Taidehalli soi – luvassa on uutta, kokeilevaa ja yllättävää musiikkia
Soiva Taidehalli -konserttisarja tarjoaa laadukkaita ja monipuolisia musiikkielämyksiä koko kuluvan vuoden ajan. Konsertit järjestetään Porvoon Taidehallin tilassa Taidetehtaalla nykytaidenäyttelyiden rinnalla. Vuoden 2025 konserttisarja sisältää seitsemän konserttia helmikuusta marraskuuhun. Liput ovat jo myynnissä.
![](https://www.porvoo.fi/app/uploads/sites/2/2025/02/Laura-Hynninen-1.jpg)
-Halusimme luoda tapahtuman, jossa voimme tarjota yleisölle uusia, kiinnostavia ja korkealaatuisia musiikkielämyksiä, ja samalla pitää lippujen hinnat edullisina, kertoo kulttuurituottaja Thomas Weissman.
-Näyttelytila on myös jännittävä paikka musiikille, sillä kuvataiteen ja musiikin välille syntyy usein yllättäviäkin yhteyksiä. Taidenäyttely tai musiikki saattavat avautua täysin uudella tavalla, Weissman jatkaa.
Konsertit ovat ikärajattomia, ja ne sijoittuvat alkuiltaan lauantai- tai sunnuntaipäivinä. Normaali lipunhinta on 15 euroa ja alennettu lippu 10 euroa esim. opiskelijoille ja eläkeläisille. Innokkaimmille kävijöille on myynnissä 50 euron kausikortti, mikä oikeuttaa pääsyn sarjan kaikkiin konsertteihin.
Konemusiikista klassiseen
Vuoden 2025 konserttiohjelma tarjoaa laajan valikoiman musiikkityylejä. Jokainen konsertti esittelee musiikkia eri näkökulmasta. Mukaan mahtuu konemusiikkia, kokeellista musiikkia, barokkimusiikkia, taiteellista popmusiikkia, nykykansanmusiikkia, klassista musiikkia ja nykyklassista musiikkia.
Konserttisarjan avaa Tomutonttu, joka on taiteilija Jan Anderzénin kokeellisen konemusiikin projekti. Konsertti esitetään 23. helmikuuta, ja se on osa taiteilijan samanaikaisesti Taidehallissa esillä olevaa omaa näyttelyä.
Maaliskuun 15.päivä kuullaan äänitaiteilija Heli Hartikaisen teos CHRONOVARIATIONS. Heli Hartikainen on rajoja rikkova saksofonisti, klarinetisti, säveltäjä ja äänitaiteilija. Teos on sävelletty tenorisaksofonille, live-elektroniikalle ja resonoiville metalliobjekteille. Albumi on Vuoden Jazz 2024 -ehdokkaana Emma Gaalassa.
Kevään kolmannessa konsertissa, Versailles’n tuoksuja, 13. huhtikuuta kuullaan barokkimusiikin erilaisia vivahteita Suomalaisen barokkiorkesteri, FIBOn muusikoiden ja gambisti Markku Luolajan-Mikkolan esittämänä. Versailles’n hovissa kukoistanut kamarimusiikki sisältää niin keveitä kukka-asetelmien, hunajan ja parfyymien tuoksuja kuin tummaa puuta, hikeä, lattiavahaa ja savun katkua. Konsertti ei sovi tuoksuyliherkille, sillä siinä käytetään tuoksukynttilöitä.
Toukokuun 10. päivä Soivassa Taidehallissa esiintyy Porvoossa asuva harpisti ja säveltäjä Laura Hynninen. Artistin sooloalbumi Otilia (Alba Records) sai Yleisradion Vuoden Levy 2021 -palkinnon sekä Emma-ehdokkuuden 2022. Laura Hynnisen musiikin keskiössä on harppu, jonka sointimaailmaa Hynninen laajentaa live-elektroniikalla ja monipuolisella äänenkäytöllään. Konsertin miksauksesta vastaa Viljami Mehto.
– Musiikkini pakenee tyylimääritelmiä, mutta se on usein yhtäaikaisesti surumielistä, yllätyksellistä ja leikkisää. Teosten aiheet kumpuavat luonnosta, tunteista ja muistoista, kertoo Laura Hynninen.
13. syyskuuta konserttisarjassa esiintyy nykykansanmusiikin trio Kotve-Kollektiivi, jonka ovat perustaneet kansanmuusikot Pihla Perämäki, Tuike Suomalainen ja Carolina Stenbäck. Improkollektiivin uteliaisuus erilaisiin soundeihin ja äänimaailmoihin vie kollektiivin monenlaisille retkille mielenmaisemiin, joissa läsnäolo kuuluu ja tuntuu. Kotve venyttää jousisoittimien rajoja kokeellisilla soittotekniikoilla luoden mielenkiintoisia äänenvärejä täysin akustisesti
25. lokakuuta kuullaan Tiina Karakorven ja Emil Holmströmin nelikätistä pianonsoittoa. Laji mielletään usein sympaattiseksi kotimusisoinniksi, mutta lajiin kuuluu myös suurten orkesteriteosten mahduttaminen yhdelle koskettimistolle. Karakorven ja Holmströmin sovituksena Franz Lisztin jykevä virtuoositeos muuttuu yhdellä pianolla soitettuna varsinaiseksi ilotulitukseksi, kun taas Debussyn hienostuneet orkesterivärit piirtyvät kirkkaina ja graafisina kahden soittajan käsissä.
Soiva Taidehalli 2025 -konserttisarja päätetään nykyklassisella musiikilla 15. marraskuuta. Konsertissa esiintyy Suomen musiikkielämän huipulla paikkansa vakiinnuttanut Kamus-Quartet. Vahvalla ja persoonallisella soitollaan hurmaava kvartetti tunnetaan monipuolisesta ohjelmasuunnittelusta, ennakkoluulottomasta asenteesta sekä laajasta tyylikirjostaan. Vuodesta 2019 alkaen Kamus on myös ollut tinkimättömän, laajaa kansainvälistä huomiota keräävän Meidän Festivaalin taiteellinen johtaja. Kokoonpanoon, johon kuuluvat Terhi Paldanius, Jukka Untamala, Jussi Tuhkanen ja Petja Kainulainen, on ollut aktiivinen jo yli 20 vuotta.
Soiva Taidehalli 2025
Paikka: Porvoon Taidehalli (Taidetehdas 2. krs)
Aika: klo 17
Konserttien kestot 60–90 min (ei väliaikaa)
Liput 15 / 10 €
SU 23.2. Tomutonttu
LA 8.3. Heli Hartikainen: Chronovariations
SU 13.4. FIBO: Versailles’n tuoksuja
LA 10.5. Laura Hynninen
LA 13.9. Kotve-kollektiivi
LA 25.10. Duo Karakorpi ja Holmström – Kaikki orkesterin värit
LA 15.11. Kamus Quartet
Lippuja voi ostaa joko Taidehallin tiskiltä ennakkoon, ovelta tai kaupungin verkkokaupasta.
Kausikortit myynnissä ainoastaan Taidehallissa.
Soiva Taidehalli -konserttisarjan järjestää Porvoon kaupungin kulttuuripalvelut yhteistyössä Taidetehtaan säätiön kanssa.