työryhmä, johon osallistuu perusopetuksen edustajien lisäksi myös esiopetuksen edustaja.
Linnajoen koulun ja Keskuskoulun yhdistymisen toiminnallinen käynnistäminen
Kaupunginvaltuusto on päättänyt kokouksessaan 11.12.2024, että Linnajoen koulusta ja Keskuskoulusta tehdään yhtenäiskoulu vuoden 2027 loppuun mennessä. Linnajoen koulun ja Keskuskoulun yhdistymisprosessia tekemään ja johtamaan palkataan pedagoginen asiantuntija ja perustetaan tarvittaessa suunnitteluryhmä. Hankesuunnitelma tehdään koulujen syyslomaan 2025 mennessä, jolloin se esitellään jaostolle. Pedagogisen asiantuntijan velvollisuus on esitellä suunnitteluvaiheen etenemistä säännöllisesti koulujen henkilöstöille, jotta kummankin koulun työyhteisöt voivat vaikuttaa lopputulokseen. Yhtenäinen peruskoulu aloittaa toimintansa 1.8.2027.
Aiheesta voi lukea lisää alla olevasta linkintä.
Perusopetuksen koulujen opetustunnit ja koulunkäynnin ohjaajaresurssi lv. 2025–2026
Suomenkielisten perus- ja lukiokoulutuspalveluiden aluerehtorit ovat valmistelleet perusopetuksen opetustunti- ja ohjaajaresurssia lukuvuodeksi 2025–2026. Valmistelun lähtökohtana on ollut nykytason säilyttäminen huomioiden kuitenkin tuntijaon, oppimisen tuen uudistuksen sekä monikulttuurisen opetuksen muutokset. Kokonaisuuden suunnittelussa on myös huomioitu oppilasmäärän kehittyminen, talouden ja tuottavuuden ohjelman säästötoimet sekä taloussuunnitelman 2025–2027 määrärahat. Nämä huomioiden on tavoitteena luoda edellytykset laadukkaan opetuksen järjestämiselle. Lukuvuonna 2025–2026 perusopetukseen voidaan käyttää yhteensä maksimissaan 7580 opetustuntia. Koulunkäynninohjaajatunteja on käytössä 2106. Kohdentamattomia opetustunteja varataan 50 sekä koulunkäynninohjaajatunteja 196. Nämä kohdennetaan aluerehtoreiden esityksestä erillisellä päätöksellä lukuvuoden 2025–2026 aikana.
Muut asiat käsiteltiin esityslistan mukaisesti.