Suunnittelija tähyää tulevaisuuteen
Edelfeltinrannan uusi asemakaava on pian porvoolaisten nähtävillä. Kaupunkisuunnittelupäällikkö pitää vuoropuhelua yhtenä työnsä tärkeimmistä asioista.

Soraa, kivenmurikoita, käännettyä maata, litteiksi länteiksi sulaneita lumikasoja ja loskaa. Alkukeväisenä tiistaina Edelfeltinrannan alue Porvoossa ei tunnu antavan vierailijalle aivan parastaan, olkoonkin että vanhat männyt sentään ovat hienoja.
“Tässä oli aiemmin vanha ammattikoulu, jonka huonokuntoiset rakennukset purettiin jo vuonna 2020”, esittelee Porvoon kaupunkisuunnittelupäällikkönä tammikuussa aloittanut Jarkko Lyytinen.
Kokeneella arkkitehdin superkatseellaan Lyytinen näkee harmaan kevätpäivän läpi tulevaisuuteen, jossa Edelfetinranta on 300 uuden asukkaan merellinen, viihtyisä ja ekologinen asuinalue. Alueen uuden asemakaavan valmistelu aloitettiin vuonna 2021 ja pian sen kolme viimeisintä versiota asetetaan esille kaupunkilaisten ja päättäjien kommentoitavaksi. Kaavaehdotukset ovat esillä kuukauden ja sinä aikana niitä saa vapaasti kommentoida.
“Eri versioilla haemme palautetta siitä, mitä ihmiset alueeseen kohdistuvista suunnitelmista pitävät”, Lyytinen kertoo.
Edelfeltinrannan kaavaversioiden kerrosalaneliömetrit vaihtelevat 15 000–25 000 välillä ja kaavaillut kerrosluvut kahdesta viiteen tai kahdesta seitsemään. Myös autojen pysäköintiä ajatellen on mietitty erilaisia vaihtoehtoja, kuten pihapysäköintiä, parkkitaloa tai maanalaista luolaa.
Yhteistä suunnitelmille sen sijaan on talojen sijoittuminen metsän keskelle, yhteisöllinen keskusaukioalue, ekologinen suunnittelu, merelliset maisemat sekä upeat ulkoilumahdollisuudet, jotka vetävät puoleensa. Talojen kivijalkojen toivotaan puolestaan houkuttavan erilaisia yrittäjiä ainakin uuden aukion ympärillä.
“Varsinkin kesäaikaan olisi mukavaa, jos täällä olisi jotain palvelujakin, esimerkiksi kahvilatoimintaa”, Lyytinen arvelee.
Alueen rannalle on sommiteltu venesatama, rantasaunoja sekä uimapaikka.
“Merenrantakohteena tämä tulee valmistuttuaan olemaan varmasti hyvin kiinnostava.”
Pitkän tähtäimen suunnittelua
Porvoon kaupunkisuunnittelua ohjaavat Porvoon kaupunkistrategia, pitkäaikainen maankäytön suunnitelma sekä myös ilmastostrategia. Esimerkiksi rakentamisen hiilijalanjälki, etätyömahdollisuudet ja sujuvat joukkoliikenneyhteydet pyritään huomioimaan kaikessa kaavoittamisessa.
Näin ollen myös Edelfeltinrannan asemakaavassa suunnittelun avainsanoja ovat olleet ilmastoviisaus ja hiilineutraalius.
“Pyrimme saamaan tänne hiiltä sitovia, toimitukseltaan vähäpäästöisiä puukerrostaloja, jotka toteutuessaan tukevat Porvoon ilmastotavoitteita. Päästöt huomioidaan jo rakennusvaiheessa esimerkiksi siten, että louhittua maa-ainesta ei kuljeteta pois, vaan se pyritään uusiokäyttämään alueella”, Lyytinen kertoo.
Jatkuvaa vuoropuhelua kaupunkilaisten kanssa
Kaavoittaminen on työtä, jossa oman kätensä jäljen näkee mahdollisesti vasta vuosien viiveellä. Lyytinen pitää kiinnostavana mahdollisuutena sitä, että omalla työllään luo elinympäristöjä paitsi nykyisille porvoolaisille, myös heille, jotka tulevat elämään alueella vasta sadan vuoden kuluttua.
“Porvoo on elinvoimainen ja kehittyvä alue. Meillä on paljon kiinnostavia kaavoitushankkeita, kuten keskustan tiivistäminen osayleiskaavassa. Viihdyn työssäni erinomaisesti”, Lyytinen sanoo.
Vaikka esimerkiksi Edelfeltinrannan asemakaavaehdotus, kuten kaavat yleensäkin, on esillä ainoastaan kuukauden, sanoo Lyytinen työnsä olevan jatkuvaa vuorovaikutusta ja keskustelua kaupunkilaisten ja päättäjien kanssa riippumatta siitä, missä vaiheessa projektit ovat.
Poimintoja kaavoituskatsauksesta
Kaupunkisuunnittelun yksikössä on hankkeita käynnissä jatkuvasti. Kaupunkisuunnittelu julkaisee vuosittain kaavoituskatsauksen, jossa kerrotaan vireillä olevista ja vireille tulevista hankkeista.
- Parhaillaan yksikkö tarkastelee esimerkiksi keskeisten kaupunkialueiden osayleiskaavaa ja tutkii, miltä Unelmien Porvoo vuonna 2050 voisi näyttää. Päätetty kaupunkistrategia ohjaa kohti tiivistä keskustaa, joka tarvitsee lisää myös kerrostalotontteja. Osayleiskaava on tarkoitus saada nähtäville vuoden 2024 aikana.
- Kokonniemen liikuntakeskuksen uusi asemakaava on valmistumassa. Alueelle tutkitaan nykyistä monipuolisempaa ja laajempaa urheilutoimintojen keskittymää. Kaupunginhallitus perusti maaliskuussa 2022 hankeyhtiön, edistämään alueen suunnittelua.
- Gammelbackan keskustassa tutkitaan koulun ja muiden julkisten palveluiden uudistamista sekä ostos- ja palvelukeskusympäristön kehittämistä täydennysrakentamisen keinoin.
- Meritullia koskevassa kaavassa tutkitaan kaupunkirakenteen tiivistämistä asuinrakentamisella, uuden päiväkodin sijoittamista sekä urheilupalveluiden sijoittamista alueelle. Asemakaavaluonnos on ollut nähtävillä ja uusi tulossa. Suunnittelun yhtenä tavoitteena on luoda viihtyisä, viherympäristönä laadukas ja kiinnostava kokonaisuus.
Teksti Elli Collan / Kuvaaja Samuli Skantsi