Tilallisia tulkintoja maailmasuhteesta ja kuvia ylösnousseesta maasta
Porvoon Taidehallissa on nähtävillä 8.2.–1.3. kuvataiteilija Teemu Korpelan näyttely Electricity-yticirtcele. Näyttely koostuu suurelta osin töistä, joita hän on valmistellut asuessaan Taidetehtaan taiteilijaresidenssissä syyskaudella 2019.
Porvoon Taidehallissa on nähtävillä 8.2.–1.3. kuvataiteilija Teemu Korpelan näyttely Electricity-yticirtcele. Näyttely koostuu suurelta osin töistä, joita hän on valmistellut asuessaan Taidetehtaan taiteilijaresidenssissä syyskaudella 2019.
Korpela tunnetaan dramaattisista ja maalauksellisista installaatioistaan sekä kolmiulotteisista, rypistetyistä maalauksista, joissa hän on taitavasti lainannut klassisen taiteen kuvastoa ja maalaustyylejä. Residenssissä työskentelyn aikana hän palasi kaksiulotteiseen muotoon. Nyt nähtävillä olevassa näyttelyssä Korpelan maalaukset ovat tilallisia ja installaation kaltaisia.
Teokset syntyvät prosessissa, jossa ajattelen omien kokemuksieni ja maailman suhdetta. Motiivi tähän ajatteluun syntyy tarpeesta ymmärtää omien emootioiden ja niistä kumpuavan toiminnan perustaa, kuvailee Korpela työskentelyään.
Korpela on valmistunut kuvataiteen maisteriksi Kuvataideakatemiasta 2014, ja hänellä on ollut yksityis- ja ryhmänäyttelyitä Suomen lisäksi Englannissa, Yhdysvalloissa, Ruotsissa, Latviassa ja Slovakiassa. Korpelan teoksia on mm. Kiasman, Suomen Taideyhdistyksen ja Valtion kokoelmissa.
Galleria Fikassa nähdään mediataiteilija ja elokuvatekijä Jan Ijäksen videoteos …and what happened to Mr. K?. Teos käsittelee vuonna 2018 tapahtunutta toimittajan ja toisinajattelija Jamal Khashoggin salamurhaa. Ijäs on valmistunut taideteollisesta korkeakoulusta. Hän työskentelee monipuolisesti sekä fiktiivisen-, kokeellisen- että dokumenttielokuvan parissa.
Kulmassa on esillä kuvataiteilija Salla Laurinollin näyttely Ylösnoussutta maata. Uudessa teossarjassaan Laurinolli pohtii maisemanalaista maailmaa. Erityisesti häntä kiehtoo maaperään tallentunut historia ja sen kerroksien läpi kulkeva, elämää tässä hetkessä ylläpitävä liike.
Kantaaottavia maisemamaalauksia
Galleria Vanhassa Kappalaisentalossa on nähtävillä 7.2.–1.3. Ritva Larssonin maalauksia. Larssonin taiteellisen tuotannon lähtökohta on katujen elämä ja kaupungin kuvaaminen maisemana. Hän on kiinnostunut kuvaamaan kadun elämän laitapuolta ja köyhyyttä, mutta myös elämäniloa ja toivoa.
Yhteiskunnallisten aiheiden tutkiminen taiteen keinoin on Larssonille luontevaa. Hän on valmistunut kuvataiteilijaksi Lahden taideinstituutista ja on toiselta koulutukseltaan yhteiskuntatieteiden maisteri.
Taidemaalaus on kannanoton tai vaikuttamisen välineenä auttamatta hidas. Teos jää taiteilijan kannanotoksi asioihin ja ilmiöihin jalostuen katsojan mielessä jossain määrin sattumanvaraiseksi tulkinnaksi. Silti maalaustaide vaikuttamisen välineenä voi olla kiehtova ja tarpeellinen, pohtii Larsson.
Nähtävillä on sekä akvarellein että öljyvärein toteutettuja teoksia. Larssonin työskentelytapa on klassisia perinteitä kunnioittava maalaus kaksiulotteiselle pinnalle.
Taidetehtaan näyttelyt ovat avoinna 8.2.–1.3. ti–pe klo 10–18, la–su klo 10–16.
Kulman näyttely on nähtävissä jo perjantaista 7.2. alkaen. Vapaa pääsy.
Lisätietoa:
Henrik Lindqvist, näyttelykoordinaattori
henrik.lindqvist@porvoo.fi
puh. 040 489 1610
Taidetehdas
Läntinen Aleksanterinkatu 1
Porvoo, taidehalli@porvoo.fi
puh. 040 730 9273.
Galleria Vanhan Kappalaisentalon näyttely on avoinna 7.2.–1.3. ti–su klo 10–16.
Vapaa pääsy.
Lisätietoa:
Sini Kallio, kulttuurikoordinaattori
sini.kallio@porvoo.fi
puh. 040 676 3005
Galleria Vanha Kappalaisentalo
Välikatu 13
Porvoo
kappalainen@porvoo.fi
puh. 040 489 1771.